A Red Bull Pilvaker nem más, mint egy 2014-ben debütáló, azonban már 2012 óta bőszen tevékenykedő rap és slam poetry rendezvény, ahol az előadók az 1848-as költők műveit gondolják újra mai, szabados stílusban. Halott Pénz, Fluor, Diaz, Wolfie és a többiek megmutatják, milyen is az igazi Szavak Forradalma.

Az eredeti ötlet Takács Ákostól származik, aki így nyilatkozott a Red Bull Pilvaker megálmodásáról:

“A magyar nyelv szép és változatos. Ezt tapasztaljuk az irodalmi műveink elemzése során, de akkor is, ha megnézzük, mennyire izgalmas és kreatív dalszövegek születnek a hazai rapközegben. A rap valahol modern költészet, csak éppen zenére. Először csak Petőfi verseiben gondolkodtam, majd kibővítettem a repertoárt a többi forradalmi költő művével. Egyből a mai rapperek ugrottak be, akik korunk szóforradalmárai a fiatalok szemében”.

A Red Bull Pilvaker 2012. március 15-én rendezte meg a VAM Design Centerben első szavalóversenyét az 1848-as forradalmi hősök tiszteletére. A versenyzők dolga volt többek között utcai nyelvezettel, rímekkel, színpadi játékok egyvelegével szórakoztatni a nézőket egy három perces előadásban. Összesen öt ikonikus költő tíz műve közül választhattak ki egyet, majd szabhatták át saját szájízük szerint, és adhatták elő a komoly, szakmai zsűrinek; Saiidnek, Dipának, Wolfie-nak, Eckünek, Diaznak, valamint Horváth Gergelynek.

2014-ben a Pilvaker csapata az Erkel Színházban nyújtott színvonalas teljesítményt. Ezúttal nem szavalóversenyt hirdetvén, hanem egy 1848 férőhelyes, zárt ajtós rendezvény keretei között tisztelegtek a forradalmi hősök előtt. A fellépők között szerepelt többek között: Kautzky Armand, Fluor Tomi, Wolfie, Dipa, Szervét Tibor, Diaz, Földes Eszter, Sena és Kiss Ádám is. A rendezői feladatok Szente Vajk kezére voltak bízva.

A XXI. századi forradalmárjaink pályafutása azonban nem zárult le jövő márciusig ennyivel, ugyanis folyamatosan újabb és újabb remekművekkel álltak elő, megmutatva ezzel azt, hogy az év további 364 napján sem csak néztek, mint hal a szatyorban.

2015-ben hűen önmagukhoz, újabb szerzeményeket dolgoztak fel, és szórakoztatták előadásukkal az Erkel Színház közönségét.

Eddig mindösszesen 10 dalt hallhattunk a Pilvakeresektől, és legismertebb feldolgozásuk a Szeptember végén, melyben közreműködött Halott Pénz, Fluor és Deego – egy igencsak ritmusos, fülbemászó dallamúra sikeredett költemény. Nem hiába számlál nézettsége már több, mint 6 milliót.

 

Nemrégiben megjelenő Pató Pál úr szerzeményük február 24-én debütált a Petőfi rádióban, nemsokára az Erkel Színház idei előadásán is hallható lesz. A mindösszesen 1848 belépőjegy alig egy óra alatt kelt el az ünnepnap mindkét előadására.

Azonban azoknak sincs félni valójuk, akiknek nem lesz lehetőségük élőben élvezni a műsort, mert a Pilvakeresek ez évi produkciója 21:00-ás kezdéssel a Petőfi-TV-t nézve, vagy 23:00-tól a Petőfi Rádiót hallgatva is elérhető lesz.