Észak-Korea vs. Dél-Korea – Egy fiatal fotós elképesztő galériája

0
Észak-Korea vs. Dél-Korea –  Egy fiatal fotós elképesztő galériája

Jacob Laukaitis fiatal litván fotós és blogger, akinek életcélja, hogy bejárja a világ minden egyes országát és felfedezze, majd publikálja a látottakat, hogy az emberek belátást nyerjenek a giccs nélküli, valós hétköznapokba.

Saját bevallása szerint nem a homokos tengerpartokra és a napsütötte pálmafákra vágyik, sokkal inkább a hideg és nem kevésbé rideg területek vonzzák kíváncsiságát. Ennek a kalandnak az első lépéseit 2012-ben kezdte meg, amikor egy négy éves “kiruccanásra” indult egészen Új-Zélandtól Indiáig.

Jacob a legutóbb közzétett blogbejegyzésében és egy BBC-s interjújában beszélt arról, hogy a négy évből az a hét nap ragadta meg a legjobban amelyet Észak-Koreában töltött. Habár a fiatal kalandor rengeteg dolgot  – és itt nem csak a pozitív élményeket kiemelve – látott, de ahhoz foghatót, amit a kelet-ázsiai országban tapasztalt még soha. Kezdve azzal, hogy a határátlépést követően elhagyta az útlevelét, ezáltal egyetlen közösségi és állami intézménybe sem kapott belépési jogot, hiába volt nála a személyi igazolványa. Sőt, nem egyszer fordult elő az egy hét leforgása alatt, hogy a rendőrséget is kihívták rá azzal az okkal, hogy ő illegálisan jött az országba. Emellett egy nagyobb összegű pénzbüntetéssel is sújtották, mivel közterületen fotózott. Saját bevallása szerint egyetlen egy országban sem volt ilyen halálfélelme, holott úszott már cápákkal és vadon élő tigriseket is követett, de a túl nagy csend az utcákon és a mérhetetlen fegyelem ami ebben az országban fogadta egyrészt letaglózta, másrészről elszomorította: egy 21. századi államalakulat miként maradhatott meg ebben a formában?

Jacob Indiában

A hét nap minden egyes percében elgondolkodott, hogy vajon milyen lehet az élet a szomszédos Dél-Koreában, mellyel bő hat évtizede még egy nemzetet alkotott Észak-Korea. Természetesen tudta, hogy hatalmas különbségek vannak eleve egy diktatórikusan és egy demokratikusan berendezkedő államalakulat között, de most, hogy már eltelt egy év a lehangoló, hét napos “turnéja” óta, úgy érezte, hogy pontot tesz ennek a kérdésnek a végére. Ellátogatott Dél-Koreába, ahol valamivel több mint tíz napot töltött annak érdekében, hogy az északi szomszédban készült képeket újraalkossa egy nyugatiasabb keleti ország atmoszférájában. Jacob az alábbi hét összehasonlító képpel próbálja meg szemléltetni a különbségeket. A bal oldali képen az Észak-, a jobb oldalin pedig a Dél-Koreában készült fotót láthatjátok. (Kattints a képre a teljes méretért!)

Szabadidő

Fiatalság

Parkoló

Utca

Vidéki táj

Egyetem

Vasútállomás

 

Nincs megjeleníthető cikk