Krasznahorkai regénye nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

Vincze Bence 2019. nov. 21. 0 1

Szerdán este öt kategóriában osztották ki az amerikai Nemzeti Könyvdíjakat. A más nyelvről fordított könyvek közül Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér (Baron Wenckheim’s Homecoming) című regénye lett a nyertes.

Krasznahorkai László könyvét Ottilie Mulzet fordította angolra. A szerző a díj átvételekor a következőket nyilatkozta a fordítónak, az amerikai kiadónak és olvasóknak címezve: „Hatalmas öröm, hogy a fordítóinkon keresztül mi is átléphetjük ezeket a nehéz határokat, mi is itthon lehetünk az Egyesült Államokban.”

A könyvesblog.hu kritikájában a következőképpen fogalmaznak a regényről:

Krasznahorkai nagy trükkje, hogy a szuperlassan folydogáló fő történetszálat ezerféle nézőpontból mutatja meg, mintha egy valóságshowt néznénk, amiben minden felbukkanó szereplő saját kamerát és hangrögzítőt kapna, és a rendező csak ül egy nagy vezérlőfülkében, ahol minden kamerát egyszerre, párhuzamosan lát működés közben, majd a legjobb ritmusban váltogat közülük, amit adásba ad. Ezt megerősíti a regény elején, a szennycímlap után olvasható Figyelmeztetés című rész is, ahol egy karmester (Whiplash-sztiló!) néhány pontban összefoglalja, milyen alapszabályai vannak a közös dolgozásnak és gondolkodásnak, ami csak látszólag közös, mert inkább diktatúra, amiben neki, a karmesternek mindent tudnia kell, és bár ez mindenki számára kemény, rideg, fájdalmas közös munka lesz, aminek igazi eredménye nem lehet más, mint az, hogy létrejön az alkotás. Utána következik csak a címlap, majd a regény maga.

Sarah M. Broom, Susan Choi, Krasznahorkai László, Arthur Sze, and Martin Sandler (Forrás: publishersweekly.com)

A szerdai New York-i díjátadó eredményei:

  • Fikciós kategória: Susan Choi: Trust Exercise 
  • Nem fikciós kategória: Sarah M. Broom: The Yellow House 
  • Ifjúsági könyvek kategóriája: Martin W. Sandler: 1919 The Year That Changed America
  • Költészeti kategória: Arthur Sze: Sight Lines

A vacsorával egybekötött díjátadó gálán minden győztes 10 ezer dolláros jutalmat kapott. A Nemzeti Könyvdíjra a kiadók több mint 1700 könyvvel pályáztak.

Krasznahorkai 2016-ban megjelent regénye egy arab (Khaled KhalifaDeath Is Hard Work), egy ruandai (Scholastique MukasongaThe Barefoot Woman), egy japán (Ogava Joko: The Memory Police) és egy finn (Pajtim StatovciCrossing) szerzővel versenyzett az idén 70. alkalommal odaítélt díjért az új kategóriában. Az évente több kategóriában kiosztott National Book Awardot egyébként a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban. 

Krasznahorkai László 1 óra 55-percnél veszi át a díjat:

The 2019 National Book Awards Ceremony Live

Join us live for the 70th National Book Awards, hosted by LeVar Burton! Tune in for the biggest night in books, where we'll find out who will take home this year's National Book Awards!

Gepostet von National Book Foundation am Freitag, 15. November 2019

Kiemelt kép: Papageno

Tags: Báró Wenckheim hazatér, díj, irodalom, Krasznahorkai László, kultúra Categories: IRODALOM
Related Posts