Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. A rendezvényen szeptember 17–26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen vehetnek részt a látogatók, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az irodalmi beszélgetések mellett koncertek, izgalmas összművészeti projektek, gyerekeknek szóló workshopok és képregény tematikájú programok is helyet kaptak. Az idei fesztivál vendégei között felbukkan Guzel Jahina, Andri Snær Magnason, Jacek Dukaj és Elisabetta Gnone is.

Harmadszor rendezik meg szeptember 17–26. között a PesText fesztivált, amely ismét a világirodalmat helyezi fókuszba. A PesText célja, hogy összehozza a különböző nyelven író és olvasó embereket, és küldetésének tartja, hogy figyelmet szenteljen a környező országok, Kelet- és Közép-Európa, a Visegrádi Négyek irodalmának. A rendezvény idén is változatos programkínálattal jelentkezik, 14 ország 16 nyelvén, izgalmas külföldi és magyar fellépőket lát vendégül.

A PesText indulása óta törekszik arra, hogy más városokba is elvigye a fesztiválra látogató írókat. Minden évben eggyel több helyszínnel bővül, így a hároméves fesztivál 2021-ben három városban, Balatonfüreden, Szegeden és Vácon is megfordul majd.

„Az idei fesztiválunk hívószava a buborék. Nem az a könnyű, légies, sokkal inkább az, amely megnehezíti a különböző csoportok közti kommunikációt. Most, hogy végleg összeállt a program, akkor döbbentünk rá mi is, milyen gazdag, rétegzett, sokszínű is lett. Mégsem reménytelen vállalkozás tehát összehozni egy helyen, egy időben ilyen sokféle és sok nyelvű alkotót. A külföldi írók bemutatkozása mellett persze a közönség arra is kíváncsi, hogyan viszonyulnak a magyar művészek a világirodalomra. Erre jó példa a fesztivál záróeseménye, ahol Prieger Zsolt és barátai értelmezik újra Bob Dylant.”

– fogalmazott Kollár Árpád fesztiváligazgató.

PESTEXT PIKNIK A VALYÓVAL
szeptember 17–18.

Az Ottlik-kertben a PesText és a „VALYO – Város és folyó” egyesület közös szervezésében gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi és összművészeti programokkal kapcsolódhatnak ki a kertbe látogatók szeptember 17-én és 18-án. Különleges installációval és felolvasással nyit a rendezvény péntek este V4-es szerzőkkel. Zárásként pedig Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet. Szombaton főként a gyerekeké lesz a terep: papírszínház, buborék-show, Agócs Írisz kézműves foglalkozása és a Veronaki zenekar koncertje várja a kicsiket.

A38: IRODALOM, ZENE, SZÍNHÁZ A HAJÓN – IGAZI ÖSSZMŰVÉSZET
szeptember 22–25.

Különleges irodalmi programok, koncertek és előadások kerülnek terítékre a Petőfi-híd budai hídfőjénél található kultikus rendezvényhelyszínen. Szeptember 22-től 25-ig a külföldi íróké a főszerep: feltűnik többek között Guzel Jahina, Andri Snær Magnason, Stefan Hertmans, David Schalko, Jacek Dukaj, Afonso Cruz, Elisabetta Gnone, Rumena Bužarovska, Patrick Ness, Ingrid Carlberg.

A sűrű napok végét zenei programok, a Napfonat, az Isna Trio, a Muzsik és Volkova zenekar, valamint a WH zenekar zárja Senával és Németh Jucival, akik – nem csak – Shakespeare-szonetteket szólaltatnak meg. Igazi különlegességnek ígérkezik a Nézőművészeti Kft. felolvasószínházi előadása, amelyben Udvaros Dorottya és Scherer Péter is szerepet kap, miközben főként Nobel-díjas női szerzők műveit szólaltatják meg.

A 2021-es PesText programját egy különleges összművészeti produkció zárja a hajón, melyben a Nobel-díjas Bob Dylan lírája csendül föl az Anima Sound System-főnök Prieger Zsolt produceri-rendezői vezetésével, valamint számos neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig, egy térben, de több színpadon.

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM MŰFORDÍTÁS, KÉPREGÉNYEK, MEG AMI MÉG BELEFÉR!
szeptember 23–26.

A PIM-ben szeptember 23-án a fordítás és a műfordítás kérdéskörei kerülnek előtérbe, amelyet a V4-országok legjobb kortárs illusztrátorainak tárlatvezetéssel egybekötött kiállításmegnyitója zár. A következő nap a képregényrajongóknak kedvez, hazai szakértők járják körül a képregénykiadás helyzetét, kitekintéssel a női képregény-alkotókra. Szeptember 24-én interaktív papírszínházas családi program és gyerekirodalmi fordítók beszélgetése zárja a helyszíni programokat.

pestext

WORKSHOPOK, GYEREKPROGRAMOK, B32

A B32 Galéria és Kultúrtérben kiállítások, koncertek, kötetbemutatók és illusztrációs workshopok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Két nemzetközileg is elismert illusztrátorral, a nagy sikerű Méhek és Fák című könyveket rajzoló Piotr Sochával és a portugál Catarina Sobrallal is találkozhatnak az érdeklődők.


FESZTIVÁLFELLÉPŐK

Guzel Jahina (1977) tatár származású orosz írónő. Guzel Jahina első regényében (Zulejka kinyitja a szemét) a tatár nagymamától hallott történetet dolgozza fel. A könyv több mint harminc országban jelent meg, és a 2015-ös esztendő legnagyobb orosz könyvsikere lett: elnyerte a Nagy Könyv- és a Jasznaja Poljana-díjat. A Volga gyermekei hasonlóan nagy sikert aratott világszerte. Jahina történetei a Szovjetunióban játszódnak, és olyan traumatikus eseményekből születnek, amelyek a mai napig tükröződnek az emberi sorsokon.

Andri Snær Magnason (1973) izlandi író. Regényeket, verseket, színdarabokat, novellákat és esszéket ír. Munkáját több mint 30 országban publikálták vagy adták elő. Magnason egy csapásra világhírűvé vált, amikor 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. A szerző a PesText Fesztivál meghívására másodszor látogat el Magyarországra, ahol negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be, az Időről és vízről című ismeretterjesztő művet, amelyben mélyen személyes, ugyanakkor globális nézőpontból közelít az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófa témájához.

Jacek Dukaj (1974) napjaink legkiemelkedőbb lengyel sci-fi írója, széles körben Stanisław Lem utódjának tekintik. Dukajnak magyarul a negyedik kötete jelent meg Érkezés a sötétségbe címmel, amely nyomán a Netflix készített sorozatot (Into the Night). Jacek Dukajról gyakran írják a kritikusok, hogy egy-egy rövid történetében több gondolat van, mint sok más író egész életművében.

Elisabetta Gnone (1965) olasz írónő. Elisabetta Gnone-tól elsősorban a Fairy Oak és a W.I.T.C.H. sorozatot ismerik, a PesText Fesztivál keretében azonban a Móra Kiadó gondozásában megjelenő Olga, a papírlány c. trilógia első két kötetéről lesz szó. Ezek a szövegek roppant finoman, érzékenyen foglalkoznak az önismeret, az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat, az elengedés kérdéseivel.

David Schalko (1973) osztrák író, német nyelvterületen rendezőként, forgatókönyvíróként, filmes és televíziós alkotóként, valamint színészként és televíziós személyiségként meglehetős kultusznak örvend. Magyarországon elsőként a Nehéz csontok című regénye jelent meg, amelyben nemcsak a náci uralom alatti Ausztriát, de a bécsi alvilágot is szemléletesen bemutatja.

Patrick Ness (1971) brit–amerikai író, újságíró, előadó és forgatókönyvíró. Leginkább a Chaos Walking-trilógia szerzőjeként hivatkozunk rá, azonban munkásságának sokszínűségét, változatosságát fogja reprezentálni a PesText Fesztiválon bemutatásra kerülő Szabadság című regénye, amely egy vallási közegből érkező, 17 éves meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig. A nemzetközi kritikák szerint ez Ness eddigi legszívmelengetőbb, egyben legnyersebb és legőszintébb regénye.

Afonso Cruz (1971) portugál író, animációsfilm-rendező, illusztrátor és zenész. Afonso Cruz sokoldalú és hihetetlenül termékeny tehetség: író, illusztrátor, zenész. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, és ha kell, énekel is. Több kötete is megjelent már magyarul, legutóbb az Időtlen napló a Csimota Kiadónál.

Ingrid Carlberg (1961) író és újságíró. A 2008-ban megjelent Pillret (Pirula) című könyvéért Aranyásó újságírói díjban részesült. 2010-ben az Uppsalai Egyetemen díszdoktorrá avatták. 2012-ben az egyik legrangosabb svéd irodalmi díjjal, az Augusttal jutalmazták az Itt egy szoba és rád vár… – Raoul Wallenberg története című életrajzáért. 2020 óta a Svéd Akadémia tagja. A fesztiválon a Nobel című biográfiáját mutatja be.

Catarina Sobral (1985) portugál illusztrátor és író. Többféle vizuális technikával alkot, a felületek és minták gazdag játékát alkalmazza kétdimenziós grafikai munkáiban. Magyarul is megjelent Az én nagyapám című könyve, mely elnyerte a 2014 évi Bolognai Gyerekkönyv Fesztivál illusztrációs nagydíját.


A fesztivál további fellépői és a programjait tartalmazó programfüzet IDE kattintva érhető el.
Az ARTUS Stúdió előadása és a Bob Dylan-koncert kivételével az összes program ingyenes.
További hírek és információk a PesText weboldalán, Facebook és Instagram-oldalán.
forrás: pestext.hu
Kiemelt kép: PesText