2016-ban, ezen a napon született meg az f21.hu weboldala, mi pedig az ünnep alkalmából számos újdonsággal készülünk ajándék gyanánt a követőinknek, közösségünknek. Első alkalommal rendezzük meg márciusban az f21.hu születésnapi összművészeti minifesztiválját. Ennek kötelékében verspályázatot is hirdetünk, illetve hagyományteremtő céllal a 2022-es évnek egy fő tematikát is megjelöltünk, ami az ökológia lesz, így számos cikksorozat, projekt fog elindulni az idei évben, ami ezt a témát hivatott képviselni. 

Kassák

Az f21.hu egyik legfontosabb hitvallása a fiatalok képviselete a kultúrában, így törekszünk arra, hogy a felnövekvő kultúrakedvelő, művész generációnak belépési pontot, szócsövet biztosítsunk. Ezzel együtt szeretnénk olyan nemes ügyekért is kiállni, melyek olykor szokatlannak tűnhetnek a kulturális szférában, ám mégis ugyanannyira hozzátevőleges elemei a fiatalok mindennapjainak – talán még jobban is –, mint általános témáink.

Számunkra is fontos a tudatosság, az ökológia kérdéseire, problémáira való rámutatás, sajtóként a környezetvédelem fontosságának kiemelése és népszerűsítése. Ahogy egyre több terület foglalkozik aktívan akár szolgáltatások, termékek ökológiai lábnyomának zsugorításával, vagy egyáltalán a figyelemfelkeltéssel és a szemek felnyitásával, mi arra szeretnénk fókuszálni 2022-ben, hogy a kulturális szférában milyen lehetőségek, milyen új utak mentén dolgozhatunk azon, hogy világunkat egy jobb, élhetőbb hellyé tegyük. Lényegében felfedezőútra indulunk a segítségetekkel, hiszen szükségünk lesz a visszajelzésetekre, így számos esetben közösségaktivizáló elképzelésekkel fogunk dolgozni annak érdekében, hogy megtaláljuk a legjobb alternatívákat, leghasznosabb projekteket. Tartsatok velünk idén is, tegyünk együtt kultúrával a jövőért!

f21
A képre kattintva megtekinthető a Facebook-esemény.

Finom kapcsolódással, de fizikailag első alkalommal az f21.hu születésnapi budapesti minifesztiválján találkozhattok majd az ökológia tematikával. A Nyolc Ág Művésztábor sikerein felbuzdulva idén szervezzük meg először a nyár és a vidék idilljétől távol kerülve a fővárosban összművészeti minifesztiválunkat, amely március 16. és 20. között számos kulturális (és ökológiával kapcsolatos) programmal várja majd az érdeklődőket Budapest több helyszínén. A részletes programról hamarosan a Facebook-eseményben és a honlapunkon tájékozódhattok. Kövessétek az eseményt, hogy ne maradjatok le semmiről!

Az f21.hu verspályázatának felhívása

Ezen a fesztiválon fog debütálni hagyományteremtő céllal az f21.hu verspályázata is, amelynek témája szintén az ökológia lesz. A téma szabadon kezelhető, minden olyan (máshol még nem publikált) lírai művel jelentkezni lehet, aminek a környezetvédelemhez, környezettudatossághoz, ökológiához, fenntarthatósághoz köze van, vagy az valamilyen egyedi módon szerepet kap a műalkotásban. (Az ökológia szót NEM kötelező szerepeltetni a műben, a megvalósítás, a témafeldolgozás szempontjából külön elvárás nincsen.)

A pályázat jeligés, minden beküldő maximum egy szöveggel jelentkezhet. A pályázatot március 10-én, éjfélkor zárjuk le, ezt követően az ötfős szakmai zsűri (André Ferenc, Fehér Renátó, Kustos Júlia, Simon Bettina, Vajna Ádám) választja ki a három dobogóst. A díjátadóra egy öko-művészeti kiállítással, állófogadással és egy koncerttel egybekötve március 18-án kerül sor Budapesten, az f21.hu születésnapi kulturális minifesztiválján.

A pályaműveket e-mailben kell elküldeni az f21.szerkesztoseg@gmail.com-ra, ÖKOLÓGIA VERSPÁLYÁZAT tárgymegjelöléssel, csatolt fájlként, .doc vagy .pdf formátumban. A fájl címe legyen a jelige, amit a szerző magának választott. A pályázó nevét az e-mail szövegrészébe kell leírni, így a szerkesztőség a zsűri döntését követően fel tudja venni a kapcsolatot a pályázóval.

f21

Díjazás: 

A három dobogós egyaránt pénzdíjban részesül majd (az első helyezett 25 ezer forintot, a második helyezett 20 ezer forintot, a harmadik pedig 15 ezer forintot kap), illetve értékes (10 ezer forint értékű) könyvcsomagokkal gazdagodhatnak a legnagyobb hazai könyvkiadók kiemelt kínálataiból. Az első helyezett továbbá elnyeri az f21.hu első alkalommal kiosztásra kerülő líradíját is, ami szintén az ökológia jegyében fog elkészülni, emellett ingyenesen vehet részt augusztusban a VI. Nyolc Ág Művésztáborban.

Emellett nemcsak a dobogósok, hanem a zsűri által kiemeltnek értékelt szövegek is publikálásra kerülnek az f21.hu Kortárs rovatának Ökö-líra sorozatában.

Téma: Ökológia

Beküldési határidő: 2022. március 10.

Technikai információk: A pályázat jeligés. A művet az f21.szerkesztoseg@gmail.com-ra kell elküldeni, az e-mail tárgya ÖKOLÓGIA VERSPÁLYÁZAT legyen, a levél szövegében pedig szerepeljen a szerző valódi neve. A verset csatolt fájlként, .doc vagy .pdf formátumban várjuk.

Díjátadó: 2022. március 18. 18 óra

ZsűriAndré Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, slammer, műfordító, szerkesztő. Csinál dolgokat, ezek mikor hogy sikerülnek. A bioritmusa halott. Nem járt még Jászkarajenőn. Fehér Renátó (Szombathely, 1989) költő, író. A Hévíz folyóirat szerkesztője. Kötetei: Garázsmenet (2014), Holtidény (2018). Kustos Júlia (Szombathely, 1996) költő, kritikus, szerkesztő. Első verseskötete pár hónapon belül érkezik Hullámtörő címmel. Simon Bettina (1990, Miskolc) költő. Művészettörténetből diplomázott az ELTE-n. Strand című kötete 2018-ban jelent meg a JAK-füzetek sorozatban. Vajna Ádám (1994, Budapest) költő, műfordító, a Hévíz, a Versum és az Észak szerkesztője. Második kötete 2022-ben jelenik meg egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf címmel.

Kiemelt kép: A 2022-es ökoév hivatalos logója

A projektek a Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt. támogatásának köszönhetően jöhetnek létre.

f21