Színpompás, főként vörösben és kékben izzó képek fogadják a K.A.S Galériába betérőket Bánki Ákos legújabb tárlatán, amelyet nem véletlenül nevezett el FLŪMEN-nek. A kiállítóteret betöltő nagyméretű képek színkavalkádja hömpölygő folyó tajtékzó hullámaiként (innen az elnevezés) terítik be a vásznakat, hol egymásba, hol szétfolyva. Ez a fizikai értelemben vett helyváltoztatás adja a gerincét Bánki alkotásainak.

Bánki Ákos még 2006-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő és tanár szakán, mesterei Lossonczy Tamás, Molnár Sándor, és Drozdik Orsolya voltak. Sokoldalú alkotó, festészete mellett széleskörű művészetszervezői tevékenységet is folytat, színházi előadásokban, performanszokban vesz részt. A Resident Art művészeti ügynökség kurátora, számos művészeti csoport, egyesület (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, mű-VÉSZ pince, Latarka Galéria) alapító tagja. Schneller János művészettörténésszel együtt még 2019-ben hozták létre a Garten elnevezésű művészeti kezdeményezést a Veszprém megyei Lovason. Céljuk a kortás kultúra eljuttatása, testközelbe hozása a Balaton környéki közösségek számára.

Művei között performansz alapú fotómunkákat is találunk, gyakorta készít fotó alapú grafikákat, absztrakt festményeket.

Művészetére olyan absztrakt alkotók voltak nagy hatással, mint Jackson Pollock, Arshile Gorky, Arnulf Reiner, Kopasz Tamás. Egy-egy korábbi sorozatára ugyanakkor Hermann Nitsch osztrák akcionista művész is hatott.

A K.A.S. Galéria jóvoltából. Fotó: Hegyháti Réka

Festészete az absztrakt expresszionista hagyományokon alapul, képein előszeretettel jeleníti meg a francia lírai absztrakcionizmus vörös és kék színeit. Elmondása szerint azért is vette át ezt a Johannes Itten-féle komplementertől (vöröstől-zöldtől) eltérő színkombinációt, mert így sokkal drámaibb hatást érhet el vele. Meghatározó fiatalkori művészeti élménye volt Mark Rothko expresszionista munkáival való találkozás. Bánki Ákos festészetét a formától és témától való teljes függetlenítés jellemzi, munkáin a totális absztrakcióra törekszik. A gesztusfestészet módszerét követve sokféle színnel kísérletezik, és hozza létre különböző energiájú és intenzitású vásznait. Alkotásainak fő témája a pszichikum és a kép médiuma közötti minimális távolság megtalálása.

Ennek törekvése látható a FLŪMEN grandiózus méretű képein is. Bánki Ákos még 2019 őszén kiutazott Barcelonába, ahol tíz hónapot töltött el. Ennek a csodaszép, mediterrán hangulatot árasztó nagyvárosnak a tengerpartja ihlette a kiállított festményeket is.

Korábbi munkáit erős, zaklatott vonalvezetés jellemezte. A FLŪMEN absztrakt vásznai ezzel szemben már sokkal oldottabbak, finomabbak. Az alkotót hamar felszabadította a spanyol festők által használt mediterrán színvilág. Kintléte alatt szabadidejében a helyi múzeumokat járta, Joan Miró élénk és Antoni Tàpies földszínű képeit tanulmányozta. A katalán fővárosban egy festékbolt eladója ajánlott neki egy olyan akril spray-t, amellyel sokkal finomabb hatást tudott elérni.

Visszaemlékezései szerint eleinte csak 30×20 centiméteres vásznakra fújta a festéket, és nagyon élvezte, hogy bár kis méretben, de koncentráltan tudott dolgozni. Különösen az tetszett neki, hogy a vásznakon egymásba folyó piros, zöld, kék és sárga színű akrilrétegek a barcelonai tengerpart képét idézték fel előtte. Hazatérve nagyobb méretekben folytatta a lírai absztraktcionizmus hagyományait követő festészetét, amely a 60-as évek néhány francia festőire vagy akár Reigl Juditra volt jellemző.

Így születtek meg azok a munkák, amelyeket most mi is megtekinthetünk a K.A.S Galéria kiállítóterében. A víznek, mint Földünk leggyakoribb vegyületének önmagában nincsen alakja, folyton mozgásban van. Nem csupán a fizikai értelemben vett helyváltoztatás, eltávolodás, folytonos mozgás játékát láthatjuk Bánki Ákos élénk, harsány színekkel mogkomponált művein is. A festék úgy csorog, folyik szerteszét a vásznakon, mint a víz.

A K.A.S. Galéria jóvoltából. Fotó: Regős Benedek

Bánki Ákos izgalmas, absztrakt világába enged betekintést FLŪMEN című tárlata. A szemet gyönyörködtető, koloritban gazdag akrilfestmények erős vizuális hatása alól nehezen vonja ki magát a látogató, de miért is tenné, inkább adja át magát az áradásnak.

Bánki Ákos: FLŪMEN, kiállítás, K.A.S Galéria, Budapest 2021 február 10. – 2021 március 13.

Kiemelt kép: Hegyháti Réka fotója a K.A.S. Galéria jóvoltából