Fesztiválkörkép – egész nyáron buli van!

0
Fesztiválkörkép – egész nyáron buli van!

Fesztiválokból nincs hiány Magyarországon (már-már fesztivál-nagyhatalommá nőtte ki magát az ország), a nemzetközileg is elismert nagyok mellett (Sziget, Balaton Sound, Volt) rengeteg kisebb fesztivált is rendeznek szerte a magyar határokon belül. Legyen szó akár elektronikus, underground, rock vagy popzenéről, színházról, mindenki könnyen találhat az ízlésének, érdeklődésének és a pénztárcájának megfelelőt. A neves, külföldi fellépők mellett a legtöbb hazai előadó is lehetőséget kap, hogy színpadra álljon. Nézzük most végig a teljesség igénye nélkül, hogy milyen lehetőségei vannak annak, aki úgy dönt, hogy idén nyáron ellátogatna egy fesztiválra!

Kolorádó Fesztivál – június 7-10.

Idén másodjára kerül megrendezésre a fesztivál a Sztrilich Pál Cserkészpark területén, a budai hegyekben. A programmal elsősorban a városi fiatalokat igyekeznek megcélozni a szervezők. Az idelátogatók ne várjanak rádiós klisézenéket, ugyanis ezeket a fesztivál igyekszik nélkülözni. Néhány külföldi fellépő mellett, mint például Tama Sumo, Young Marco, Blawan, lesz sok hazai előadó is, olyanok mint a Fran Palermo, Middlemist Red, Zagar, Bohemian Betyars és még sokan mások. A fesztivál területén van lehetőség sátorozni, és a koncerteken kívül számos egyéb programmal is várják az érdeklődőket. Lesz például számháború, íjas vadászat, túra, foci és strandröplabdakupa, jóga és egyéb kulturális programok is.

kolorádó faebook.hu

Fishing On Orfű – június 20-24.

A könnyűzenei fesztivált 2008 óta rendezik meg az Orfűi-tó melletti Panoráma Kempingben. A fesztiválon mindenki találhat az ízlésének megfelelő koncerteket, hiszen rendkívül színes a zenei kínálat. Lesz Csík zenekar, Punnany Massif és Alvin és a Mókusok is, csak hogy néhányat kiemeljünk a sok hazai előadó közül. Ezen kívül színházi és gasztronómiai programok, valamint mozi is várja a fesztiválozókat. A jegyek nagy része már elfogyott, ezért aki még ott szeretne lenni az idei Fishing on Orfűn, annak sietni kell!

Fishing On Orfű faebook.hu

Beach Fesztivál – június 21-25.

Az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Beach Fesztivál három színpadon, több mint ötven nemzetközi és hazai előadóval várja a szórakozni vágyókat. Az eseménynek Balatonfűzfő ad otthont, így fürdőzésre és vízparti kempingezésre is van lehetőség. A fesztiválon elsősorban az elektronikus, house és techno zenéé, valamint a retró slágereké a főszerep, napközben pedig különböző sportbemutatók és versenyek zajlanak.

Beach fesztivál facebook.hu

VOLT Fesztivál – június 27 – július 1.

Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amelyet Sopronban rendeznek meg 1993 óta minden évben. A fesztivál sokszínű zenei programmal, neves külföldi és hazai előadókkal várja az érdeklődőket. Idén fellép a Linkin Park, Ellie Goulding, Martin Garrix, az Imagine Dragons és az Enter Shikari is, de a magyar könnyűzenei életet meghatározó zenekarok is ott lesznek. A hagyományos kemping mellett van lehetőség lakókocsi, előre telepített sátrak és hotelszobák bérlésére is. A VOLT-on a gyerekek sem unatkoznak, őket játszóházzal, bábszínházzal és kézműves foglalkozásokkal várják a szervezők, a kalandvágyó felnőttek pedig akár a bungee jumpingot is kipróbálhatják.

Volt fesztivál facebook.hu

Balaton Sound – július 5-9.

Magyarország legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja,  2007 óta rendezik meg Zamárdiban, minden évben egyre nagyobb számú látogatót vonzva. Idén olyan neves külföldi előadók lépnek fel, mint az Afrojack, Kygo, Jason Derulo vagy Robin Schulz, továbbá exkluzív boat partyk is várják a bulizni vágyókat. A 2012-es fesztivál elnyerte a European Festivals Award-díjat a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában. A résztvevőknek itt is lehetőségük van a normál sátras kemping mellett vízparton és lakókocsiban lakni, valamint szobát bérelni.

sziget.hu/balatonsound

Rockmaraton – július 11-16.

A fesztivál Dunaújváros északi peremén, a Szalki-szigeten kerül megrendezésre. A nevéből is kiderül, hogy itt a rockzenéé a főszerep. Idén a fellépők között megtalálható az Arch Enemy, a Katatonia, az Aurora és a Pokolgép is. Egy kis érdekesség, hogy a fesztivál eddig huszonhat éve alatt minden évben fellépett Deák Bill Gyula, természetesen az idei év sem lesz kivétel. A szervezők támogatják a helyi zenekarokat, így a nulladik napon tíz dunaújvárosi zenekar lép majd színpadra.

rockmaraton-hammerworld.hu

Bánkitó Fesztivál– július 12-15.

Brit punkok, izraeli popcsajok, orosz DJ és észt gitáros, plusz hazai bandák szolgáltatják a jó hangulatot idén a Bánki-tó partján. A szervezők a progresszív, kortárs és folyamatosan megújuló szavakkal jellemzik a fesztivál zenei programját. Céljuk, hogy összehozzák a környék produkcióit és megmutassák az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. Ahogy minden évben, idén is szerepet kap egy fontos társadalmi probléma, mégpedig a korrupció, és amik azt lehetővé teszik. Az érdeklődők megnézhetnek színházi előadásokat, képzőművészeti kiállításokat, illetve a fesztivál számos civil szervezetnek is megjelenési lehetőséget nyújt.

Bánkitó facebook.hu

EFOTT –július 11-17.

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója 1976-ban jött létre, így Magyarország egyik tradicionális fesztiváljának számít. Hagyomány volt, hogy minden évben más és más helyszínen rendezték meg újra, bár idén már harmadik éve Velence ad otthont az eseménynek (úgy tűnik az a helyszín bejött a főszervezőknek és a fesztivál közönségének is). Idén a fesztivál házigazdája a Pécsi Tudományegyetem lesz. A programot olyan külföldi előadók színesítik, mint a Hurts, Sean Paul, de a magyar zenei élet legnagyobbjai is képviseltetik magukat. A három nap alatt fellép  a Tankcsapda, a Szabó Balázs Bandája és a Belga is, valamint számos DJ pörgeti a lemezeket, így mindenki találhat az ízlésének megfelelő koncerteket, vagy akár Dumaszínház előadásokon erősíthetik rekeszizmaikat a rendezvényre látogatók.

Efott facebook.hu

Campus Fesztivál – július 19-23.

A debreceni fesztivál idén a 10. jubileumát ünnepeli olyan neves külföldi előadók közreműködésével, mint a The Prodigy, az Alle Fraben és a Lucas Graham. Emellett természetesen a legnépszerűbb hazai előadók is jelen lesznek: Quimby, Halott Pénz és Irie Maffia koncertre is beugorhatunk. Ezen kívül humoristák, színészek, filmvetítések, civil utca, gasztro- és borfalu garantálja a szórakozást. A rendezvény ideje alatt a kemping használata ingyenes az érvényes karszalaggal rendelkező fesztiválozók számára.

Campus facebook.hu

Művészetek Völgye – július 22-31.

Az általunk már korábban bemutatott Művészetek Völgye egy egyedülálló kulturális rendezvénysorozat, amit idén huszonhetedik alkalommal rendeznek meg Kapolcson. A programok között színházi előadások, komoly-, nép- és világzenei koncertek, irodalmi estek és kiállítások is szerepelnek. Az érdeklődők megnézhetik a legnépszerűbb hazai előadók koncertjeit, de akár Lackfi János, Szabó T. Anna vagy a Nemzeti Színház előadásait is. Ezen kívül családi programok és kézműves vásárok  várják a Kapolcsra látogatókat. Az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) idén második alkalommal válogatta be a Művészetek Völgyét a legrangosabb európai fesztiválok sorába.

Művészetek Völgye facebook.hu

East Fest Mezőtúr – július 25-29.

Kelet-Magyarország legújabb fesztiválja, melyet Mezőtúron rendeznek meg 2012 óta a Mezőtúri Városi Strandon és a mellette lévő ligetben. A magyar könnyűzenei élet meghatározó előadói mind ellátogatnak a fesztiválra, napközben pedig strand, sportolási lehetőségek, játékok, Civil Falu, stand-up és egyéb előadások várják a szórakozni vágyókat. Az „Ingyen Város Program” keretein belül négy határon túli város, Zenta, Nagyvárad, Szabadka és Arad lakói ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

East Fest facebook.hu

O.Z.O.R.A – július 31 – augusztus 6.

„Pszichedelikus törzsi összejövetel” Dádpusztán. Elsősorban goafesztivál, de egyéb zenei programok változatos kavalkádja is várja az idetévedőt. Emellett cirkusz, táncoktatás, jóga, workshopok, masszázs, performance, más művészeti előadások várják a résztvevőket; természetesen a tábortűz sem maradhat ki! A szervezők elmondása szerint O.Z.O.R.A a béke és a szeretet fesztiválja, közösség és a megnyugvás völgye, ide nem vadulni jönnek az emberek, hanem táncolni és jól érezni magukat, ahogy a üdvözlő tábla is írja, egy talpalatnyi Földi Paradicsom. A fesztiválra csak hetijegy kapható.

ozora-greenroom.fr

 

Ördögkatlan – augusztus 1-5.

Az Ördögkatlan név félrevezető lehet, még azt hihetné az ember, hogy egy metálfesztiválról van szó, pedig ez egy összművészeti fesztivál, amit idén 10. alkalommal rendeznek meg a következő helyszíneken: Kisharsány, Villánykövesd, Mokos Pincészet, Beremend, Vylyan Terasz, Nagyharsány. Rendkívül színes felhozatal; koncertek, színház, workshopok, kiállítások, irodalmi és családi programok, beszélgetések közül válogathatnak a szórakozni vágyók. Cseh Tamás nyitotta meg 2008-ban az elsőt, Törőcsik Mari 2011-ben öt napig vendégeskedett a fesztiválon, őket választották a fesztivál védnökeiül. Úgy fogalmaznak, hogy az ő nevük kötelezettség: hozzájuk, művészi és emberi minőségükhöz méltón kell mindig létezni és dolgozni.

ordogkatlan.hu

FEZEN – augusztus 2-5.

A székesfehérvári fesztivál idén a 20. jubileumát ünnepli, és ennek örömére olyan nemzetközi előadók lépnek majd fel, mint Alice Cooper vagy a The Offspring, de ott lesznek a magyar zene legkedveltebb alakjai is. A kemping ingyenes, de van szálláslehetőség kollégiumokban, szállodákban és panziókban. Aki mind a négy napon ott szeretne lenni, annak sietnie kell, ugyanis rohamosan fogynak a bérletek.

Fezen facebook.hu

Sziget Fesztivál – augusztus 9-16.

Magyarország legnagyobb és legrangosabb könnyűzenei és kulturális rendezvénye. A fesztiválnak 1993 óta minden évben a budapesti Óbudai-sziget ad otthont. 2011-ben a Yourope és a Virtual Festivals Europe által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok” versenyében, Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első. A line-upot olyan nemzetközi előadók alkotják, mint Pink, Macklemore & Ryan Lewis, Major Lazer, Kasabian, Tom Odell és még sokan mások. A program olyan színes, hogy nem is győzném felsorolni. Színház, sport, workshopok és cirkusz is várja az érdeklődőket. Akár egy egész napot is el lehet itt tölteni anélkül, hogy megnéznénk egy koncertet, hiszen a zenén kívül annyi más érdekes programlehetőséget kínál a fesztivál.

Sziget facebook.hu

Strand Fesztivál – augusztus 23-26.

A neves külföldi és hazai előadókat felsorakoztató könnyűzenei fesztivál idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre Zamárdiban. A fellépők között ott van többek között a Bastille, John Newman, Allan Walker és a Parov Stelar is, valamint a megszokott hazai előadók. Lehet kempingezni, strandolni és mindemellett jókat bulizni.

Stand facebook.hu

B.my.Lake – augusztus 23-26.

A Strand Fesztivállal egy időben az elektronikus zene kedvelői is fesztiválozhatnak ugyancsak Zamárdiban a B.my.Lake-en, amit 2013-ban Európa legjobb új fesztiváljának választottak. Idén olyan előadók zenéire lehet majd pörögni, mint Solomun, Sven Väth vagy Ben Klock.

B.my.Lake facebook.hu

A fesztiválok listája még így sem teljes, hiszen szerte az országban rendeznek kisebb fesztiválokat. Az utcazene kedvelői Sopronban és Veszprémben élvezhetnek különféle koncerteket, de például az egriek és a szegediek sem maradnak zene nélkül.

Remélem, sikerült átfogó képet alkotnom a hazai fesztiválprogramról, és ezek után, aki szeretne, az talál majd magának olyan eseményt, amin szívesen részt venne. Naptárakat, sátrakat, hálózsákokat elő, irány fesztiválozni!

Nincs megjeleníthető cikk