#áthatás – Egy napló története

0
#áthatás –  Egy napló története

A papír türelmesebb az embernél” – ez a mondat egy világhírű napló első bejegyzéseinek egyikéből származik. Nem, nem blogra gondolok, hanem tudjátok, arra az igazi, régi, keményfedeles könyvecskére, amibe te magad írhatod bele cenzúrázatlan gondolataid. Ebből a bizonyos naplóból évente 35 millió példányt adnak el, több mint 70 nyelven. A házat, ahol történetei íródtak, minden évben egymilliónál is többen keresik fel. Töretlenül sikertörténet Európán innen és túl; kötelező olvasmány az USA egyes tagállamaiban, Argentínában, Japánban, sőt, még Észak-Koreában is. Írója Anne Frank, egy zsidó származású, meghurcolt lány, akinek neve mára összeforrt a holokauszttal.

Anne Németországban született, ám Hitler hatalomra jutásának évében családjával Hollandiába emigrált. 1942-ben Amszterdam egyik házában, a „hátsó traktusban” rejtőztek el. Itt éltek hatan összezárva, néma csendben, szűnni nem akaró félelemben. Ezekről az időkről meglepő őszinteséggel vall: leírja a közöttük kipattanó konfliktusokat, a bimbózó szerelmét és a pattanásig feszült, rettegéssel teli pillanataikat. A szörnyűségek dacára megérinti szívünket mérhetetlen optimizmusa. Mielőtt 1944 augusztusában betörtek volna a búvóhelyre − hogy aztán haláltáborba hurcolják őket −, Anne ezt írta a naplójába: „ragaszkodom az ideáljaimhoz, mert még mindig hiszek az emberi jóságban”. Nem érte meg a felszabadulást. Mindössze 15 éves volt, amikor soványan, beesett arccal, az emberek lelkében rendületlenül bízva, a bergen-belseni haláltáborban a másvilágra távozott.

Öröksége felbecsülhetetlen értékű, de napjainkban mégis bizonytalanságra ad okot. A vallási üldözés, a kirekesztés, a gyűlölet és gyűlöletkeltés nem múlt el. Ezek nélkül ma talán ő is boldogan ünnepelhetné a 90. születésnapját.

Kardos Laura

Kiemelt kép: BEOL

Nincs megjeleníthető cikk