November 27-én megérkezett Efkilenc második, az efkilencben az f című albuma, ami a 25 éves rapper-producer egészen új, karcosabb oldalát mutatja meg. 

A budapesti hiphop sound egyik legérdekesebb fiatal előadója egyértelműen nem szégyelli az őt ért hatásokat, ugyanúgy hallatszik az albumon a Balzac utcai vendégeskedés révén megismert Mulató Aztékok, mint Curren$y, a brit underground rap, vagy az oldschool hiphop revival vezéralakjai a Griselda kiadóból.

Efkilenc a HOLDUDVAR fiúbanda tagjaként már 2018-ban feltűnt. Eleinte főleg producerként jeleskedett, Dzsúdló Unom című számát közösen jegyzik Déével, illetve a zenekar más tagjaival is dolgozott mint beatmaker. Szólóban Efkilenc az egyik legaktívabb HOLDUDVAR tag, mind koncerteken, mind kiadványait tekintve. A 2021-es Vagy amit akartok után másfél évvel ismét egy nagyobb lélegzetvételű anyagot tár a közönség elé, ami zeneileg továbbra is a budapesti underground hiphop hangzásába illeszkedik, az előző albumon megalapozott eszköztárát a tőle már megszokott hangulatfestés mellett ezúttal a szveg szolgálatába állítja.

„Szövegíráskor általában annyit tartok szem előtt, hogy a barátaim minél többször állítsák meg a számot azzal, hogy »ez mekkora duma!” – mondja nevetve – „Szerencsére nekik is sikerült átadni ezt a hozzáállást”. 

Fotó: Szabó Máté

A Vagy amit akartokhoz hasonlóan ismét rengeteg közreműködő jut szóhoz az albumon. Az efkilencben az f 8 szám alatt 10 vendégnek ad helyet, akik között akadnak igazi underground legendák, mint FAKTOR vagy Tink a Mulató Azték, olyan MC-k, akik már a rapper előző lemezén is szerepeltek, mint nyhill és a HOLDUDVAR-tagok, illetve az album végén ott figyel egy igazi ízig-vérig posse track is, Signo, Charga, TOM és Layerson közreműködésével, egy kétezres évek eleji FAKTOR beaten.

Az album a lo-fi beatmakereket tömörítő Farseers Collective égisze alatt jelenik meg. „Idén több közös bulink volt a fiúkkal, Fangs牙 vágta a mintát, amiből az első dal lett, meg FAKTORtól is kaptam zenéket, ezek után valahogy természetes volt, hogy ez egy Farseers-kiadvány lesz.” Az első MANYIMÉKERZ eseményen már együtt zenéltek 2022. tavaszán, azóta is sokfelé megfordultak SP-404-es szemplerjeikkel.

A sokoldalú alkotó szerint a közeljövőben sem kell hosszú szünetektől tartania a rajongóknak – 2023-ban érkezik az új HOLDUDVAR-album, Tefh-fel és Jambush-sal gőzerővel készítik az első CET-megjelenést, és továbbra is meg lehet találni Budapest különböző helyein, a rózsaszín Run The Jewels bandanába csavart szemplerjével, halászsapkában.

Kiemelt kép: Efkilenc hivatalos oldala