Október 2-án a Pancs- Gasztroplacc piacon tovább folytatódott a Nádas Péter Budapestje programsorozat. A Lapozz bele a piacba! eseményen az író 80. születésnapja alkalmából Mautner Zsófi gasztroblogger háromfogásos ebédet készített, amelynek alapjául Salamon Magda – Nádas Péter feleségének – szakácskönyve szolgált. A délelőtti órákat tovább színesítette Makranczi Zalán színész felolvasása az író étel és étkezés tematikájú írásaiból, valamint szitanyomó és könyvkötő workshopokon is részt vehettek az érdeklődők.

A munkám az otthonom, más nem volt, és soha nem is lesz – A Nádas Péter Budapestje záróbeszélgetése

A testi-lelki táplálékról

Vasárnap van, a legszebb nap a héten; ünnep. Ilyenkor úgy tartják a bölcsek: nagyon kell figyelni. Ez a nap az érzékek szintjén az ízlelésé (gondoljunk csak a többszáz éves múltra visszatekintő húsleves, rántott hús és sütemény szentháromságra). De ízlelni nem csak ételt és italt lehet; nyelvet is. S ó, jaj, ha azt egyszerre teheti az ember! A szájvilágról tűpontosan Hamvas Béla így ír A bor filozófiája című művében, – s ezen sorok szinte nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy átadhassam, mi történik akkor, mikor az ízlelés szintjén a száj, a nyelv és az étel összeér.

„Anyánk méhében a köldökünkkel vagyunk a világhoz nőve. Amikor megszületünk, szájunkkal. (…) A, száj, amit megkíván, magába veszi. És csak akkor tudom meg valamiről, hogy micsoda, ha megízleltem. A száj a közvetlen tapasztalat forrása. (…) csak akkor tudom meg, ki ez az ember, ha szájamból való szóval szóltam hozzá; nőről csak akkor szereztem tapasztalatot, ha megcsókoltam; csak akkor tettem valamit magamévá, ha megettem.”

Amikor beléptem a Tűzoltó utca 22-es szám alatt nyíló kapun egy szempillantás alatt megértek bennem e sorok, s a nyelv, mint táplálék – szellemi és fizikai minőségben is – beteljesítette önmagát.

Előttem a kép: szűk folyosó, peremén kávéjuk felett cseverésző emberek, majd hirtelen kitágul a tér. Jobbról a teljes Nádas Péter életmű, balról mennyei illatfelhő, friss, színpompás ételek, majd pár lépés távolság, aztán szintén jobbról kellemes, őszi fények vetítik árnyékukat a szemközti romos falra. Falevelek árnyéktánca az omladozó falon; a természet színpadán egy kellemes hangú „idegen” bújik épp szerepébe, halk dallamokra olvassa fel az író megismételhetetlen sorait.

Főszerepben az Egy csipet józan íz

Az esemény főszerepében Nádas Péter feleségének, Salamon Magdának az Egy csipet józan íz című szakácskönyve díszelgett. A programajánlóban előzetesen olvashattunk arról, hogy a házaspár életében milyen fontos szerepet tölt be a természet szeretete, valamint az önfenntartható életmód. A receptek nagy része így nem meglepő módon, szervesen épül a friss, kerti alapanyagokra.
Az említett recepteskönvy 270, a házaspár saját konyhájában is előforduló fogást tartalmaz. Mautner Zsófi, az esemény háziasszonya ezekből választotta ki a gyöngyszemeket, amelyeket elkészítést követően a látogatók ízlelőbimbóira bocsátott. A gasztroblogger a közönséget bevonva ismertette a főzési folyamatokat, amelyeket természetéből fakadóan sok kedves szó és őszinte mosoly fűszerezett.

A háromfogásos étel alapanyagai nagyrészben a piac árusaitól kerültek beszerzésre. A végeredmény nem csak színpompáját, de illatát tekintve is odavonzotta az áramló tömeget. Az előételként funkcionáló petrezselymes tojáskrém kovászos kenyérrel egyszerre hozta vissza a házias ízeket, majd emelte égi magasságokba az étket, a friss zöldfűszereknek – kapor, búzacsíra, petrezselyem – köszönhetően. A gyömbéres, chilis sütőtökpaprikás krémleves bulgurral olyan kellemes volt, mint egy meleg ölelés. Könnyed, puha, krémes, szinte minden falat elolvadt a szájban. Na, és azok a ropogós tökmagok!

A harmadik fogásról – aszalt gyümölcsös, dinsztelt savanyúkáposzta héjában sült krumplival – fogyasztás hiányában nemigen szólhatok. De árulkodjék ízletességéről az, hogy az asztaltársaságomban ülő kedves sereg, korosztálytól függetlenül tisztára „pucolta” tányérját az étel belakmározását követően.

Az eseményen becsületkassza került kihelyezésre. A szervezők a befolyt összeget – 204.490 forintot – a Heti Betevő Egyesület számára ajánlották fel.

Lapozz bele!

Van abban valami egyszeri és leírhatatlan, amikor az említett fény-árnyék (Chiaroscuro) játékának látványa, a mennyei ízkavalkád, a gyermekkacagás, a frissen szedett zöldség pattanásig feszülő, hívogató ereje mellett még grátiszként fülen csíp egy-egy, a levegőből beszűrődő kósza gondolat:

„Ecce homo!” – kiáltotta a nagypapa és az asztalra dobta a halat. „Íme, az ember! Képzeld el: lehetne akár ember is. Az ember néha sejti, mi következik vele, a különbség ennyi csak. (…) De nyúlj bele! Ne félj! Közvetlen ősöd a hal, mint a nagymamának vagy nekem, mert az anyaméhben néhány hétig halak vagyunk; sötét tengerfenék. Érzed? Hasonló a te hasad tartalma is. Most vedd ki a kezed. Ami benne van, óvatosan kell kitépni, mert ha az epehólyag elpattan és tartalma szétfolyik, keserűvé teszi a húsát, ez a sötétzöld, ez az! A kés hegyével szépen kibontjuk, aztán már szabadon turkálhatunk a többiben.” – Egy családregény vége

A hal kifilézésétől így jutottunk el a máj kellő átsütéséig. S én minden fejezet után mélyen hallgattam, csendben letettem a villát, majd egyre lassabb köröket róva szívtam magamba a vasárnap ajándékát.

„Nem sütötte mindig át, mint ahogy azt sem lehetett kiszámítani, hogy az urát mikor tegezi és mikor magázza, s ezért Gottlieb előre rettegett a kés alól a tányérjára buggyanó vértől, amit mindig igyekezett a rizsa vagy a krumpli alatt elrejteni. Legalább ne lássa, milyen ocsmányságot művel, amikor a felesége lelki nyugalma miatt némán megeszi a vért. A tébolyodott felesége miatt hetente egyszer nyers vért eszik. Csak tényleg úgy süsd át a májat, ahogy mindig átsütöd.” – Párhuzamos történetek

S végül, ha nem csak lelkünket és elménket szerettük volna megtömni minden földi jóval, egy saját készítésű szatyorral is megtehettük mindezt; a program szervezői ugyanis lehetővé tették a látogatóknak, hogy a szitanyomás technikájának elsajátításával karöltve megajándékozzák magukat egy, az eseménysorozat címét viselő – Nádas Péter Budapestje – vászontáskával. A programlehetőség mögött álló Valami Produktív csapat nyitottan és kedvesen fogadta az érkezőket, mi több, nem engedte üres kézzel távozni a kíváncsi vendégeket.

Pataky Diána galériája

Az esemény közreműködői: Mautner Zsófi, Makranczi Zalán, Vibee, Valami Produktív

A kiemelt kép Pataky Diána fotója