“A tűz nem aludt ki még” – Rocknappal zárt a 10. Alterába

0
“A tűz nem aludt ki még” – Rocknappal zárt a 10. Alterába

Feketébe öltözött a Rába-part a szombati Rocknapon az Alterábán, amely a fesztiválozók kérésére került vissza a programba és az már biztos, hogy joggal, hiszen egy regényt lehetne írni arról, hogy mennyire odatette magát valamennyi zenekar és fergeteges hangulatot varázsoltak.

Az ország legnagyobb kerti partijára már korán gyűltek az emberek, először a TeaBag foglalhatta el a kisszínpadot, a zalaegerszegi banda, akik átgondolt dalszövegekkel érkeztek. Ezt követően a Toofar csapott a húrok közé, akik stílusukban ötvözik a modern rockot, a metálzenét az elektronikával és a poppal, ők már a Dal című műsorban is bizonyíthattak és megmutatták, mit is tudnak a felvidékiek. A koncert során a Future Grid tombolt a fiúknak egy Fisch szám alatt, majd nem sokkal később már ők csápoltak az utolsó kisszínpados előadónak. A fiúk igazi háttértáncokként olvadtak a színpad képbe. A Future Grid tagjai egy beszélgetés során elmondták, örülnek minden lehetőségnek és már korábban is részt vettek a fesztiválon, mint vendégek, így nem volt kérdés, hogy szívesen jönnek. Ráadásul meg is nyerték a közönségszavazást. Bár mint elmondták, a szívük most még nagyon a kisszínpadhoz húz. Remélik, jövőre is itt lehetnek és nemcsak egy jó hangulatú koncert erejéig. Sára, a zenekar énekese hozzátette, neki különösen fontosak a dalszövegek, hiszen azt szeretnék a hallgatósággal éreztetni, hogy a zenéjük maximálisan róluk is szól, ezzel pedig egyfajta kapcsolatot alakítanak ki.

Egy rövid pihenő után felgyorsultak az események, a Smoking Frog lépett elsőként a nagyszínpadra, akik megadták az alaphangulatot, és míg ők zenéltek, pár szóra sikerült a Fatal Errort is utolérni. Néhány éve még a kisszínpadon zenéltek a fiatalok, akik azóta már sokat letettek az asztalra és bebizonyították, hogy helyük van a legjobbak között. Szerényen, de annál nagyobb mosollyal az arcukon nyilatkoztak, és hamar kiemelték, mennyire jó volt az első alkalom az Alterábán és milyen kalandos volt a lejutásuk a Rába-partra. Azóta is ezt a fesztivált várják a legjobban, szeretik a hangulatát, az embereket és az Alterábás emlékeket, amit már csak cenzúrázva lehet leírni, de a szalonképes megfogalmazást meghagyjuk egy másik interjúnak. A fiúk elmondták, hogy még nagyon sokáig szeretnének együtt zenélni, hiszen minden pillanatát élvezik, mi pedig nagyon reméljük, hogy ők még sokszor jönnek. A fellépésük pedig kiváló volt, azt kaptuk, amit vártunk, egy igazi energiabombát, rendesen bemelegítették a közönséget.

Fotó: Herczeg Orsolya

Amennyire kemény egy ilyen rocknap, annyira szerethető is, az embertömeg pedig folyamatosan érkezett. Az Ossian sem kímélt senkit, ekkor már teljesen megtelt a színpad előtti tér, a lányok pedig lelkesen ültek a férfiak erős vállaira, hogy kitombolják magukat. A villogó fények alatt extázisba kerültek az emberek, és egyre több ember vetkőzte le a gátlását.

Az AC/DP pedig nagyszínpadra illő előadást nyújtott a szünetekben és kitűnő átmenetet biztosított a zenekarok között. A fesztiválozók, mint a katonák, úgy vonultak át, amikor csak lehetett, hogy kiélvezzék az AC/DP fergeteges minikoncertjét.

Az Road idén ünnepli tizenötödik születésnapját és ennek megfelelően olyan bulit csináltak, ami méltó volt az Alterába utolsó napjához. Molnár Máté, a frontember egyszer csak elkiáltotta magát: “A tűz nem aludt ki még!”, ebben a pillanatban lángcsóvák csaptak fel – és ez még csak a kezdet volt. Nem sokkal később a tizenöt év legkedveltebb dalait énekelték a rajongókkal együtt, amit megkoronázott a konfettieső. Szinte végtelennek tűnő koncertet adtak, és mintha nem az ötödik napon lettünk volna, hanem az elsőn, ahol mindenki fáradhatatlanul ugrál a kezeket a magasba nyújtva.

Az i-re a pontot természetesen a Depresszió rakta, és a fesztivál területe olyanná vált, mint egy méhkas. Szeptemberben jelenik meg a Nehéz szó című új albumuk, amelyből ízelítőt is adtak a rockereknek. Az biztos, hogy kitaposták a betont a lelkes rajongók. Természetesen felcsendültek klasszikus nóták is, mint a Nem akarok elszakadni; így az utolsó napon sokan érezték azt, hogy nem akarnak elszakadni a fesztiváltól és a Rába-parttól.

Szabó Dóra

Herczeg Orsolya galériája

Horváth Dániel galériája

Nincs megjeleníthető cikk