Irodalmi rendezvények a hétre – Október 7-től 13-ig

f21.hu 2019. okt. 5. 0 0

Rékai Anett estje – Október 7. 18 óra

Helyszín: Óvóhely – Budapest

2017-ben és ’18-ban is bronz okleveles Sárváron, a Deákpoézis 2018 pályázat első helyezettje, Málik Roland-díjas. Verseit eddig többek között az Élet és Irodalom, a Hévíz, a Tiszatáj, a Prae és a Műút közölte. Az Óvóhely irodalmi pódium vendége ezúttal Rékai Anett (1999, Budapest) lesz.

A moderátor szerepében: Vida Kamilla (1997, Pécs) költő, publicista. Az ELTE BTK magyar szakán tanult, jelenleg a Társadalomelméleti Kollégium tagja. A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat moderátora.

Belépő: 1000 Ft – mellyel a fellépőt és az Óvóhely Kultúrbunker fennmaradását támogatod!

Az irodalom hete a Méliuszban – Október 8. és 11. között

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár – Debrecen

Október második hetében különleges irodalmi csemegékkel várja olvasóit a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Október 8-án, kedden mutatják be Ady Endre első teljes életrajzát: Péter I. Zoltán nagyváradi irodalomtörténész monumentális, háromkötetes művéről a szerzővel Szűcs László, a kötet szerkesztője beszélget. Október 9-én, szerdán az egyik legelismertebb német nyelvű írónő, a magyar származású Terézia Mora lesz a könyvtár vendége a Deutsches Kulturforum Debrecen szervezésében. A Német Könyvdíjjal és a Georg Büchner-díjjal is kitüntetett szerző legismertebb műve A szörnyeteg című regény, ami magyarul 2014-ben jelent meg. Október 11-én, pénteken a hetvenedik évfolyamában járó Alföld folyóirat szervez konferenciát: több előadás, kerekasztal-beszélgetés és a Határ címmel meghirdetett pályázat díjátadója várja az érdeklődőket. A kapcsolódó felolvasóesten részt vesz: Aczél Géza, Buda Ferenc, Garaczi László, Kántor Péter, Marno János, Tóth Krisztina és Závada Péter.

Bemutatkozik a Prae – Október 9. 18 óra

Helyszín: Grand Café Szeged

Az eseményre a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja keretében kerül sor. A Prae irodalmi folyóirat (1999) és a prae.hu művészeti portál (2006), valamint a Prae Kiadó (2006) egymáshoz lazán kapcsolódó szellemi műhelyek. A folyóirat iramot diktál a peremműfajok értelmezésében, a leginkább kurrens kultúratudományos területeken. A portál igyekszik minden művészeti ágban tájékozódni, és képbe helyezni olvasóit. A kiadó évi 10-14 kötettel jelentkezik kortárs magyar szerzőktől: regények, verseskötetek és elméleti munkák. A művészi és a populáris regiszter nem egymást kizáró tényező a kiadó számára sem. Szerzői bátran nyúlnak társadalmi kérdésekhez: migráció, női jogok, családon belüli erőszak, genderproblémák. Világirodalmi vonatkozásokra is figyel, és az elterjedt filozófiai-esztétikai irányzatoknak is teret ad: a poszthumanizmus átfogó magyarországi bemutatása is a Prae Kiadónál történt meg.
Vendégek: Balogh Endre, a prae.hu művészeti portál főszerkesztője, kiadóvezető, Molnár T. Eszter író, Seres Lili Hanna költő, a prae.hu irodalmi rovatvezetője és szerző, valamint Varga L. Péter, a Prae főszerkesztője és a Prae Kiadó munkatársa.

Beszélgetőtárs: Gál József egyetemi hallgató (SZTE BTK)

Forrás: Facebook-esemény

Scolar Észak – vendég: Kim Leine – Október 11. 19 óra

Helyszín: Három Holló – Budapest

A Három Holló ad helyet Budapesten október 11-én a Scolar Kiadó és az Észak folyóirat közös estjének. Az est vendége a norvég származású, Északi Tanács Irodalmi díjas író, a Margó Irodalmi Fesztivál második bejelentett külföldi szerzője, Kim Leine lesz. A sziget – Grönland régen és ma témájú beszélgetést Veress Dávid, az Észak folyóirat főszerkesztője fogja vezetni.

Beszélgetőtársak: Jesper Kunuk Egede és Vassányi Miklós

Az est végén Kim Leine felolvas egy részletet legújabb, A szellemidéző és a tiszteletes című könyvéből dán nyelven, magyar feliratozással.

A beszélgetés angol nyelven folyik, tolmácsolást biztosítanak

Forrás: Facebook-esemény

Enemvé 2.2 – Trubadúrok – Október 11. 18 óra

Helyszín: Várkert Bazár – Budapest

Miről énekelnek a mai trubadúrok, és miért nem? Versek reményről és reménytelenségről. Hősökről és hősnőkről, boldogságról és csalódásról, Istenről, pokolról, kezdetről és végről, fentről és lentről, soháról és örökkéről – egyszóval mindenről, amiről egyáltalán érdemes. Dalban és lírában.

Nagy Magyar Versek: Trubadúrok

Közreműködik: Ugron Zsolna, Csuja Imre, Czutor Zoltán, Hernádi Judit és Vecsei H.Miklós

Belépő: 1500 Ft

Forrás: Facebook esemény

Story Slam Magyarország premier! – Október 11. 19 óra

Helyszín: Mika Tivadar Mulató – Budapest

Indul a magyar Story Slam! Kicsit olyan, mint a slam poetry, csak itt nem verseket, hanem valódi történeteket mesélnek egymásnak öt percben, jegyzetek nélkül (na ebben is más, mint a slam poetry). Minden alkalommal más lesz a téma, az elsőn (micsoda meglepetés!): „Az első…”. Az első szerelem, az első pofára esés, az első nagy kaland, az első külföldi utazás, az első munkahely…

A mesélők kapnak egy italt, és akinek a története bekerül podcastbe, az tízezer forinttal gazdagodik.

Forrás: Facebook-esemény

Nagyon más – Rendhagyó tárlatvezetések (Csáth-kiállítás) – Október 11. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest

Középiskolások rendhagyó vezetései a PIM tárlataiban.

Ha Te is meg szeretnéd tudni, mitől lehet érdekes egy költő, esetleg van véleményed róla, vagy éppen egyáltalán nem érdekel se a költő, se az irodalom, itt a helyed! Nincs tabukérdés!

Kisházy Eszter és Nagy Anna 2019 szeptemberétől is várja a tárlatokra érkezőket mindennel, ami a tankönyvből kimaradt.

Forrás: Facebook-esemény

Nyílt Fórum Füzetek kötetbemutató és A brémai felolvasószínház – Október 12. 16 óra

Helyszín: József Attila Színház – Budapest

Október 12-én a Színházi Dramaturgok Céhe szervezésében a József Attila Színházban bemutatják a 2019-es Nyílt Fórum Füzeteket, ezt követően pedig egy felolvasószínházi előadásra kerül sor, ahol Drubina Orsolya: A brémai című darabját ismerhetik meg a résztvevők.

A felolvasószínházi előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu

16:00 – 17:00 – Nyílt Fórum Füzetek bemutató

17:00 – Drubina Orsolya: A brémai – felolvasószínház

További részletek: www.facebook.com/events

Forrás: Facebook-esemény

Szerzők: Pap Melinda, Kovács Boglárka, Vincze Bence

Tags: Ady Endre, Budapest, Csáth Géza, Debrecen, Enemvé 2.2, Észak folyóirat, Garaczi László, Három Holló, irodalmi rendezvények, irodalom, kultúra, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Óvóhely, Óvóhely Kultúrbunker, Petőfi Irodalmi Múzeum, PIM, Prae Kiadó, prae.hu, program, programajánló, Rékai Anett, rendezvény, Scolar Kiadó, Seres Lili Hanna, Szeged, Szegedi Tudományegyetem, Várkert Bazár, Závada Péter Categories: IRODALOM
Related Posts