Ilyen volt a Strand Fesztivál

0
Ilyen volt a Strand Fesztivál

A Strand Fesztivál nem véletlenül érdemelte ki a „Sziget kistestvére” becenevet. Főként azért, mert lényegesen kisebb, mint a mára világhírűvé vált budapesti fesztivál, és nem is bővelkedik akkora nemzetközi felhozatallal, mint a nagy testvére, viszont hangulat terén talán túl is szárnyalja őt.

Mivel az elmúlt években a Sziget Fesztiválon elég vegyes tapasztalatokat szereztem, így egy kicsit előítéletesen érkeztem Zamárdiba, a STRAND Fesztivál negyedik napjára. Tömegnyomorra és külföldieknek szánt árakra számítottam, habár itt a háromnapos bérlet került annyiba, mint egy nap a Sziget Fesztiválon.

Annak ellenére, hogy az idei évben az öt napos fesztivál három napja is teltházas volt, amikor megérkeztünk, szinte csak lézengtek kint az emberek. A beengedő kapuknál sorban állás és nehézségek nélkül átvettük a jegyünket, a fesztivál területén pedig rengeteg ingyenes program, például hajfonás, fesztiválsmink, kézműveskedés, karaoke, és nyereményjáték várta a résztvevőket a koncertek előtt és alatt is.

A jegyek relatív olcsóságához hozzájárul, hogy főként magyar előadók és zenekarok a fellépők, és csak az esti, nagyszínpados koncerteket adják híres külföldi zenészek. Idén a STRAND olyan neves külföldi előadókat hozott a balatoni kisvárosba, mint a Bastille, John Newman, Jason Derulo és Steve Aoki, valamint a 4. napon fellépő Anne-Marie, és a Dimitri Vegas & Like Mike alkotta DJ-páros.

Fotó: Rockstar Photographers

A negyedik nap nagyszínpados magyar fellépői a The Biebers, az Animal Cannibals és a Wellhello voltak, de kisebb színpadokon fellépett a Supernem, a 30Y, az Irie Maffia, a New Level Empire és Caramel, a Diákhitel standjánál pedig Dombóvári István humoristával zajlott egy kissé komolyabb hangvételű, de szórakoztató beszélgetés.

Anne-Marie a legfülbemászóbb és legismertebb dalait foglalta össze a mindössze egyórás Petőfi Rádió Nagyszínpadon tartott koncertjén, olyanokat, mint a 2002 és a Ciao Adios, valamint a Speak Your Mind című nagylemezéről a Bad Girlfriend, a Perfect és a Trigger, amihez a bohém, mindig vidám énekesnő egy saját koreográfiát is betanított a fesztiválozóknak. A Sean Paul-lal közös Rockabye alatt a közönség közé vetette magát, és többször is magyarul biztosította Zamárdit arról, hogy ő is legalább annyira élvezi a koncertet, mint amennyire mi, mielőtt a legismertebb dala, a FRIENDS után átadta volna a színpadot a belga DJ-páros, Dimitri Vegas & Like Mike-nak.

Összességében a STRAND egy sokkal élhetőbb és barátságosabb fesztivál, mint nagyobb testvére. Nem drágább, mint egyébként egy balatoni nyaralás, amivel azért is össze lehet kötni, mert a Zamárdi Szabadstrand ad otthont neki, így bármikor belecsobbanhatunk a Balatonba, ha már mindent kipróbáltunk a koncertek előtt; ráadásul a terület még a teltházas napokon is tökéletesen elbírta azt az embermennyiséget, amennyit beengedtek.

Kiemelt kép: musicdaily

Nincs megjeleníthető cikk