Faludy/Villon-est – 7 éves a Művész Páholy – Március 16. 19 óra

Helyszín: New York Café

A Facebook-esemény leírásából:

“Március 16-án, hetedik születésnapi estünkön Faludy György-estet tartunk, ahol kiemelten beszélgetünk Villonról! Bemutatjuk ezt a sokszínű életművet, Faludy gazdag munkásságát, és Francois Villon balladái kerülnek elő Faludy György átköltésében – a két alkotó szellemi és költészeti párhuzamait tesszük fókuszba, a felolvasószínház mellett beszélgetünk. Velünk lesz (a szintén születésnapját ünneplő) Földes László Hobó, akinek Ballada a senki fiáról címmel van önálló Faludy/Villon/Hobo-estje!”

Francois Villon (1431/32-1463) a középkor végének, a reneszánsz virágkorának világszerte legismertebb, legnépszerűbb és legszubjektívebb francia költője. Vele kapcsolatban rendkívül kevés forrás maradt fenn; mindössze hat, bírósági ítéletekkel kapcsolatos adminisztratív jellegű dokumentum áll rendelkezésre, valamint saját költeményei.

Faludy György (1910-2006) Kossuth-díjas írónak 1937-ben jelentek meg Villon-átköltései a Magyar Hírlapban. Ezen profán szövegeit egyesek visszatérésnek tekintették Villon stílusához, mások csak közönségesnek tartották például Szabó Lőrinc fordításaihoz képest. Mivel egyetlen kiadó sem merte vállalni a kiadást, saját költségén
jelentette meg a kötetet, amely nem várt sikert aratott, és még további negyven (részben szamizdat) kiadást ért meg. Ma ismét kézbe vehetjük a legendás kötetet!

Háziasszony: Juhász Anna
Regisztráció: newyorkprogram@cafeandevent.eu

Isten homorú arcán – Kiállítás Choli Daróczi József emlékére – Március 17. 18 óra

Helyszín: PIM

A Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium és a PIM közös rendezésében

A kiállítást megnyitja: Beck Zoltán PhD, adjunktus (Pécsi Tudományegyetem, Neveléstudományi Intézet Romológia és Nevelésszociológia Tanszék)

Közreműködik Farkas Franciska színművész és Sallai Jenő hegedűművész, a Vienna Konservatorium hallgatója.

Choli Daróczi József (1939–2018) egyszerre volt költő, műfordító és népművelő-pedagógus. Verseiben különösen a cigány–magyar identitás és a kisebbségi létből fakadó nehézségek foglalkoztatták. Műfordítóként a magyar irodalom nagyjait, többek között József Attilát és Petőfi Sándort fordította lovárira; pedagógusként a tudás iránti kíváncsiság felkeltése volt a legfontosabb célja. Készített cigány–magyar kisszótárt, lovári nyelvkönyvet, s elsőként fordította le az Újszövetséget lovári nyelvre.

Megtekinthető: március 18. – május 3.

Margó Olvasókör: Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete – Március 18. 18 óra

Helyszín: Hadik

A Facebook-esemény leírásából:

“Két Margó között is van élet, amit általában olvasással töltünk. Tavaly nyáron arra gondoltunk, hogy a nyári hőséget kihasználva olvasni hívunk titeket. Akkor azt a hat könyvet olvastunk el veletek együtt, amik külföldi szerzői az őszi Margó vendégei voltak, majd közben ezeket jól kibeszéltük az Instán és a Margó Olvasókör Facebook-csoportban.

Annyira megszerettük mi is és ti is a Margó Olvasókört, hogy továbbgondoltuk, így februártól májusig a következő négy könyvet élőben szeretnénk veletek és a könyv szerzőjével kibeszélni a Hadikban.

Márciusi olvasmányunk Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete.
Teréz az idősgondozóként dolgozó egyedülálló anya, a falusi idillben élő kisgyerekes orvosnő és az egyetemi város magányos patológusa. Ő az, aki elhagyta az országot, ahol mindent jól ismert, hogy idegenek között keresse a szabadság és a felejtés lehetőségét. Három nyelven gondolkodik és hallgatja el a gyerekkor emlékeit. Teréz története töredékes és mégis univerzális elbeszélése egy trauma utóéletének.

Sziveri János-díjátadó és gálaest – Március 19. 18 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Március 19-én 18 órakor a budai Nyitott Műhelyben 29. alkalommal adják át a fiatalon elhunyt vajdasági költő, szerkesztő emlékére alapított Sziveri János-díjat. A 2020. évi díjazott Kovács Lea, többek közt Sziveri, Borbély Szilárd, Krasznahorkai László horvát műfordítója. Az esten új és régebbi díjazottak olvassák föl egy-egy kedves Sziveri-versüket.

Fotó: Grencsó István

A Független Mentorhálózat utóélete 2. – Március 19. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

A Független Mentorhálózat 2017 januárjában indult Ijjas Tamás kezdeményezésére, amelynek keretein belül írók, költők, kritikusok, irodalomtörténészek ajánlották fel szakmai segítségüket a kötettel még nem rendelkező pályakezdő fiataloknak, hivatalosan egy éven át. A hálózat időközben kikerült az érdeklődés középpontjából, de a mai napig összetartó erőt jelent: a mentorok és mentoráltak közti kapcsolat sok esetben megmaradt.

Mi volt a szerepe és a jelentősége a Független Mentorhálózatnak? Jelent-e közösségformáló erőt 2020-ban? Változott-e a közeg, milyen lehetőségei vannak ma a fiatal alkotóknak, hogy értő szemek elé kerüljenek a szövegeik?

Az eseménysorozat a Független Mentorhálózat feltérképezésén keresztül szeretne teret adni fiataloknak és idősebbeknek, pályakezdőknek és tapasztaltaknak, hogy együtt gondolkodhassanak a lehetőségeikről.

Az esték folyamán a meghívott mentoráltak felolvasnak műveikből.

A második alkalom vendégei: Fehér Renátó és Kalapos Éva mentorok, Balogh Anett és Király Csenge mentoráltak. A beszélgetést vezeti: Németh Gábor Dávid

Éves Termés – Móricz 2019 – harmadik felvonás – Március 20. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér 

Friss kéziratok, kiadás előtt álló kötettervek! Hallgass bele, min dolgoztak az elmúlt évben a fiatal, ösztöndíjas szerzők.

A Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíj kuratóriuma 2019 áprilisában 13 sikeres pályázat támogatásáról döntött. Az ösztöndíjas szerzők úgy érezték, egy év önálló alkotómunka után itt az ideje, hogy megmutassák egymásnak és az olvasóknak, min dolgoztak az elmúlt évben.

Március 6-án Laboda Kornél, Zilahi Anna, Celler Kiss Tamás mesélnek éves munkájukról, és belehallgatunk a kéziratokba.
Zene: Hoppál Basspoetry Mihály
Házigazda: Konkoly Dániel

A programsorozat a FISZ szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Sorozatesztétikák – A Prae új lapszámának bemutatója – Március 20. 19:30

Helyszín: KisPrésház 

Március 20-án bemutatják a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat új lapszámát, melynek témája az újgenerációs sorozatok.

“Az elmúlt bő évtizedben nyilvánvalóvá vált, hogy az otthoni nézésre szánt sorozatok radikális változáson és megújuláson mentek keresztül. Mind produkciós szempontból, mind a befogadásukat tekintve, de filmesztétikai kvalitásaikat figyelmbe véve is. Az HBO, a Netflix, a Hulu vagy az AMC, az Amazon (és más társaságok) saját gyártású szériái nemcsak a hagyományos mozival vették fel a küzdelmet és alakították ki versenyképes pozíciójukat, de a televíziózás szokásait is átszabták. A sorozatok epizódjainak eltérő stratégiák szerinti adagolása, az online videotárak szerkezete és működése, a sorozatok egyre nagyobb költségvetése és tétje, dramaturgiai, vizuális és narratív kivitelezésük összetetté válása, a témák és tematikák megközelítésének komolyan vétele a nézői elvárásokat is pozitív irányban kondicionálta, aminek köszönhetően a gyártók nemcsak jelentős összegeket ölnek az egyes produkciókba, de a kreatív csapatok összetétele is annak tanulságául szolgálhat, hogy a sorozat műfaja a rangos filmkészítők számára szintén kihívást jelent. Jelen lapszám néhány újgenerációs sorozat, mint a Big Little Lies, a House of Cards, a His Dark Materials vagy a The Leftovers értelmezésére vállalkozik.”

Beszélgetnek a tematikus blokk szerzői: Nemes Z. Márió, O. Réti Zsófia, L. Varga Péter
Felolvasnak a lapszám szerzői: Katona Ágota, Kerber Balázs és Veréb Árnika

Szörnyű íróworkshop Krizbóval és a Háttérzajjal – Március 21. 18 óra

Helyszín: KisPrésház

A Facebook-esemény leírásából:

Gyertek, és műhelyezzetek velünk a Kis Présházban március 21-én 18 órától! Inspirációul Krizbo elhozza nektek a legfélelmetesebb/ izgalmasabb/ színesebb grafikáit! Lapot biztosítunk, de ha úgy kényelmesebb, hozzatok laptopot! A helyszínen megírt szövegekből később felolvasást is tervezünk, részletek hamarosan. Gyertek, írjunk együtt!

Ms. Columbo Live! – társadalom, szerepek, női szerzők – Március 22. 17 óra

Helyszín: Jedermann

Turi Tímea, Szécsi Noémi, Szaniszló Judit, Hidas Judit, Seres Lili Hanna

A zongoránál: Darvas Kristóf

Milyen problémákkal kell a nőknek szembenézniük a munka világában? Milyen akadályok állnak előttük? Milyen csapdákat kell elkerülniük? Kutatások szerint ma Magyarországon a nők 45%-a nem dolgozik. Hogyan lehet gyereknevelés után visszatérni a munkába? Milyen nehézségek merülnek fel gyerektelen nőként vagy gyerekes anyaként? És mi az oka annak, hogy a mai napig alig találunk nőket a legtöbb szakma elitjében, a cégek felső vezetésében?

A havonta megrendezésre kerülő felolvasás során minden alkalommal egy-egy aktuális témát járunk körbe kortárs – főként női – alkotók részvételével.

A harmadik alkalom témája: Munka, női karrierutak