Karanténdráma verseny EXTRA // Szabó Borbála: Rizikócsoport – Április 27. 19 óra

Szervező: TRIP

A Facebook-esemény leírásából:

Karanténdráma Extra – versenyen kívül!

PÉTER, a házigazda, jóképű alfahím: Jenővári Miklós
BARBI, a felesége, csinos lány: Ténai Petra
FERI, a vendég férj, kicsit szorongós típus: Tóth József
ENIKŐ, cégvezető és kétgyerekes anya: Péterfy Bori
ANYUKA – XXX, Péter anyja, 74 éves (néma szereplő)

Rendező: Magács László

„ (…) jeles Firenze városában (…) kiütött a halálos pestis, melyet az égitestek hatalma vagy Istennek bűnös cselekedeteinken érzett igazságos haragja zúdított a halandókra. (…) E borzalom nyomán oly irtózat támadott a férfiak és nők lelkében, hogy a testvér elhagyta testvérét, a nagybácsi unokaöccsét, a nővér a bátyját, gyakran a feleség a férjét, (…) ”
(Boccaccio: Dekameron, Első nap)

Csáth Géza: A Pertics Janika (előadásfelvétel 2011) – Április 27. 19 óra

Szervező: Pinceszínház

A Facebook-esemény leírásából:

Csáth Géza: A Pertics Janika

Pertics Jenő: Görög László
Perticsné: Györgyi Anna
Boér Kálmán: Szirtes Balázs
Szakácsnő: Zsurzs Kati

Díszlet- és jelmeztervező: Ignjatovic Kristina

Zene: Varga Judit

Munkatárs: Kis-Kádi Judit, Czakó Klára

Rendező: Kőváry Katalin

Parádés szereposztással mutatta be Csáth Géza A Pertics Janika című színművét 2011. december 2-án a Pinceszínház. Csáth Géza darabját pont száz éve mutatták be (1911. május 20-án a Magyar Színházban), de ez nem jelenti azt, hogy régi idők, tőlünk messze ködbe vesző világot jelenít meg. Csáth a mi korunkról is beszél. Színdarabjai közül – ezekből harminckét évre szabott földi pályáján nem sokra futotta – A Pertics Janika a legkiforrottabb, legizgalmasabb. A szokványos, a színpadokon ősidők óta megjelenő szerelmi háromszögtörténet bizarr és mégis örök.

Csáth Géza – valódi nevén Brenner József – Kosztolányi unokatestvére, végzettsége szerint orvos volt. Zenekritikákat, esszéket is ír. A Pertics Janikáról a tekintélyes Ignotus Pál, publicista, író és szerkesztő lelkes kritikát közölt, dicsérte a „fiatal orvosdoktort”, mondván „Csáth Géza drámaírónak született”. Kosztolányi Dezső, az unokatestvér már nem volt ennyire lelkes: dicsérő, de kissé fanyalgó vállveregetésébe talán némi szakmai és családi irigység is vegyült.

Az elmúlt száz év bebizonyította, hogy Csáth művészete időtálló. Novelláiból rendre készültek sikeres filmek, alakja írókat ihletett (Kiss Csaba: Animus és Anima). Színdarabjait bemutatták, tévéjátékban ismerték meg a nézők a Horvátékat (Balázsovits Lajos és Takács Kati főszereplésével 1981-ben). Csáth lassan de biztosan halad a halhatatlanság felé.

Miután az elmúlt ötven évben a sikeres bulvárdarab az eredeti címén, Janikaként lett népszerű – csak a névelőt hagyták el –, mi némileg megváltoztattuk a darab címét. A Pinceszínházban A Pertics Janika lett a produkció címe. További változás, hogy az eredeti sokszereplős első részt négy szereplőre alakítottuk. De sem a darab szerkezete, sem mondanivalója nem sérült ettől. Csáth stílusához a kamara jelleg jobban illik. Viszont száz évvel ezelőtt a színpadon elképzelhetetlen lett volna a kevés szereplős színházi darab. A jelenlegi változat „szövetbarát” verziója az eredetinek.

FessNeki – Online XXI. – Távoli utakon – Április 28. 17 óra

Szervező: FessNeki

A Facebook-esemény leírásából:

A FessNeki következő Online festésésre 2020.04.28-án 17:00 órától várunk Titeket.

A lenti linkre kattintva a FessNeki Facebook-csatornáján várunk mindenkit.

https://www.facebook.com/fessneki/

Amire a festéshez szükséged lesz:
– Vászon vagy bármi más, amire festeni tudsz, akár rajzlap is jó
– Festék (akril, tempera)

Részletek a színekről: titánfehér, okkersárga, narancssárga, piros, többféle kék (középkék, türkiz, sötétkék), fekete

– Ecsetek (egy nagyobb laposecset és egy kisebb vékony, amivel lehet kontúrokat húzni)
– Ceruza, alkoholos filc
– Papírtörlő és tányér palettának
– Egy darab szivacs
– Vizes edény
– Kötény vagy bármilyen védőfelszerelés
– Festőállvány, ha van
– És egy jó adag lelkesedés

A Live Video egyelőre nem visszanézhető.

A Facebook Live Videoban lesz lehetőség chatre, így ha lenne kérdésetek, igyekszünk élőben válaszolni azokra.

PIM az A38 Hajón – Deck: György Alida, Pejin Lea, Kalandor – Április 28. 20 óra

Szervezők: A38 Hajó, Petőfi Irodalmi Múzeum

A Facebook-esemény leírásából:

Április 28-án ismét friss hangok találkoznak egymással a Deck-szériában: bemutatkozik György Alida szerzői ez meg az, Pejin Lea és a Kalandor zenekar. A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös zenei-irodalmi crossover estünket az A38 Hajó YouTube-csatornáján követhetitek live streamen ???? https://bit.ly/PIMxA38_Deck-stream

György Alida első kötetét már idén kézbe vehetjük, ősszel jelenik meg a FISZ Fiatal Írók Szövetsége és az Erdélyi Híradó Kiadó közös gondozásában. A magyar-komparisztika szak elvégzése után film- fotóművészet és média szakon tanult, jelenleg drámaírás mesterképzést végez Marosvásárhelyen.

Pejin Lea első kötete Nyugati csiga körfűrésszel álmodik címmel jelent meg 2017-ben, jelenleg a második köteten dolgozik. Szociológiából diplomázott Szegeden, a versíráson kívül zeneszerzéssel és versek megzenésítésével foglalkozik.

Indie folk és alternatív vonalon mozog a borszéki Kalandor zenekar. A formáció feltűnt az X-Faktor 2019-es szériájában, azóta új dalokon, videóklipeken és első kislemezük anyagán dolgoznak.

Közreműködik Fehér Dániel színművész. A program szervező-szerkesztői a SoundCam Productions és Szente Anita, a PIM munkatársa. A Deck-szériát online, live streamünkön keresztül követhetitek!

Az Újszínház előadásai szerdánként a Facebookra költöznek! – Április 29. 19 óra

Szervező: Újszínház Budapest

A Facebook-esemény leírásából:

Az Újszínház elődásai a Facebookra költöznek. Április 15-től, minden szerdán az évad végéig, este 19:00 órától egy-egy régebbi előadást teszünk közzé a Facebook oldalunkon. Az előadásokat a szerdai bemutató után még két napig meg lehet nézni.

Hamarosan eláruljuk azt is, hogy melyik előadásokat mutatjuk be most rendhagyó módon.

Részletekért figyeljétek a Facebook-oldalunkat és az eseményt!

https://www.facebook.com/ujszinhaz.budapest/videos/3196589907041315/?event_time_id=578650819663113

Online énektanítás Kubinyi Julcsival – 1. alkalom – Április 30. 19 óra

Szervező: Fonó Budai Zeneház

A Facebook-esemény leírásából:

Nemcsak új énekeket tanulni, hanem a már ismerős dallamokat feleleveníteni, zenei kísérettel együtt énekelni is lesz lehetősége annak, aki figyelemmel kíséri hétről hétre, csütörtökönként megjelenő énekoktató videóinkat. Kubinyi Julcsi magyarlapádi énekeket tanít nektek. Tartsatok velünk!

Fotó: Vermes Géza

Margó Irodalmi Kvíz – Április 30. 19:30

Szervező: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A Facebook-esemény leírásából:

Elstartol a Margó első online irodalmi vetélkedője!

Hány méter a hexameter? Hány helyen találták meg Petőfi sírját? Melyik Pilinszky-vers a legrövidebb?

Már többször játszottunk a gondolattal, hogy be kellene venni a fesztiválprogramba az irodalmi vetélkedőt, amiben könnyebb, nehezebb vagy viccesebb kérdések mentén együtt vagyunk és szórakozunk. Hagyományos kocsmakvízre készüljetek, csak itt minden lakás egy csapatnak számít! A játék a Facebookon megy majd élőben, ott és egy formon kapjátok meg egymás után a kérdéseket. A győztes Margó-ajándékcsomagot kap!

Tartsatok velünk egyénileg vagy lakóközösségben!

Kiemelt kép: Lutor Katalin fotója