Idén sem lesz hangos az Aréna március 15-én… Se Falu Végén Kurta Kocsma, se Pató Pál Úr, se Szabadság, se Szerelem, se Red Bull Pilvaker – A Szavak Forradalma. Legalábbis nem ott, ahol eddig, és nem úgy, ahogy eddig.

Red Bull Pilvaker: aréna helyett a rádióban

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezését a Red Bull Pilvaker csapata sajnos az idei évben sem tudja színpadra vinni a koronavírus-járvány okozta egészségügyi korlátozásokból adódóan. Azonban jó hír, hogy az eddigiekhez képest nem szokványos módon, március 15-én, hétfőn reggel, 8:30-kor a Rádió1-en, a Balázsék című műsorban a már rég ismert és szívünkhöz nőtt megannyi kedves hang hallható lesz élő adásban.

Forrás: instagram.com/redbullhu

A tavalyi évet és 2018-at leszámítva (amikor a szervezők úgy döntöttek, hogy szükség van egy kis szünetre) a Red Bull Pilvaker csapata minden évben megállás nélkül ápolja hagyományunkat és tart megemlékezést nagyjaink tiszteletére. A kezdeményezés 2012-től valósult meg, melynek célja, hogy történelmi és irodalmi emlékeink, értékeink megmaradjanak és tovább öröklődjenek.

A folyamatosan növekvő létszámú, de jelenleg körülbelül 30 fős csapat úgy próbálja közelebb hozni, megszerettetni a fiatalokkal a költészetet, hogy napjaink legismertebb költeményeit megzenésítik. Ezek témái természetesen a forradalomhoz, a szabadságharchoz fűződnek, egy részüket az előadók átveszik, átírják (modernizálják), majd zenei alapokra helyezik. Azonban vannak olyan versek, amelyeket teljesen átvesznek, és változás nélkül öntik dallamokba azokat; például Csokonai A Reményhez című művét. Illetve van olyan szerzemény is, amelynek csupán egy részét idézik szó szerint, ilyen József Attila Tiszta szívvel c. költeménye is.

red bull pilvaker 2021 eloadas
A Red Bull Pilvaker 2019-es műsora a Papp László Budapest Sportarénában / Fotó: Bertalan Ádám

Olyan neves zenészek és színészek, elismert rapperek teszik mindezt nagy szeretettel, mint Lábas Viki, Szakács Gergő, Fluor Tomi, Diaz, Wolfie, Fura Csé, Járai Márk, Marsalkó Dávid, Deego, Papp Szabi és megannyi tehetséges ember csatlakozott még, amikor új szintre lépett a Pilvaker, és a televízióban már nemcsak a közvetítés, hanem a háttérzene is élő volt. Ekkor léptek be a Random Trip zenészei, azonban konferálta már a műsort a Dumaszínház tagja, Kiss Ádám, illetve szavalt már verset a színpadon a Jászai Mari-díjas színművész, Kautzky Armand is. Igaz, szinte mindannyiuk más-más stílust képvisel, azonban a céljuk egy és ugyanaz: értékek közvetítése az utókor számára.

Újdonsággal készültek a rajongóknak

A Szavak Forradalma helyett most egy újdonsággal készültek a rajongóknak, hiszen pár napja (egész pontosan március 8-án) útnak indították a Red Bull Pilvaker – A Szavakon túl c. videósorozatukat YouTube csatornájukon, amelyben a szereplők mesélnek a zene és a költészet találkozásáról, a közös munkáról, az élményekről. Arról, hogy az Erkel Színházból eljutottak az Arénába, hiszen a kezdeti sikerek ott érték őket, amikor 1848 embernek adhatták elő megható produkciójukat. A nagy érdeklődésnek köszönhetően szükség volt egy nagyobb létesítményre, ahol már azok az emberek is elférnek, akiknek régi álmuk volt eljutni erre a rendezvényre. Ezért is maradt el anno a március 15-i megemlékezés a színpadon, hiszen szükség volt a 2018-as évre, hogy 2019-ben már 12.000 ember láthassa őket élőben.

A sorozatnak eddig három része érhető el: a Szeptember végén, az Akarsz-e játszani? és a Márciusi Ifjak dal megalkotásának folyamata.

Kiemelt kép: https://www.youtube.com/watch?v=FxEP4nnfo4U