Irodalmi rendezvények a hétre – Október 7-től 13-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 7-től 13-ig

Rékai Anett estje – Október 7. 18 óra

Helyszín: Óvóhely – Budapest

2017-ben és ’18-ban is bronz okleveles Sárváron, a Deákpoézis 2018 pályázat első helyezettje, Málik Roland-díjas. Verseit eddig többek között az Élet és Irodalom, a Hévíz, a Tiszatáj, a Prae és a Műút közölte. Az Óvóhely irodalmi pódium vendége ezúttal Rékai Anett (1999, Budapest) lesz.

A moderátor szerepében: Vida Kamilla (1997, Pécs) költő, publicista. Az ELTE BTK magyar szakán tanult, jelenleg a Társadalomelméleti Kollégium tagja. A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat moderátora.

Belépő: 1000 Ft – mellyel a fellépőt és az Óvóhely Kultúrbunker fennmaradását támogatod!

Az irodalom hete a Méliuszban – Október 8. és 11. között

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár – Debrecen

Október második hetében különleges irodalmi csemegékkel várja olvasóit a Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Október 8-án, kedden mutatják be Ady Endre első teljes életrajzát: Péter I. Zoltán nagyváradi irodalomtörténész monumentális, háromkötetes művéről a szerzővel Szűcs László, a kötet szerkesztője beszélget. Október 9-én, szerdán az egyik legelismertebb német nyelvű írónő, a magyar származású Terézia Mora lesz a könyvtár vendége a Deutsches Kulturforum Debrecen szervezésében. A Német Könyvdíjjal és a Georg Büchner-díjjal is kitüntetett szerző legismertebb műve A szörnyeteg című regény, ami magyarul 2014-ben jelent meg. Október 11-én, pénteken a hetvenedik évfolyamában járó Alföld folyóirat szervez konferenciát: több előadás, kerekasztal-beszélgetés és a Határ címmel meghirdetett pályázat díjátadója várja az érdeklődőket. A kapcsolódó felolvasóesten részt vesz: Aczél Géza, Buda Ferenc, Garaczi László, Kántor Péter, Marno János, Tóth Krisztina és Závada Péter.

Bemutatkozik a Prae – Október 9. 18 óra

Helyszín: Grand Café Szeged

Az eseményre a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja keretében kerül sor. A Prae irodalmi folyóirat (1999) és a prae.hu művészeti portál (2006), valamint a Prae Kiadó (2006) egymáshoz lazán kapcsolódó szellemi műhelyek. A folyóirat iramot diktál a peremműfajok értelmezésében, a leginkább kurrens kultúratudományos területeken. A portál igyekszik minden művészeti ágban tájékozódni, és képbe helyezni olvasóit. A kiadó évi 10-14 kötettel jelentkezik kortárs magyar szerzőktől: regények, verseskötetek és elméleti munkák. A művészi és a populáris regiszter nem egymást kizáró tényező a kiadó számára sem. Szerzői bátran nyúlnak társadalmi kérdésekhez: migráció, női jogok, családon belüli erőszak, genderproblémák. Világirodalmi vonatkozásokra is figyel, és az elterjedt filozófiai-esztétikai irányzatoknak is teret ad: a poszthumanizmus átfogó magyarországi bemutatása is a Prae Kiadónál történt meg.
Vendégek: Balogh Endre, a prae.hu művészeti portál főszerkesztője, kiadóvezető, Molnár T. Eszter író, Seres Lili Hanna költő, a prae.hu irodalmi rovatvezetője és szerző, valamint Varga L. Péter, a Prae főszerkesztője és a Prae Kiadó munkatársa.

Beszélgetőtárs: Gál József egyetemi hallgató (SZTE BTK)

Forrás: Facebook-esemény

Scolar Észak – vendég: Kim Leine – Október 11. 19 óra

Helyszín: Három Holló – Budapest

A Három Holló ad helyet Budapesten október 11-én a Scolar Kiadó és az Észak folyóirat közös estjének. Az est vendége a norvég származású, Északi Tanács Irodalmi díjas író, a Margó Irodalmi Fesztivál második bejelentett külföldi szerzője, Kim Leine lesz. A sziget – Grönland régen és ma témájú beszélgetést Veress Dávid, az Észak folyóirat főszerkesztője fogja vezetni.

Beszélgetőtársak: Jesper Kunuk Egede és Vassányi Miklós

Az est végén Kim Leine felolvas egy részletet legújabb, A szellemidéző és a tiszteletes című könyvéből dán nyelven, magyar feliratozással.

A beszélgetés angol nyelven folyik, tolmácsolást biztosítanak

Forrás: Facebook-esemény

Enemvé 2.2 – Trubadúrok – Október 11. 18 óra

Helyszín: Várkert Bazár – Budapest

Miről énekelnek a mai trubadúrok, és miért nem? Versek reményről és reménytelenségről. Hősökről és hősnőkről, boldogságról és csalódásról, Istenről, pokolról, kezdetről és végről, fentről és lentről, soháról és örökkéről – egyszóval mindenről, amiről egyáltalán érdemes. Dalban és lírában.

Nagy Magyar Versek: Trubadúrok

Közreműködik: Ugron Zsolna, Csuja Imre, Czutor Zoltán, Hernádi Judit és Vecsei H.Miklós

Belépő: 1500 Ft

Forrás: Facebook esemény

Story Slam Magyarország premier! – Október 11. 19 óra

Helyszín: Mika Tivadar Mulató – Budapest

Indul a magyar Story Slam! Kicsit olyan, mint a slam poetry, csak itt nem verseket, hanem valódi történeteket mesélnek egymásnak öt percben, jegyzetek nélkül (na ebben is más, mint a slam poetry). Minden alkalommal más lesz a téma, az elsőn (micsoda meglepetés!): „Az első…”. Az első szerelem, az első pofára esés, az első nagy kaland, az első külföldi utazás, az első munkahely…

A mesélők kapnak egy italt, és akinek a története bekerül podcastbe, az tízezer forinttal gazdagodik.

Forrás: Facebook-esemény

Nagyon más – Rendhagyó tárlatvezetések (Csáth-kiállítás) – Október 11. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum – Budapest

Középiskolások rendhagyó vezetései a PIM tárlataiban.

Ha Te is meg szeretnéd tudni, mitől lehet érdekes egy költő, esetleg van véleményed róla, vagy éppen egyáltalán nem érdekel se a költő, se az irodalom, itt a helyed! Nincs tabukérdés!

Kisházy Eszter és Nagy Anna 2019 szeptemberétől is várja a tárlatokra érkezőket mindennel, ami a tankönyvből kimaradt.

Forrás: Facebook-esemény

Nyílt Fórum Füzetek kötetbemutató és A brémai felolvasószínház – Október 12. 16 óra

Helyszín: József Attila Színház – Budapest

Október 12-én a Színházi Dramaturgok Céhe szervezésében a József Attila Színházban bemutatják a 2019-es Nyílt Fórum Füzeteket, ezt követően pedig egy felolvasószínházi előadásra kerül sor, ahol Drubina Orsolya: A brémai című darabját ismerhetik meg a résztvevők.

A felolvasószínházi előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: szervezes@jozsefattilaszinhaz.hu

16:00 – 17:00 – Nyílt Fórum Füzetek bemutató

17:00 – Drubina Orsolya: A brémai – felolvasószínház

További részletek: www.facebook.com/events

Forrás: Facebook-esemény

Szerzők: Pap Melinda, Kovács Boglárka, Vincze Bence

Nincs megjeleníthető cikk