Irodalmi rendezvények a hétre – November 25-től december 1-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – November 25-től december 1-ig

Radnóti Sándor: Sosem fogok memoárt írni – Könyvbemutató – November 25. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Radnóti Sándor esztéta, filozófus könyve egy memoár helyetti memoár: személyes emlékekben bővelkedő portrék füzére, amelyek egy hosszabb interjúval kiegészítve mégiscsak kirajzolják szerzőjük életútját és pályáját.
Az emlékezések legnagyobb része az Élet és Irodalomban jelent meg 2017-2018-ban. Jól és kevéssé ismert emberekről olvashatunk, többek között Balassa Péter, Nemes Nagy Ágnes, Esterházy Péter, Tanay Magda, Pilinszky János, Vezér Erzsébet és Weöres Sándor alakjáról.

Radnóti Sándort László Ferenc kérdezi a Tények és Tanúk sorozatban megjelenő kötetről.

II. Könyvtári Könyvvásár és Civil Workshop – November 26–29.

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár (Szombathely)

A Berzsenyi Dániel Könyvtár jelen programsorozattal hagyományt kíván teremteni, mely nemcsak a város kultúrafogyasztóit, hanem a megye irodalomkedvelőit is várja a legkisebbektől a legnagyobbakig.

A kortárs irodalom sokszínűségének népszerűségét megcélzó író-olvasó találkozók, irodalmi témájú estek alkalmával kívánják irodalmi közösségeinket erősíteni, illetve újak létrejöttét inspirálni.

A rendezvénysorozat ideje alatt helyi kiadók és a Líra könyvesbolt együttműködésével könyvek árusítását szervezik meg.

A könyvtár kiemelten fontosnak tartja a helyi és regionális civil szervezetek munkáját, ezért rendezvényükkel bemutatkozási lehetőséget kínálnak a helyi önkénteseknek, emellett lehetőséget biztosítanak kiadványaik árusítására.

Aki szereti az irodalmat, szeret olvasni, az a programsorozatnak köszönhetően minden évben megörvendeztetheti szeretteit a hazai kortárs irodalom kiválóságainak egy-egy kötetével, így erősítve a könyvajándékozás kultúráját.

A könyvek árusítására 2019. november 26–29-ig a könyvtár földszinti hírlapolvasójában kerül sor, 10:00 és 19:00 óra között. Együttműködő kiadók és könyvesboltok: szombathelyi Líra Könyváruház, Szülőföld Kiadó, Magyar Nyugat Kiadó, B.K.L. Kiadó.

Részesemények:

Olvasásnépszerűsítés másként: https://www.facebook.com/events/1029560610722320/

Könyvélmény 2019 – könyvgyűjtés a Hétszínvirág Óvoda számára: https://www.facebook.com/events/2364519990342369/

Mintha muszáj lenne: https://www.facebook.com/events/770547306746613/

Kapcsolatok: https://www.facebook.com/events/416716419218639/

Ketten és külön: https://www.facebook.com/events/718429061968089/

Falfirka #34 – Élő Csenge Enikő – November 26. 18:30

Helyszín: 1053 Budapest, Királyi Pál utca 13/b Történelmi Városfal Bemutatóhely

Miről szól a legfrissebb irodalom? Gyere és hallgass bele!
Fél óra vers és próza munka után – mozi előtt. Írók, költők olvasnak fel Pest középkori városfalánál háromhetente, harminc percben.

Felolvas: Élő Csenge Enikő

Élő Csenge Enikő 1992-ben született Sopronban, 8 éve Budapesten él. A KRE BTK Vallástudomány mesterszakának végzős hallgatója. Verset, novellát, néha slamet ír. A FÉLonline kulturális magazin vers- és slamrovatának szerkesztője, FISZ- és JAK-tag, a García Lorca Halott zenekar énekesnője.
Barátnőivel a Koitáltam egy művésszel című insta-meme oldalt szerkeszti. Nagyon szereti a holt nyelveket, az ókori filozófiát és F. Nietzsche írásait, szóval tipikus bölcsész. Van neki frufruja és vászontáskája is. Első kötetén dolgozik.

A belépés ingyenes.

Szervező: G. Szabó Sarolta, kulturális újságíró és irodalomszervező.
Az eseménysorozatot az Imagine Budapest, a Budapest Pont és a József Attila Kör hívta életre.

MARGÓ jótékonysági aukció 2019 – November 26. 19 óra

Helyszín: TRIP-hajó

Az esemény leírása:

“Jótékonysági aukció és évzárás a Margóval!

Zárjuk együtt az évet! Nem csak egyszerű örömködésre készülünk, célunk, hogy az ünnep sok középiskolásnak is az lehessen 2020-ban és minél többekhez eljuttathassuk a kortárs magyar irodalmat!

Valuska Gábor 12 portrét készített a tavaszi Margó fellépőiről, a képeket ősszel a Várkertben kiállítottuk, most elárverezzük!

Tarts velünk, hozz pénzt és vidd haza a kedvenc szerződ fotóját, amivel egy középiskola kortárs magyar irodalmi csomagját támogatod!

Fellép:

  • Mécs Anna
  • Péterfy Gergely
  • Simon Márton
  • Szabó Balázs

MIÉRT GYŰJTÜNK ADOMÁNYT?
Fontos, hogy a kortárs irodalom elérhetővé váljon a 15-18 éves középiskolások számára, valamint beépüljön a hivatalos tanrendbe. Célunk eléréséhez az iskolai könyvtáraknak ajánlunk fel szakmai szempontokból összeválogatott könyvcsomagot
.

AUKCIÓ – JÓTÉKONYSÁGI ÁRVERÉS
Valuska Gábor 12 íróportréját árverezzük el. 2018-ban 500 ezer forintért keltek el a képek, amiket a kiadók felajánlásaikkal megdupláztak. Segíts nekünk, hogy idén még több középiskola kaphassa meg a legfrissebb kortárs magyar irodalmi munkákat.

MIT CSINÁLUNK A BEFOLYT ÖSSZEGGEL?
Kortárs magyar irodalommal bővítjük a középiskolai könyvtárakat, hogy minden elérhető legyen.

HOGYAN VÁLASZTJUK KI A CÍMEKET?
A Magyar Irodalomtörténeti Társaság (MIT) szakmai támogatásával a Margó szervezőcsapata választja ki a könyveket, a listát 2019 végén közzétesszük.

HOVA JUTTATJUK EL A KÖNYVEKET?
A MIT ebben is segít. 15 középiskolát választunk ki az országban, ahol kiemelt szerepet kap a kortárs magyar irodalom oktatása. A könyveket 2020 első negyedévében kapják meg az intézmények.

MI A CÉL?
A középiskolások számára biztosítani a hozzáférést a legfrissebb magyar irodalmi művekhez.

HOGYAN TÁMOGATHATOD AZ ÜGYET?
Eljössz az eseményre, licitálsz egy képre, vagy megvásárolod kedvenc margós tárgyadat támogatói áron. Ha nem szeretnél képet és már margós tárgyaid is vannak, de támogatnád a programot, írd meg nekünk a felajánlásodat az info@margofeszt.hu-ra.

ÉS-kvartett: Berta Ádám: Nem attól vizes a hal – November 27. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

ÉS-kvartett (az Élet és Irodalom kritikai sorozata)

A beszélgetés témája: Berta Ádám Nem attól vizes a hal című regénye

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix

A könyv leírása:

“Karcsi huszonéves fiatalember, és végre túllép egy bizonyos szinten a lányoknál: Judittal való kapcsolata tartalmasabbnak tűnik, mint a korábbi, pár nap alatt kiikszelt próbálkozások. De vajon közbeszól-e a múlt? Karcsi édesapja kölcsönadta a körzőjét egy társának, és csak nagy nehézségek árán sikerült visszaszereznie. Karcsi regionális szuperhősök segítségét hívja, de elég lesz-e ez a boldogsághoz? Berta Ádám regénye az ismert irodalmi hagyományhoz, a hasonmástörténetekhez illeszkedik, de váratlan és fenyegető tanulságaival át is értelmezi azokat. Irodai hétköznapok és egy Radnóti-rajongó édesanya emléke: a Nem attól vizes a hal vegyes hozzávalókból állít össze egységes és bizarr, kételyekkel teli világot. A dolgok ritkán azok, aminek látszanak, és nem garantálható, hogy az olvasó a végén nyugodtan dőlhet hátra.”

(Garaczi László)

Don Quijote – November 27. 19 óra

Helyszín: Szkéné Színház

“Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt. Vannak, akik azt állítják, hogy vezetékneve Quijada vagy Quesada volt (mert némi véleménykülönbség van a szerzők közt, akik e tárgyról írtak), habár a legvalószínűbb, hogy Quijanónak hívták. Ez azonban éppen nem lényeges történetünkben. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott…” – részlet a regényből

Cervantes regényéből Benyhe János fordításának és Parti Nagy Lajos átiratának felhasználásával

Don Quijote, kóbor lovag – Mucsi Zoltán
Sancho Panza, fegyverhordozó – Scherer Péter
Molinera, unokahúg – Parti Nóra
Teresa Panza, gazdaasszony, táncos – Vámos Veronika
Sansón Carrasco, Borbély, Hajcsár, kereskedő, lovak – Kovács Krisztián
Pero Pérez, pap, kereskedő, fegyverhordozó – Katona László

Jelmez: Kiss Julcsi
Díszlet: Cziegler Balázs
Zene: Monori András
Dramaturg: Gyulay Eszter
Fény: Mervel Miklós
Asszisztens: Hodászi Ádám
Rendező: Rába Roland

Vér és dinnyelé – Simon Márton tárlatvezetése – November 28. 18 óra

Helyszín: Mai Manó Ház

Az esemény leírása:

Nobuyoshi Araki fotóihoz szavakat találni olyan, mintha a dzsungelt próbálnánk leírni valakinek, aki sosem látott még karácsonyfán kívül egyebet. Konstruktív kudarc, az elsőtől az utolsó pillanatig. Ezenfelül nemcsak lenyűgöző mélységekkel és magasságokkal teli, de szinte beláthatatlan mennyiségű is az az anyag, amit 1970 óta létrehozott. Valóban inkább dzsungel, mintsem „oeuvre”. Otromba viccek, káosz és letisztultság, pókhálófinomságú őrület. Blöff és remekmű.

A tárlatvezetés során ehhez igyekszünk valamivel közelebb férkőzni. Eközben szóba kerülnek például az ukijo-e, a sintó, a júgen, Helmut Newton talán, Andy Warhol egészen biztosan, miközben részletek hangzanak el többek között Misima Jukió, Tanikava Suntaró, Kavabata Jaszunari, Murakami Rjú és Kanehara Hitomi műveiből.

A program kizárólag 18 éven felülieknek szól.

Tárlatvezető: Simon Márton

Regisztrálni a programra a maimano@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Tárlatvezetés, Érzelmes utazás – november 28.

A tárlatvezetésen a látogatók a kiállításra szóló belépőjeggyel vehetnek részt. A megszokott kedvezmények ezúttal is érvényesek.

„Az égre írj, ha minden összetört” – In memoriam Radnóti Miklós – November 28. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Asztali beszélgetések… – In memoriam Radnóti Miklós

Minden jegy elkelt, de a rendezvényt az interneten élőben is közvetítik!

2019. november 28. (csütörtök) 18:00

Beszélgetőtársak:

Ferencz Győző – irodalomtörténész, költő, az ELTE egyetemi tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke

Galambos Ádám – evangélikus teológus

75 éve, 1944. november 9-én ölték meg Radnóti Miklóst. A beszélgetésen többek között arra keressük a válaszokat – és további kérdéseket –, hogy mit jelent ma Radnóti Miklós élete és művészete. Hogyan tekintünk a 21. században a Radnóti kultuszra és mit jelent az a ma számára? Érdekes kitekintésként érintjük Radnóti Miklós bori noteszének és Ámos Imre jegyzetfüzeteinek párhuzamait és üzeneteit is, valamint beszélgetünk az emlékezet kérdéséről.

A beszélgetés élőben a Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube-oldalán is követhető.

Ernest Hemingway – Egy Nobel-díjas író lélektana – November 28. 19 óra

Helyszín: Lurdy Mozi

Ernest Hemingway irodalmi Nobel-, és Pulitzer-díjas író, a XX. századi világirodalom egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legrejtélyesebb alakja. Az ünnepelt író, aki hazáját hátrahagyva a látszólag ellenséges Kubába költözött, a háborús hős, aki csapatával elsőként vonult be a felszabadított Párizsba, a kalandor, aki afrikai szafarikon nagyvadakra vadászott, a híresség, aki Spanyolországban bikaviadalokra járt, és emellett az ember, aki ugyanúgy nem vetette meg a nőket, az alkoholt, és aki akár az öklével is megvédte saját igazát. A szerző, aki az ember legyőzhetetlenségét hirdette, és aki végül önkezével vetett véget az életének.

Vajon mi hozta létre Hemingway végtelenül összetett és olykor ellentmondásos személyiségét? Függőségei, hedonista életmódja mennyiben segítette művészete fejlődését? Milyen lélektani vonatkozásokra vezethető vissza népszerű tézise, miszerint az embert nem lehet legyőzni? Milyen lelki okok vitték rá a világ akkori leghíresebb íróját az öngyilkosságra, és vajon milyen szerepet töltöttek be Hemingway életében a nők, a háború, vagy épp saját gyermekkora és családi öröksége?

Szabados Ágnest legtöbben talán az RTL Klub híradójából ismerhetik, ugyanakkor ő a hazai irodalom népszerűsítésének egyik élharcosa, Lapozz a 99-re című podcastje, izgalmas és informatív interjúival, vagy olvasásra buzdító internetes kihívásai hiánypótló jelenségek a magyar irodalomszerető közönség körében. Lázár Gergely az a szakember, aki szentül hiszi, hogy a pszichológia tanai és megoldásai sokkal olajozottabban juttathatók el az átlagemberhez, ha zenei, filmművészeti, vagy irodalmi elemzések köntösébe csomagoljuk. Ahogy tette azt korábban is a Star Wars univerzum pszichológiája és a Stephen King és a horror lélektana című előadáson is, Gergely ezúttal is a lélektan oldaláról közelíti majd meg Hemingway életének kérdéseit. A beszélgetés moderátora Kovács Krisztián, az ectopolis.hu magazin főszerkesztője lesz, aki gyermekkora óta Ernest Hemingway művészetének rajongója.

Az Európa Könyvkiadó jóvoltából a beszélgetésen mutatkozik be először magyarul Michael Katakis hiánypótló, Ernest Hemingwayről írt megdöbbentően részletes életrajza, melyet a kiadó exkluzív formában, számtalan korábban nem látott fotóval illusztrálva hoz el az olvasóknak, és melyet a helyszínen kedvezményesen vásárolhatnak meg az résztvevők!

A narratív identitás elméletei – Szántó Rita előadása – November 28. 19 óra

Helyszín: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

A narratív identitáselméletek szerint személyes azonosságunk kérdéseit érdemes a narratívák tárgyalása során használt terminológiai keretben vizsgálni. Leegyszerűsítve ez olyasmit jelent, hogy amikor arról gondolkodunk, hogy kik is vagyunk mi, akkor sok egyéb szempontnál döntőbb szerepet játszik az, hogy milyen történeteket mesélünk magunkról, milyen kontextusból értjük meg életünk eseményeit. A narratív identitás elméletek a 20. században jelennek meg, válaszkísérletekként az ekkori gondolkodás- és eszmetörténetben kialakult különféle „törésekre”, mint a korábbi azonosságelméletek sikertelensége, a pszichoanalízis megjelenése és a történelmi traumák következtében felbomló és átalakuló énfogalom. A narratív identitás elméletei olyan kérdésekre is keresik a választ, hogy az egyén tapasztalata és az idő szerkezete, valamint az én tapasztalható felszíne és belső magva hogyan ágyazható összefüggésbe. Az előadás a narratív identitással foglalkozó fontosabb szerzők (Ricœur, MacIntyre, Tengelyi) gondolatait vizsgálva nyújt betekintést ezekbe a témákba.

Nincs megjeleníthető cikk