Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei.

Fodor Ákos: Benső beszéd: hangminta | November 28. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A Fodor Ákos: Benső beszéd: hangminta című irodalmi esten Podonyi Hedvig
szerkesztő, Szilágyi Enikő színművésznő és Fazakas István, a Fekete Sas Kiadó
vezetője beszélgetnek a hangoskönyv-ötlet megvalósulásának útjáról.

A rendezvényen vetített képek sorát láthatjuk Fodor Ákosról, belehallgathatunk
a hangoskönyvbe, és Szilágyi Enikő színművésznő előadásában élőben is
hallhatunk számos Fodor Ákos-verset.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Csillagok közt – Pi Slam az Ellátóban Borsos Bence országos bajnokkal | November 28. 19 óra

Helyszín: Ellátó

A Facebook-esemény leírásából:

Folytatjuk Fall’22 névre keresztelt őszi évadunkat, aminek végén becsapódunk a 7. kerület kellős közepébe. Az ősi 400 helyére költözött nagy múltú Ellátó eddigi helyszíneinkhez képest hatalmas térrel csábított minket, mi pedig engedtünk a vonzás törvényének.
Velünk szállnak versekben az országos bajnokság döntősei, nálunk izzítja be a loopert az Irlanda tesók bandája, a Pavilon is. A max. 280 szék mindegyikére pedig nektek kell lezuhannotok majd.

Az este az országos döntősök 9 fős meghívásos versenyéből, a Trafóban díjazottak, zsűrizők és a versenyből kimaradók bemutatójából, Pavilon koncertből és a maximum 3 fős open micból áll majd. Az open micra jelentkezni az eseménybe írt poszttal lehet!

A 3 győztes ajándékkönyvekkel gazdagodik, és felkerül a neve a Pi slam dicsőséglistájára.

Behopp: 1500, a helyszínen gyűjtünk a verseny pénzdíjára, 500 forint ajánlott adománnyal támogathatod a fellépőket.

Fellépők és részletek: https://fb.me/e/24CnT5IRS

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Késelés Villával: Bánfalvi / Bodor | November 28. 20 óra 

Helyszín: Nyitott Műhely

Novemberben a Késelés Villával beszélgetéssorozat visszatér a gyökerekhez, és fiatal pályakezdő irodalmároké lesz a főszerep.

Bánfalvi Samu (2002, Budapest) az ELTE szabad bölcsészet alapszakos hallgatója, verseket ír.

Bodor Emese (2004, Budapest) verset, prózát és kritikát ír. Az ELTE pszichológia alapszakos hallgatója, az f21.hu állandó újságírója. Szövegeit többek között a Helikon, a KULTer, a Pannon Tükör és a SZIFONline közölték.

Az est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Vados Anna: Nincs véna könyvbemutató | November 29. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

A Petri-díjas Vados Annával Szegő János beszélget a Nincs véna című kötetről.

Vados Anna első verseskötetében a társas kapcsolatok zajlásait kísérhetjük végig. Az idő mintha köröket írna le: a történeteknek „se eleje, se vége nincsen”; a tér pedig – legyen az lakásbelső vagy egy városi utca – éppen a múltat és az elmúltat jeleníti meg, így rajzolva körbe a hiány alakzatait. Tóth Krisztina pontos szavaival: „magamban úgy hívtam ezt a fajta költészetet, hogy veszteséglíra, minthogyha mindig egy téma körül gyűrűznének a sorok, minthogyha mindig ugyanazt próbálná körbejárni, feldolgozni.” Vados Anna költészete radikális kísérlet egy olyan nyelv megalkotására és működtetésére, amely leírja a kapcsolatok, a patthelyzetek és a függőségek mélyszerkezetét. Mennyire vagyunk megírhatóak? Miképpen lehet magunkat vagy másokat kiolvasni? A Nincs véna sűrű szövésű, egymással is párbeszédben álló verseiben így kerül egymással metaforikus közelségbe a sebezhető, kiszolgáltatott test és a rejtőzésre alkalmas város, a dadogás és a kiabálás, a csönd és a visszhang, a zuhanás és a repülés, „az emlékekből épített palota” és a „felejtés azonnal őrölni kezdő malma”.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Váradi Júlia: Dobszerda – Beszélgetőkönyv | November 29. 18 óra

Helyszín: Katona József Színház

A szerzővel Parti Nagy Lajos beszélget.

„»Ha kíváncsi vagy, hamar megöregszel.« Gyerekkoromban ezzel fenyegettek a nagy testvéreim. Nem ijedtem meg, sőt egyre kíváncsibb lettem. Tanácsadóm lett a kíváncsiság. Mindent tudni szeretnék. Leginkább az emberekről. Ők érdekelnek a legjobban. Így lett kenyerem a kérdezés. Nem tudom megunni…”

Váradi Júlia immáron öt évtizede töretlen érdeklődéssel és lelkesedéssel beszélget a kultúra és a közélet jeles személyiségeivel. Könyvébe, hosszas válogatás után, végül 22 interjú került be: Esterházy Péter, Dés László, Darvasi László, Frenák Pál, Kerékgyártó István, Király Júlia, Konrád György, Kovalik Márta, Rajk László, Szelényi Iván, Megyesi Gusztáv, Nádas Péter, Nádas Pál, Nagy Bálint, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Krasznahorkai Kata, Jancsó Miklós, Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Strasserné Chorin Daisy és Závada Pál.

„Kérdezni nehéz, mert a jó kérdés nem feltételezi az előre kikalkulált választ. Mi is van a kirakat mögött, ha kérhetem. Állandóan résen kell lenni, mert a jó kérdező olyan helyzetet teremt, amelyben bármi megtörténhet. Valóságos birkózás az óceán partján. Váradi Júlia tudja ezt, szakmája fortélyait, eleganciáját, szigorú szolidaritását. Nyugodtan mondhatom, ő a magyar kulturális újságírás intézménye. És ez ebből a könyvből ki is derül.” — Darvasi László

2005-ben riporteri, szerkesztői és műsorvezetői munkásságát Joseph Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el. Jelenleg hétről hétre portréinterjúkat készít a Klubrádióban a Dobszerda című műsorban.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Mesterek és tanítványok – irodalmi talkshow | November 29. 18 óra

Helyszín: Térszínház

A Versek szódával produkció Mesterek és tanítványok című sorozatának befejező eseményére invitálunk minden kedves érdeklődőt. Ezúttal Lőrincz P. Gabriella lesz a talkshow vendége az óbudai Térszínházban. A Bella István-díjas költő Beregszász szülötte, Kárpátalján végzett kulturális tevékenységéért oklevéllel tüntette ki az Anyanyelvi Konferencia. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatójaként is számos fiatal alkotó pályaindulását segítette, közülük Kopriva Nikolett költő érkezik hozzá az estre, aki tavaly a Magyar Írószövetség Debüt-díjasa volt első kötetével. Részletek: versekszodaval.hu

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Irodalmi kocsmázás Halász Ritával a Mazel Tovban! | November 29. 19 óra

Helyszín: Mazel Tov

Régen kávéházakban töltötték az idejük jó részét az írók és a költők. Ott alkottak, ott
tájékozódtak a világ dolgairól, ott találkoztak kortársaikkal és rajongóikkal. Az idők folyamán ez a szokás kiveszett a mindennapokból, az író-olvasó találkozók viszont megmaradtak, többnyire kulturális intézményekben, klubokban, kávézókban. A Zsidó Művészeti Napok szervezői rendhagyó módon ezúttal a 7. kerület ikonikus szórakozóhelyeire invitálják meg az írókat, akik az érdeklődők gyűrűjében, bensőséges hangulatban ülhetnek asztalhoz.

A tervezett beszélgetéseket szakavatott moderátorok segítik, hiszen lehetősége lesz az olvasónak is megszólalni, ha felmerül benne az író munkásságával kapcsolatos kérdés vagy gondolat. A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között.

Természetesen kéznél lesz néhány könyv is, és talán még fel is olvas egy-egy művéből részletet, hogy ezzel az élménnyel is emlékezetesebb legyen a találkozás. És ha már a zsidónegyed kellős közepén találkozhatunk a kiváló művészekkel, megtudhatjuk azt is, számukra mit jelent ez a városrész, van-e kötődésük a kerülethez, és van-e személyes emlékük, vagy családi történetük az egykori gettó falain belüli életről.

Meghívott író: Halász Rita
Moderátor: Oláh Andrea

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón, konferencia és kerekasztal-beszélgetés | November 30. 09 óra

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár

Hogyan hatott egymásra a 19. század végi Budapesten a sajtó és az irodalom?
Mit tudhatunk Kiss József és Móricz Zsigmond századfordulós kapcsolati hálójáról? Milyen volt Kiss József és Max Nordau szakmai-baráti kapcsolata a levelezésük és néhány nagyobb sajtómegjelenés tükrében? Hogyan jelent meg Mikszáth Kálmán A Hét lapjain?
Kik voltak a „dzsinnek”, A Hét belső munkatársai? Milyen álneveket használt a sajtóban megjelent írásai jegyzésére Ambrus Zoltán? Mit tudhatunk a Budapesti Napló szerkesztőségéről és virágkoráról? Mely lapok alakították Kosztolányi Dezső írói, újságírói indulását? Milyen volt Móricz Zsigmond írói és hírlapírói pályakezdése? Hogyan ábrázolta a sajtót, az újságot a regényeiben?

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum Szerkesztők és szerkesztőségek a századfordulón című konferenciáján mindezen kérdésekre választ kaphatnak az érdeklődők, emellett megismerhetik a Digitális Bölcsészeti Központ által újonnan fejlesztett platformot (dHUpla) a Móricz Zsigmond-levelezés kritikai kiadása, Kiss József levelezésének forráskiadása, valamint a hozzájuk kapcsolódó legújabb adatvizualizációk bemutatásával.

A tudományos tanácskozás zárásaként az Író, olvasó, szerkesztő a nagyvárosban című kerekasztal-beszélgetésen ismerkedhetnek meg a századvég és a századelő korszakával.

Program: https://fb.me/e/3EDXeaRDp

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Ünnepi dedikálás – Fókusz Könyváruház és Magvető Café | November 30. 16 óra

Helyszín: Fókusz Könyváruház Budapest és Magvető Café

Mi is lehetne szebb ajándék, mint egy-egy dedikált példány kedvenc szerzőink könyveiből – akár személyre szólóan? Használd ki a lehetőséget, és ajándékozz névre szólóan dedikált könyveket karácsonyra!

A dedikáló szerzők névsora és az időbeosztás: https://fb.me/e/31v3hIVRU

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

ÉS-kvartett | November 30. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

A beszélgetés témája Kun Árpád: Takarító férfi című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Márjánovics Diána, Puskás Panni, Zelei Dávid

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Lengyel gyerekkönyvek a magyar polcokon | November 30. 18 óra

Helyszín: Massolit Books & Café in Budapest

A Facebook-esemény leírásából:

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Csirimojó Kiadó, a Wonderland Alapítvány és a Diófa Books kiadó közös eseményére.

Az esemény apropója a kiadók által magyarul frissen megjelentetett lengyel mesekönyvek. A műhelybeszélgetésen mindhárom kiadó bemutatkozik, és bemutatja a magyar piacon különlegesnek számító, a megszokott gyerekkönyvektől eltérő könyveit. A könyvek képi világa és témája frissítően hathat.

Az eseményt Vörös Júlia antropológus, kulturális menedzser, a magyar gyermekkönyvek jó ismerője és kedvelője moderálja.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Irodalmi Pub Crawl INSTANT | November 30. 18 óra

Helyszín: Liebling

Régen kávéházakban töltötték az idejük jó részét az írók és a költők. Ott alkottak, ott tájékozódtak a világ dolgairól, ott találkoztak kortársaikkal, és rajongóikkal. Az idők folyamán ez a szokás kiveszett a mindennapokból, az író-olvasó találkozók viszont megmaradtak, többnyire kulturális intézményekben, klubokban, kávézókban. A Zsidó Művészeti Napok szervezői rendhagyó módon ezúttal a 7. kerület ikonikus szórakozóhelyeire invitálják meg az írókat, akik az érdeklődők gyűrűjében, bensőséges hangulatban ülhetnek asztalhoz.

A tervezett beszélgetéseket szakavatott moderátorok segítik, hiszen lehetősége lesz az olvasónak is megszólalni, ha felmerül benne az író munkásságával kapcsolatos kérdés vagy gondolat. A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között. Természetesen kéznél lesz néhány könyv is, és talán még fel is olvas egy-egy művéből részletet, hogy ezzel az élménnyel is emlékezetesebb legyen a találkozás. És ha már a zsidónegyed kellős közepén találkozhatunk a kiváló művészekkel, megtudhatjuk azt is, számukra mit jelent ez a városrész, van-e kötődésük a kerülethez, és van-e személyes emlékük, vagy családi történetük az egykori gettó falain belüli életről.

Meghívott író: Molnár T. Eszter
Moderátor: Nyáry Luca

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

KVTársulat NE BÁNTS – irodalmi est beszélgetéssel | December 1. 18 óra

Helyszín: Godot Galéria

Az eseményen három kortárs hazai írónő műveiből olvas fel a KVTársulat – elhangzik majd Kalapos Éva Veronika novellája, Karafiáth Orsolya regényrészlete és szemelvények Kiss Judit Ágnes új, hamarosan megjelenő regényéből. Ezt követően az írónőkkel és a társulat közreműködő színészeivel Veiszer Alinda beszélget.

A Ne bánts! összművészeti projekt fókuszában az elszenvedő, az áldozat áll. A társulat célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és művészi eszközökkel „láthatóvá tegye” a titokban, zárt ajtók mögött történő lelki bántalmazást, hangot adjon a falakon belül maradó csöndes szenvedésnek, ugyanakkor kérdőre vonja a mindannyiunkban ott rejlő kívülállót, a „nem láttam, nem hallottam semmit”, „nem az én dolgom” hozzáállást, a néma környezetet. A projektet a valóság inspirálta.

Részletek: https://fb.me/e/20EYNQfpX

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Kovács Edward kötetlenül | December 1. 19:30

Helyszín: Kis Présház

Kovács Edward 1995-ben született Margittán. Verseit többek közt az Alföld és a Litera közölte, 2018-ban szerepelt a Szép versek antológiában, 2019-ben Kulter StART díjat nyert.

Az est során készülő, A másik éj munkacímű debüt kötetéből olvas fel.

Az eseményt Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella | December 2. 18 óra

Helyszín: Pagony Café – Dió

„Mi lesz belőled?” – kérdezi Örkény István novellájának címe, ahogyan elhangzik az életben is unásig, pedig ez a kérdés, igazán komolyan véve, lehetne ennek a kötetnek a címe is. Milyen felnőni, szeretni, másként látni a világot, amikor már úgy hangzik a kérdés: mi lesz belőlem? Hogyan írtak erről száz éve? És hogyan most, a 21. században?

A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyet a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két „kortalan”, összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellája szövődik össze a válogatásban.

Az első három ciklusban nő-férfi viszonyokról, anyákról, apákról és gyerekeikről, majd a negyedikben az emberek és az állatok kapcsolatáról szóló novellák olvashatók. Az utolsóban olyan történetek szerepelnek, amelyekből az derül ki, hogy „az élet nem igazságos”.

A novellákat a Szívlapát, a Lehetnék bárki és a Szevasz című antológiák szerkesztője, Péczely Dóra válogatta. A borító és az illusztrációk Jásdi Juli munkái, akinek rajzain az együttérzés mellett gyakran megcsillan a humor és az élet derűs szemlélete.

A kötet bemutatóján az antológia szerzőivel, szerkesztőjével és illusztrátorával Vincze Bence kultúraszervező, a Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió igazgatója, az f21.hu alapítója és művészeti vezetője fog beszélgetni.

A kötetet szerkesztette: Péczely Dóra
Illusztrálta: Jásdi Juli
Az antológia szerzői: Kemény Zsófi, Ádám Szilamér, Mécs Anna, Móricz Zsigmond, Örkény István, Moesko Péter, Harag Anita, Czakó Zsófia, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, György Alida, Csáth Géza, Gubis Éva, Tömörkény István, Biró Zsombor Aurél, Moskát Anita, Hajnóczy Péter, Mészöly Miklós, Vonnák Diána, Papp-Zakor Ilka, Fehér Boldizsár, Kovács Bálint, Galgóczi Erzsébet, Puskás Panni, Mikszáth Kálmán

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Balatoni József, Jocó bácsi: Tanár vagyok! És? könyvbemutató | December 2. 18 óra

Helyszín: Magvető Café

A szerzővel Tibenszky Móni Lisa beszélget.

„Az az általános vélekedés a sikeres, tehetséges vagy éppen gazdag emberekkel szemben, hogy nekik csak megszületni volt nehéz, az élet a tenyerén hordozza őket, minden az ölükbe hullik, nekik minden könnyen megy… Mert ugye amíg nem járunk a másik cipőjében, nem éljük az életét, addig nem is tudjuk, hogy neki milyen lehet, nem tudjuk, milyen nehézségekkel, vívódásokkal kell szembenéznie annak, akinek látszólag csodálatos élete van.”

Egy kis faluból származó dadogós fiú, aki bebizonyította a nagyvilágnak, hogy igenis értékes és sikeres tud lenni egy tanár. Jocó bácsi – ahogy mindannyian ismerjük – nem kevés megpróbáltatáson ment át eddigi életében. Átélte, megharcolta a nehézségeket, és tanulságaikat beépítette pedagógiai módszereibe is, legyen szó veszteségekről, így vagy úgy megdolgozott traumákról, közösségi életről, szerelemről, beilleszkedési nehézségekről, függőségről, de akár az önismeret és önértékelés területéről – azaz mindenről, ami alakíthat bennünket.

Vidékről városba, onnan a rivaldafénybe – hosszú és küzdelmes út vitt a mai influenszerségig. De Jocó már kiskorában is elsősorban tanár akart lenni, és ezt meg is valósította. Új könyvében a saját történetein, kudarcain és sikerein keresztül tanít, ahogyan ő tud, nyíltan, őszintén, kendőzetlenül.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Szabad-ötletek jegyzéke | December 3. 19 óra

Helyszín: Eötvös10

József Attila élete végén rendszeresen járt pszichiáterhez. Hetente háromszor jelent meg Gyömrői Editnél, aki ilyenkor arra kérte, hogy próbálja meg – lehetőleg mindenféle kontroll nélkül – elmondani mindazt, amire éppen gondol. A szabad asszociációs technika a pszichiátriai analízis bevett módszere, ennek segítségével az orvos következtetni tud a páciens gondolkodásmódjára, tudatalatti félelmeire, gátlásaira. A költő tisztában volt ezzel a technikával, maga is érdeklődött a lélektan iránt, olvasta Freud műveit, melyek a 20. század elején szinte divatolvasmánnyá váltak. Hogy tisztázza saját magát, hogy megszabaduljon bűntudatától, 1936. májusában arra gondolt, hogy nem csak szóban, hanem írásban is használja a szabad asszociációk módszerét.

Erre a terápiára nem orvosa kérte, Gyömrői Edit ugyanis elvileg ellenezte az írásos terápiát.
Egy intim vallomás és egy csodálatos utazás a lélek legbelseje felé, rengeteg verssel Sütő András előadásában.

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig

Könyvvásár | December 4. 10 óra

Helyszín: Kis Présház

Karácsonyi könyvvásár a Prae kiadó könyveiből

irodalmi rendezvény f21
Irodalmi rendezvények a hétre – November 28-tól december 4-ig