5 könyvesbolt a nagyvilágból, amely megérne egy utat

0
5 könyvesbolt a nagyvilágból, amely megérne egy utat

Soha ne ítélj meg egy könyvet csupán a borítója alapján! Biztos vagyok benne, hogy sokan hallottátok már ezt a gondolatot, mégis így járunk el legtöbbször. Bármennyire is szeretjük mondani, hogy mennyire fontos a belső, akár emberekről, akár könyvekről beszélünk, tagadhatatlan, hogy először a külső fog meg minket. Könyvesboltban járva amikor körbenézek, ahhoz hogy megfogjon egy könyv, először is szükséges egy jó borító.

De mi van akkor, ha az embert nem egy jó olvasmány utáni vágy csalogatja be a könyvesboltba, hanem a könyvesbolt megjelenése? Hadd mutassak be öt olyan könyvesboltot a nagyvilágból, amelyek már megjelenésük miatt megérnének egy személyes látogatást.

Elsőként azt a kettőt szeretném megemlíteni, amelyek olyan épületekben lettek berendezve amiknek eredetileg más funkciójuk volt.

Buenos Airesben található az El Ateneo Grand Splendid a világ egyik legszebb könyvesboltja. Eredetileg színház majd mozi volt, végül 2000-ben mint könyvesbolt kezdte meg működését. Az épületet Peró és Torres Armengol tervezték és 1919-ben nyílt meg. Körülbelül 120 000 könyv között válogathatunk itt, továbbá a színpadon egy bár működik, ahol egy kávé mellet olvashatjuk el újdonsült szerzeményünket.

Hollandia Maastricht nevű városában nem egy színházat, hanem egy 700 éves keresztény templomot alakítottak át. A templom, amelyet 1794-ben bezártak, számos funkciót betöltött, mígnem 2005-ben a Merkx+ Girod vállalat átalakította könyvesbolttá. Itt is fontos volt az épület eredeti hangulatának megtartása, emiatt felújították a freskókat. Így kerülhetett a kávézóvá alakított kórusba egy kereszt alakú asztal is.

 

Pekingben található a Kids Republic, amely – ahogy a neve is jelzi – elsősorban gyerekek számára kínál könyveket. A könyvesboltban a szivárvány színei vezetik körbe a látogatókat, de az olvasás kényelme  is biztosítva van. Egy valódi kaland lehet a bebarangolása.

Szintén Kínában, pontosabban Chengduban található a Fangsuo Bookstore. A könyvesbolt a Daci-templomot körülvevő kereskedelmi utcák földalatti szintjén épült. A Daci-templomban a Tang-dinasztia alatt Xuanzhang, híres kínai buddhista szerzetes gyakorolta hitét.  Az épület kifejezi az emberi történelem, a kultúra és a bölcsesség fogalmát; valamint a múltat ​​és az ismeretlen jövőt. A kissé barlangra emlékeztető könyvesboltban érdekes hatást keltenek az óriási betonoszlopok. Chu Chih-Kang építészt a buddhista templomok és könyvtárak ihlették meg, ennek hangulata érezhető a könyvesboltban.

Az utolsó, ami helyet kapott a listán, szintén a távoli keleten, pontosabban Kínában található. Zhen Yuan város tájának szépségét már számos kínai költő és író megörökítette, általában a víz közelségét állítva a középpontba. Ennek megihletésére készítettek a helyi Yangzhou Zhongshuge nevű könyvesboltban egy olyan folyosót, amely oldalt íves polcokkal, valamint a padlón egy fekete tükörrel egy cső hatását kelti. A polcok felül nem érnek össze, hanem rést hagyva a tetőn először egy villámra emlékeztetik a látogatót, azonban a padlóra tekintve megláthatjuk benne a folyót is. Persze a bolt többi része is különösen szép, a gyerekrészleg kialakítása is roppant kreatív: a gyerekek a csillagos ég alatt válogathatnak a mesekönyvek között.

A lista persze tovább bővíthető, az említett néhány könyvesbolt azok, amelyeket legszívesebben meglátogatnék.

 

Nincs megjeleníthető cikk