Szerdán este öt kategóriában osztották ki az amerikai Nemzeti Könyvdíjakat. A más nyelvről fordított könyvek közül Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér (Baron Wenckheim’s Homecoming) című regénye lett a nyertes.

Krasznahorkai László könyvét Ottilie Mulzet fordította angolra. A szerző a díj átvételekor a következőket nyilatkozta a fordítónak, az amerikai kiadónak és olvasóknak címezve: „Hatalmas öröm, hogy a fordítóinkon keresztül mi is átléphetjük ezeket a nehéz határokat, mi is itthon lehetünk az Egyesült Államokban.”

A könyvesblog.hu kritikájában a következőképpen fogalmaznak a regényről:

Krasznahorkai nagy trükkje, hogy a szuperlassan folydogáló fő történetszálat ezerféle nézőpontból mutatja meg, mintha egy valóságshowt néznénk, amiben minden felbukkanó szereplő saját kamerát és hangrögzítőt kapna, és a rendező csak ül egy nagy vezérlőfülkében, ahol minden kamerát egyszerre, párhuzamosan lát működés közben, majd a legjobb ritmusban váltogat közülük, amit adásba ad. Ezt megerősíti a regény elején, a szennycímlap után olvasható Figyelmeztetés című rész is, ahol egy karmester (Whiplash-sztiló!) néhány pontban összefoglalja, milyen alapszabályai vannak a közös dolgozásnak és gondolkodásnak, ami csak látszólag közös, mert inkább diktatúra, amiben neki, a karmesternek mindent tudnia kell, és bár ez mindenki számára kemény, rideg, fájdalmas közös munka lesz, aminek igazi eredménye nem lehet más, mint az, hogy létrejön az alkotás. Utána következik csak a címlap, majd a regény maga.

Sarah M. Broom, Susan Choi, Krasznahorkai László, Arthur Sze, and Martin Sandler (forrás: publishersweekly.com)

A szerdai New York-i díjátadó eredményei:

  • Fikciós kategória: Susan Choi: Trust Exercise 
  • Nem fikciós kategória: Sarah M. Broom: The Yellow House 
  • Ifjúsági könyvek kategóriája: Martin W. Sandler: 1919 The Year That Changed America
  • Költészeti kategória: Arthur Sze: Sight Lines

A vacsorával egybekötött díjátadó gálán minden győztes 10 ezer dolláros jutalmat kapott. A Nemzeti Könyvdíjra a kiadók több mint 1700 könyvvel pályáztak.

Krasznahorkai 2016-ban megjelent regénye egy arab (Khaled KhalifaDeath Is Hard Work), egy ruandai (Scholastique MukasongaThe Barefoot Woman), egy japán (Ogava Joko: The Memory Police) és egy finn (Pajtim StatovciCrossing) szerzővel versenyzett az idén 70. alkalommal odaítélt díjért az új kategóriában. Az évente több kategóriában kiosztott National Book Awardot egyébként a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban. 

Krasznahorkai László 1 óra 55-percnél veszi át a díjat:

https://www.facebook.com/NationalBookFdn/videos/724406998080473/

Kiemelt kép: litera.hu