Május 9-én, Játék és tánc 10 percben – Családi hagyományőrzés karantén idején címmel elindult a #várkertonline nyolc részes programsorozata.

A sorozat a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be. Gerincét a tánctanulás jelenti, amelyet a család minden tagja elsajátíthat. A programsorozatot májusra időzítették, mivel a Nyitra-vidéki falvak népszokása szerint május elsejével, a májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba, táncmulatságra. A Játék és tánc sorozattal minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatják be egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, mindeközben betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével. 

Az első epizódra május 9-én, 16 órakor került sor Tavaszkezdő népszokások Moldvai tánctanítással címen, amit május 16-án a Szerelmi babonák – Felcsíki tánctanítással tematika követhetett.

További epizódok témái:

3. rész május 23., 16:00: Vásár Rábaközi tánctanítással

4. rész május 30., 16:00: Disznótoros   Bukovinai tánctanítással

5. rész június 6., 16:00: Lakodalmas Zalai tánctanítással

6. rész június 13., 16:00: Szüret Sárközi tánctanítással

7. rész június 20., 16:00: Fonó Gyimesi tánctanítással

8. rész június 27., 16:00: Maszkurázás Szatmári tánctanítással

Kiemelt kép: József Gotácz Photography