Charles Dickens, az emberséges humorista

0
Charles Dickens, az emberséges humorista

Ki ne ismerné az elbűvölően szívszorító Twist Olivér, az érzelmekkel teli, megható Karácsonyi ének, és egy igazán nehéz, bár kalandos felnőtté válás, azaz a Copperfield Dávid történetét? Ezek a méltán híres világirodalmi művek –természetesen- csakis egy érzőszívű, szenvedélyes író tollából származhatnak: Charles Dickens-éből.

Dickens 1812-ben született. Kiskorában vidéken élt családjával jómódban, kiegyensúlyozott környezetben. Szeretett olvasni, talán ekkor kedvelte meg az irodalmat, és ekkor vált elválaszthatatlan részévé.

Ám ez a harmónia szertefoszlott mikor a család Londonba költözött, és Dickens apja eladósodott, így az adósok börtönébe került. Nem volt más választása, kisfiúként neki is munkába kellett állnia, hogy segíthessen a családján. Itt találkozott először a viktoriánus London minden szennyével-bűzével, és tapasztalatai, a látott és átélt nyomor újra és újra témáivá, motívumaivá váltak regényeinek.

The novelist Charles Dickens
Fotó: Internet

Végül a család anyagi helyzete rendeződött, de ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagyott az író látásmódján, értékrendszerén.

Huszonnégy éves korában vált újságíróvá, majd nem sokkal ezután megírta első regényét, a humorban és furcsaságokban gazdag Pickwick Clubot. Később családot alapított, és tíz gyermeket nevelt feleségével.

Dickens regényeiben kisemberekről írt jól megformált módon. Hitt abban, hogy a bűn bűnhődést von maga után, a jók pedig elnyerik méltó jutalmukat, hisz a Gondviselés mindenkire odafigyel. Ő maga mindig a szerény elesettek oldalán állt. Ismerte a nyomort, a megalázkodást, az igazságtalanságot, és a semmibe vétel érzését. Ezek egyértelműen érződnek regényein. De mégis a sok szenvedés, bűn és rossz közepette Charles Dickens alakjai szeretnivalóak is, könyveit átitatja a jóakarat, az író jóhiszeműsége.

Ő a világirodalom egyik legszeretetreméltóbb és legőszintébb szereplője, csupaszív egyénisége megragadó, kedvessége ámulatba ejtő, humora egyedi, és tanításai megszívlelendők.

„Ha barát kell, a legjobb leszek. Ha magányra vágysz, én a csönd leszek. És ember leszek, mert emberre vágysz: ki szeret, ki elfogad, s kit igaznak látsz.”

Ünnepeljük úgy az angol író születésnapját, hogy felcsapjuk egyik maradandó alkotását, elmerülünk a bölcsességben, és megpróbáljuk magunkévá tenni azt!

forrás: www.rafaelosonaauction.com

Nincs megjeleníthető cikk