Mivel az új típusú koronavírus (COVID-19) napjaink legfelkapottabb témái közé tartozik, nem meglepő, hogy villámgyorsasággal kezdtek terjedni minden tudományos alapot nélkülöző hírek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket, amiket a WHO által közzétett információk alapján cáfoltunk.

1. Ha 15 percenként vizet kortyolgatsz, lemoshatod a torokmembránodról a vírust a gyomrodba, ahol a sav majd jól megöli azt.
Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint ilyen nem létezik. A hidratálás persze fontos, de ezzel kivédeni a koronavírust nem lehet. És igen, kell a víz – de inkább a kezeinkre szappan társaságában.

2. Ha mély levegőt véve bent tudod tartani tíz másodpercig azt, akkor tuti, hogy nem vagy koronavírusos.
Tarik Jasarevic, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője szerint ez egyáltalán nem igaz, és semmiféle tudományos bizonyíték nincs erre.

3. A kezünkön maximum tíz percig marad életben a vírus.
Ha nem mossuk meg, akkor nemhogy percekig, akár napokig is életben marad.

4. A koronavírus nem képes életben maradni tárgyakon.
A Journal of Hospital Infection szaklapban megjelent tudományos cikk szerint kilenc napig marad életben a különböző felületeken, így a kilincsek, liftgombok és korlátok különlegesen veszélyesek lehetnek.

5. A koronavírus csak cseppfertőzéssel terjed, vagy maximum azzal, ha valaki közelről ránk köhög.
A jelenlegi tudományos konszenzus szerint akkor is, ha az illető kétméteres távolságon belül van és köhög; ellenkező esetben a földre esik a vírus és nem fertőz meg.

6. A koronavírust mesterségesen, laboratóriumi körülmények között teremtették, hogy csökkenteni tudják vele a túlnépesedett bolygó lakosságát.
Erre semmiféle bizonyíték nincs, és mivel nagyon hasonlít az elmúlt években denevérektől származó SARS-CoV és MERS-CoV vírusokra, valószínűsíthető, hogy a COVID-19 sem emberi kéz által született.

Forrás: WHO Facebook-oldala

7. A háziállatok is megfertőződhetnek koronavírussal.
A WHO szerint erre sincs egyértelmű bizonyíték, tehát a vírus továbbterjesztésére sem képesek, azonban a velük való érintkezés után így is ajánlott az alapos kézmosás.

8. A fokhagyma hatékonyan veszi fel a harcot a koronavírussal szemben.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fokhagyma valóban egészséges és antimikrobális összetevőkkel rendelkezik, de eddig még senkit sem óvott meg bizonyítottan a koronavírussal szemben.

9. Ha bekenjük szezámolajjal magunkat, nem tud megtelepedni rajtunk a vírus.
Kenhetünk magunkra szezámolajat vagy klór alapú fertőtlenítőket, teljesen mindegy, mert nem pusztítják el a vírust – sőt, kifejezetten veszélyesek is a bőrünkre nézve.

10. A koronavírust szúnyogok is terjesztik.
A koronavírus cseppfertőzéssel és aeroszollal is terjed, de a szúnyogok – úgy, ahogyan a háziállatok – nem képesek terjeszteni.

11. Ha kisgyermekek vizeletével mosunk kezet, hatékony védelmet kapunk a koronavírus ellen.
A vizeletnek semmilyen vírusra nincs hatása, így a koronavírusra sem, ellenben tartalmazhat vírus- vagy baktériumfertőzött anyagokat, úgyhogy lehetőség szerint ne próbáljuk ki – maradjunk a szappannál és a víznél.

12. A kokain védelmet nyújt a koronavírussal szemben.
Nem. Kell ezt magyarázni?

13. Az egészségügyi maszkok többször is használhatók.
Nem, egyszer használatosak. Eltávolítás után alaposan kezet kell mosni.

Forrás: WHO Facebook oldala

14. Az UV-lámpák védelmet nyújtanak a koronavírussal szemben.
Sajnos ez sem igaz, sőt, akár bőrbetegséget is okozhatnak, úgyhogy ezt se nagyon próbálgassuk.

15. A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd a koronavírustól.
Kizárt. Külön védőoltásra lesz majd szükség, de ezen még dolgoznak a kutatók.

16. Megakadályozhatjuk a koronavírussal való megfertőződést, ha orrunkat sóoldattal mossuk ki.
Bár így lenne – de nincs. Akkor valóban hasznos, ha náthából szeretnénk kigyógyulni, de semmiképpen se alkalmazzuk ezt a módszert hosszú távon, ha nem szeretnénk, hogy károsítsa az orrnyálkahártyánkat.

17. A koronavírus antibiotikummal gyógyítható.
Nem, hiszen az antibiotikumok a baktériumok ellen hatásosak, nem a vírusok ellen. Ennek ellenére kaphatnak a koronavírus okozta megbetegedésben szenvedők antibiotikumot a lehetséges bakteriális társfertőzések miatt.

18. Fiatalként cseppet sem kell tartanom a koronavírustól, úgyis csak az öregeket támadja meg.
A fiatal szervezetet ugyanúgy, ha gyenge immunrendszerrel találkozik. Az viszont tény, hogy könnyebb, gyorsabb lefolyású, mint egy idős, kevésbé ellenálló szervezet esetében.

19. Nem szabad Kínából érkezett csomagot átvenni, mert lehet, hogy koronavírussal fertőzött.
Mire a csomagok ideérnek Kínából, a rendeléstől számítva eltelik minimum két, de legalább három-négy hét. Addigra ha volt is rajta, elpusztult, úgyhogy nyugodtan átvehetjük.

Forrás: WHO Facebook-oldala

20. A hideg és a hó megöli a vírust.
Az emberi test hőmérséklete rendes körülmények között 36,5–37 fok között változik a kinti környezettől függetlenül. Tehát bármilyen időjárás is legyen, az a vírusra nincs hatással.

21. Nem szabad Corona sört inni, mert összefüggésben van a koronavírussal.
Már hogy lenne? Mégis egy felmérésből kiderül, hogy ötből két amerikai nem fog többet Corona sört venni, mert azt hiszi, van összefüggés.

22. A Corona nevű InterCity vonat koronavírus gyanúja alatt lévő embereket szállít.
Nem, a Corona IC Budapest és Brassó között minden olyan magyar és külföldi állampolgárt szállít, aki menetjegyet, illetve pót- és helyjegyet vált rá.

Kiemelt kép: ripost.hu