Mit kellene olvasni? – Nyári olvasmányajánló

0
Mit kellene olvasni? – Nyári olvasmányajánló

Most, hogy kitört a nyári szünet,  és a tankönyveket/szakkönyveket a sarokba lehet dobni, ideje elgondolkozni, mit olvassunk szabadidőnkben. Az ember nem szívesen visz magával a strandra vagy a fesztiválokra nehéz olvasmányt, ezért olyan listát állítottam össze, amely egyszerre tartalmaz könnyed és komolyabb könyveket egyaránt.

Sarah J. Maas: Az orgyilkos pengéje és más történetek

Az Üvegtrón sorozat előzménytörténete. Celaena főszereplésével több történetet tartalmaz, amely az orgyilkosnak nevelt lány fejlődését mutatja be. Az írónő eredetileg az interneten publikálta a történeteket, majd látva milyen nagy érdeklődés kíséri, végül egy könyvet állított össze belőlük. Így áll a könyv 5 különböző fejezetből. Aki nem ismeri még a sorozatot, annak érdemes ezzel kezdenie, hiszen belelát az előzményekbe, illetve megismeri az írói hangnemet, a fantasztikus világot és megtapasztalja a karakterek jellemváltozását.

Forrás: hellonyiregyhaza

Závada Péter: Roncs szélárnyékban

A költő harmadik kötete, aki egyre kiforrottabb, érettebb versekkel jelentkezik. Egyszerű képeket ragad ki a mindennapokból, tájleírásokat használ saját látószögből, játék jellemzi a térrel, idővel és érzékszervekkel és egy olyan sajátos metaforarendszert használ, ami köré fel tudta építeni saját világát. A mai kortárs művek egyik kiemelkedő alkotása, amit többször újra kell olvasnunk, hogy mindent megértsünk.

Elképzelem a madarak vonulását

Így nem kezdődik semmi.
Megint mozdulatlanul fekszünk
egymás mellett, míg a bolygó
mágneses pólusai helyet cserélnek.

Elképzelem a madarak vonulását,
az átrendeződő szél- és tengeráramokat,
ahogy a Ráktérítő szaggatott vonalához
a távolban megbízható kondenzcsíkok
simulnak.

Többé ne hívjuk égnek, ez csak a levegő
sirályok lakta héja, és nem egy rég
kiérdemelt csoda, csak a holnap
hajnali csapadék várakozik benne.

Ahogy a szilárd testekben
terjed a hang, átrendeződik
bennem is, ami már ismer téged.
Testem különböző pontjain
rezgésed különböző fázisai,

Závada Péter. Forrás: Hírek ma

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

A főszereplő Dr. Jakob Jakobi, egy lecsúszott pszichoterapeuta, aki megismerkedik a személyiségzavaros bohóccal, Abel Baumann-nal. Baumann felbérli, pontosabban Isten bérli fel Jakobot, aki Abellel osztozik a testén. Természetesen Jakob elvállalja az ügyet, és egy különleges utazásba kezdenek, ahol elmosódnak a határok,  és már azt sem tudni, ki a beteg és ki az orvos.


Milbacher Róbert: Léleknyavalyák

Egy XIX. századi öngyilkosság áll a mű középpontjában. A nyomozó évekkel az eset lezárása után veszi elő az ügyet újra,  és jön rá, hogy az ügyet nem sikerült rendesen felgöngyölítenie. Ezért újra nyomozni kezd, hogy megértse az öngyilkosság misztikumát.

Forrás: molly.hu

Charles Bukowski: Hollywood

A könyv a filmkészítés folyamatát mutatja be: az író megírja a forgatókönyvet, keresnek szponzorokat, majd… majd semmi mert nincs pénz. Persze a könyv végére elkészül a film, Chinaski pedig a sok piától majdnem kikészül. Bukowski regényei önéletrajzi ihletésűek, tehát a film valóban elkészült, egy kis nyomozással ki is lehet deríteni a címét. Az író ezzel a művével olyan, mintha a kulisszák mögé engedne be minket. SŐT, egy-két jelenet háttértörténetét is megtudhatjuk. Az egészet persze Bukowski egyedi stílusával és humorával.

Kiemelt kép: cmlg.hu

Nincs megjeleníthető cikk