A TÁRS – Weöres Sándor és Károlyi Amy szerelmének emlékei a Várkert Bazárban

0
A TÁRS – Weöres Sándor és Károlyi Amy szerelmének emlékei a Várkert Bazárban

Budapest méltó emléket állított a szerelmesek napján, pontosabban február 14-én a Várkert Bazárban a magyar irodalom egyik legelragadóbb házaspárjának, Károlyi Amynek és Weöres Sándornak az életéből.

Az előadás egy irodalmi előadássorozatnak volt a következő állomása, melynek fő szervezője és műsorvezetője Juhász Anna irodalomkutató és kulturális menedzser, ki nem utolsó sorban a szintén költő óriás, a nem régiben elhunyt Juhász Ferenc legkisebb lánya. A rendezvényt Anna nyitotta rövid beszédével miután kényelmesen elhelyezkedtek a nézők a terem színes székeiben. Ezt követően színpadra szólította vendégeit: Steinert Ágota irodalomtörténészt, szerkesztőt, Harmath Artemisz irodalomtörténészt – kik beszélgetőpartnerei voltak az est folyamán, valamint Haumann Petra színművészt és Kaszás Gergő színművészt – ők pedig a felolvasásban voltak segítségére Annának ez alkalommal.

Két gyönyörű szöveggel indították előadásukat a művészek, Weöres Sándortól az est címadó költeményével A társsal Gergő, majd Károlyi Amy Fiatal lány tavasszal című verse Petra szavalásában. Ezt követően még hasonló szerelmes lírát hallgathattunk, valamint olyan művekből is részleteket, mint a Psyché, a Bolond Istók vagy A teljesség felé, de természetesen Amy alkotásaiból és naplórészleteiből is megcsillant megannyi sor a produkció során. Ezekből az elképzelt lírai párbeszédekből is rengeteg mindent megtudhattunk a szerelmesek kapcsolatáról. Öröm volt részese lenni ennek a performansznak.

A felolvasások között pedig a már említett szakemberekkel emlékezett vissza a házigazda a két költő életére még házasságuk előttről, megismerkedésükről és természetesen az együtt töltött évek kalandos, de szeretetben gazdag útjáról. Megtudhattuk, hogy mindketten már egészen pici koruk óra fogékonyak voltak az irodalomra, és hogy Amy először nem is Sándornak, hanem annak jó barátjának, Illyés Gyulának küldte el verseit, ki azonnal továbbította a költőnek. Sándor levélben válaszolt a hölgynek soraira, és kérte, vigyázzon tehetségére, ne hagyja, hogy mások hatására esetleg rossz irányba terelődjön az. Ezt követően nem sokkal egymásra is talált Amy és Sándor, kik közül az utóbbi volt a soha fel nem növő gyerek, kit a versíráson kívül valójában semmi sem érdekelte a világon, nem is értett máshoz, bár nagyon művelt volt. Felesége nélkül azonban komoly bajban lett volna az alkohol utáni rajongása miatt, ha Amy nem vigyáz rá és gondoskodik róla egész élete során, akkor korán halálos áldozatává válhatott volna züllött életének. Amy azonban a védőangyala volt Weöresnek, kivel így egy teljes egészet alkottak, hiszen a férj pedig szakértelmével segítette párját annak irodalmi pályájának göröngyös szakaszaiban.

Az est letisztult volt, mint a Weöres lelke. Pár szék, asztal, 5 személy a színpadon, a háttérben pedig fotók kivetítve a főszereplőkről, Amyről és Sándorról. Akadtak közismert képek is, de főleg olyanok, melyekkel nem találkozhatunk nap mint nap az interneten, igazi ínyencségek voltak ezek számunkra, valamint az az erotikus rajz is, melyet Ferenczy Bénitől kapott a pár nászajándékba a Kossuth-díjas szobrász-grafikustól, de a Weöres Sándorról és lelki tanítómesteréről, Hamvas Béláról alkotott szobrok fotója is elkápráztatta az érdeklődőket.

Rásó Attila fényképe

Végezetül Károlyi Amy 12 című verse zárta, és helyezte szép keretbe a rendezvényt, mely vers Weöres Sándor utolsó 12 napjáról szól, melyet a kórházi ágyban kényszerült tölteni kómában… Megható pillanatok voltak ezek, de még egy ilyen időszak is arra volt képes kettőjük által, hogy egy szívhez szóló költemény jöjjön létre, melyről visszaemlékezhetünk egy házaspárra kik ízig-vérig költők voltak és emberek, még ha lelkileg pár lépéssel mindig is a létra felsőbb fokán éltek közös életükben, közel a végtelenhez.

 

Kiemelt kép: Weöres Sándor és Károlyi Amy

 

Nincs megjeleníthető cikk