SÖRömökben, bánatokban – Száznégy éve született Bohumil Hrabal

0
SÖRömökben, bánatokban – Száznégy éve született Bohumil Hrabal

Száznégy éve született Bohumil Hrabal, az igazi bohém, aki éppúgy volt a huszadik századi cseh prózairodalom egyik legnagyobb alakja, mint egy egyszerű férfi, aki imádta a sört és a macskákat.

édesjóistenem, ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű!

1914. március 28-án, a csehországi Brno városában Marie Kiliánová világra hozta gyermekét, aki a keresztségben a Bohumil Frantisek Kilián nevet kapta. Vér szerinti édesapja és édesanyja nem kötöttek házasságot, s az apa le is mondott gyermekéről.
Nem sokkal később azonban a leányanyára szemet vetett ifjabb Frantisek Hrabal, aki örökbe is fogadta Maryska gyermekét. A kétéves kisfiú ezentúl a Bohumil Hrabal nevet viselte. Egy évvel később öccse született, majd a család Nymburkba költözött, ahol a nevelőapa a helyi sörgyárban kapott vezetői állást.
Akkoriban még senki sem sejthette, hogy a sörgyári atmoszférában töltött gyermekévek, és a környezetében élő polgárok fognak inspirációjául szolgálni és állandó motívumaiként jelen lenni Hrabal életművében.

A költészet és a sörgyári munkásemberek történetei mindig is közelebb álltak hozzá, mint az iskola és a tanulás, középiskolában még évet is kellett ismételnie, érettségi után azonban megkezdhette tanulmányait a Károly Egyetem jogi karán, viszont ezt nem sokkal később megszakítani kényszerült, hisz Csehország náci megszállása során az egyetemet bezárták. Talán ez volt az első alkalom, mikor Hrabal szembesült a későbbi életére is nagy hatást gyakorló és valamilyen formában jelenlévő elnyomó hatalommal. A háború idején dolgozni kezdett, volt például asszisztens egy ügyvédi irodában és vasúti forgalmista is. Az élmény hatására született meg később a Szigorúan ellenőrzött vonatok, amiből Jiří Menzel Oscar-díjas filmet rendezett.

Szigorúan ellenőrzött vonatok egyik ikonikus jelenete. Kép forrása: port.hu

A II. világháború után visszatérhetett az egyetemre, 1946-ban meg is szerezte diplomáját. A jogi pályán való elhelyezkedés nem hozta lázba, azonban a kor politikai helyzete miatt íróként is ellehetetlenítették, ugyanis az ekkor hatalmon lévő kommunista párt nem adott engedélyt művei kiadására. Hrabal, és az irodalomkedvelő utókor szerencséjére nem csak megélhetési forrásokra, de inspirációra is szert tett az ezt követő években. Munkába állt mint postás, biztosítási ügynök, színházi kellékes és fizikai munkás vasműben, valamint papírhulladék-feldolgozóban is, ami költőknek s íróknak egyértelműen elkerülendő területnek számít. Az ezekben a munkával töltött években szerzett élmények és tapasztalatok sorra visszaköszönnek írásaiban.

Romantikus életét illetően sem mondhatjuk, hogy a jószerencse széles mosolyt vetett volna rá, hisz az író szívét négy különböző nő is összetörte, mielőtt negyvenkét évesen megismerte volna nagy szerelmét, Eliska Plevovát, aki a felesége lett.

Bohumil Hrabal és Pipsi – 1956 Kép forrása: www.televizio.sk

Hrabal 1963-tól már foglalkozásszerűen ír, minden akadály ellenére amit a kor politikai berendezkedése gördített az útjába, évente ad ki újabb és újabb regényeket, novellásköteteket.

Erre a korszakára datálható egymondatos kisregénye, a Táncórák idősebbeknek és haladóknak. Ahogy azt tőle megszokhattuk, hősei egyszerű emberek, mondhatni kispolgárok, akiknek épp oly hétköznapi problémáik és örömeik vannak, mint bármelyikünknek, csak épp különböző világokban kell megállnunk a helyünket. A mindennapi és szürreális részletek életszagú elegyet alkotnak Pepin bácsi elbeszélésében, aki mintha levegővétel nélkül próbálná megosztani velünk az emlékeit.  Olvasás közben rájöhetünk, hogy az anekdoták tárháza nem csak Hrabalnál kifogyhatatlan, hanem maga az élet az, ami a történeteket írja mindannyiunk számára nap mint nap.
Rendkívüli vizualitással juttatja kifejezésre mindazokat a bölcs, és néha kevésbé bölcs megállapításokat, amiket hősei tesznek az élet dolgaival kapcsolatban.
A mű képes arra, hogy egyszerre szórakoztasson és gondolkodtasson el, és ezt az állapotot a folyamatos, megszakítatlan szövegfolyammal fenn is tartsa, míg el nem érkezünk addig a bizonyos három pontig, ahol tanácstalanul kell megállnunk, mert ami a véget jelöli, egyben a folytatás lehetőségét is magában hordozza.

Kép forrása: www.mult-kor.hu

Hrabal megpróbáltatásai azonban még nem értek véget, ugyanis a hetvenes évek elején számos műve tiltólistára került. Ezért jutott például a Sörgyári capriccio és az Őfelsége pincére voltam szamizdat formájában az olvasókhoz.

Kényes témaként merülhet fel a diktatórikus hatalom és az író viszonya, melyről 1990-ben vallott a Levelek Áprilkának című műben, amiben ügynöki múltjára is fény derült.

A felesége halálát követő tíz év, élete utolsó időszaka magányt hozott számára. Jan Kaplan dokumentumfilm- rendező egy interjúban azt mesélte, hogy az öregúr hangulata gyakran ingadozónak mutatkozott, egyik pillanatról a másikra barátságos beszélgetőtársból passzív hallgatóvá változott.

„Ha kedvünket leljük a halálban, kezdünk helyesen gondolkodni az életről.” – idézhetjük tőle.
1997. február harmadikán, nyolcvankét éves korában, galambetetés közben kizuhant a prágai Na Bulovce kórház ötödik emeleti ablakából. Sokak szerint ez egy szatirikusan megkomponált, fekete humorral kivitelezett öngyilkosság, amit még egy utolsó fricskaként szándékozott az utókorra hagyományozni.

És hogy mi az, amit bátran megszívlelhetünk egy olyan embertől, akinek egy korsó hideg sör a kedvenc kocsmájában, vagy egy délután, amit szeretett macskáival tölthetett elég ok volt az örömre?
Valójában pont ez. Még ha a legnagyobb káosz vesz is körül minket, még ha az élet kegyetlen tréfát űz is velünk és minden veszni látszik, találjunk egy olyan kapaszkodót, legyen az bármilyen egyszerű és kicsi, ami fenntartja az élet gyönyörűségébe vetett hitünket.
Nagy eséllyel éppen saját magunkban fogjuk meglelni azt az egyedi mozgatórugót, ami átsegít minket a melankólián, panaszkodáson és elégedetlenkedésen, és hagyja, hogy úgy, mint Bohumil Hrabal, rácsodálkozzunk, milyen szép is ez a csúf élet.

Nincs megjeleníthető cikk