A moly.hu csapata immár nyolcadik éve osztja ki az olvasói véleményt képviselő Merítés-díjakat. Íme a közösség szerint legjobbnak ítélt gyerekkönyvek idei tízes listája! 

f21

A Merítés-díj célja, hogy az év legjobb könyvének kiválasztásakor ne csak a szakma juthasson szóhoz, hanem maguk az olvasók is. A 20 tagú, a moly.hu különösen aktív tagjaiból álló zsűri kezdetben csak szépprózai kötetek közül választotta ki a legjobbakat, majd 2016-tól líra és gyerekirodalom, 2017-től pedig ifjúsági irodalom kategóriával bővült a díjazás.

A Merítés-díjra az adott naptári évben megjelent első kiadású magyar könyvek esélyesek. A május végére közösen kiválasztott 10 könyvet a továbbiakban minden zsűritag önállóan rangsorolja, ez alapján születik majd meg a végleges sorrend. Ebben a fázisban a közönségnek is lehetősége van kiválasztani a számára legkedvesebb kötetet a listáról.

Az idei zsűri tagjairól, az előző évek nyertes könyveiről és a díjazás folyamatáról bővebb információ a Merítés-díj weboldalán érhető el.

A shortlisten helyet kapó könyvek listáját és a zsűri laudációit az alábbiakban változatlanul közöljük.

A Merítés-díj gyerekirodalmi tízes listája 2022-ben a következő:

Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje

Pagony, 2021.

Agócs Írisz neve és illusztrációi úgy gondolom, hogy sokatok számára ismerősek. Igen termékeny alkotó, akinek két ismertebb sorozatán kívül is jelentek meg értékes témákat felölelő könyvei. Ilyen a mostani megjelent, Márkó bácsi kertje című mesekönyve is, amely az ökokertészkedést veszi górcső alá.

@meseanyu nagyon megkedvelte ezt a csepp kötetet: „Nagyon hasznos és fontos témát dolgoz fel ez a könyv. Kedvesen, gyereknyelven, humorosan, de nagyon informatívan hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre, és magyarázza el az otthoni, vegyszerek nélküli kertészkedés szabályait, trükkjeit. Az érdekes és olvasmányos szöveget pedig a szerzőtől már megszokott csodaszép illusztrációk kísérik.”

merítés-díj

Al Ghaoui Hesna: Soha ne add fel

Open Books, 2021.

Al Ghaoui Hesna írónő neve talán újdonság lehet a számotokra, hiszen Holli-mesesorozatával 2018-ban debütált először, mégis idén immáron, Soha ​ne add fel című, második meséjével felkerült a listánkra, amely gyermekeknek szóló, önsegítő kötet.

@Rózsabogár78 így vélekedik róla: „Önsegítő könyvekből sosem elég. Gyerekek számára meg kifejezetten szükséges. Még akár közös olvasásra is jó lehet. Annyi mostanság a csúfolás, kirekesztés, egymás bántása, hogy ember (gyerek) legyen a talpán, aki boldogul a nehéz helyzetekben. Az más kérdés, hogy ez azért itt elég „sűrű” szituáció a táborban, ahol egy csomó olyen helyzet adódik, amikor helyén kell hogy legyen Holli szíve és esze. Kicsit sok volt így a mumussal, akiről valamiért Yoda mester jutott eszembe, és a tanulságos történeteivel. Sajnos az illusztrációk annyira nem tetszettek, kicsit ijesztőek az arcok.”

Dávid Ádám: Koppány titkokra vadászik

Pagony, 2021.

Dávid Ádám szintén egy sokrétű író, aki nemcsak a gyermekeknek, de a tinédzser korosztálynak is álmodja meg történeteit. Számunkra idén Koppány című mesesorozatának második kötete hozta meg a remek szórakozás ígéretét, amely Koppány ​titkokra vadászik címmel jelent meg. Ez a mese nemcsak szórakoztat, de nagyon jó olvasás gyakorlására is, ráadásul a Most én olvasok! kiadói sorozat egyik újabb tagja.

@Boglárka_Madar szerint: „Koppány történeteivel már megismerkedhetünk a sorozat kezdő kötetében. A korábbi kötetek alapján egyszerűbb történetre számítottam, de most szintet ugrott a sorozat, hosszabb fejezeteket, komplex történetet kapunk, ami nem mellesleg nagyon izgalmasra sikeredett. Koppány ablakán ugyanis egy rejtélyes papírrepülő suhan be, és a fiú azonnal le is csap a remek alkalomra, hogy nyomozhasson kicsit. Vajon ki küldhette a repülőt? Bár csak könyvesboltok gyorsolvasás volt, de végig nagyon élveztem Koppány nyomozását. Igazán jópofa történet kerekedik ki, amiből remek ötletet lehet meríteni egy valós nyomkeresős játék kitalálásához. Ez a könyv a Most én olvasok! egyik legjobb kötete lett, csak ajánlani tudom a (már nem annyira) kezdő olvasóknak.”

Gáll Viktória Emese: Borsi mesék 4.

Ringató, 2021.

Gáll Viktória Emese szerző immáron nyolcadik meséjét olvashattuk idén, amely a már oly jól ismert és szeretett Borsi mesék következő része. Ebben a történetben a belváros sokszor kaotikusnak is mondható közlekedésére hívja fel a kisebb olvasók figyelmét.

@PTJulia szerint: „Nagyon szeretem a Borsi meséket, így ez a kötet is kedves szívemnek. A kiskutya budapesti kalandja által a gyerekek a nagyvárosban való, cseppet sem veszélytelen közlekedést tanulhatják; jó ötletet kapva arra is, hogy mit tegyenek, ha mégiscsak elkeverednek a szülőktől. A második mese a rémálmokon segít át egy ősi, mágikus altató versike segítségével – amit akár meg is tanulhatunk, mire a mese a végére érünk.”

merítés-díj

Gecsei Ádám – Gondár Flóra: Acca és Zokni felfedezi a Szigetközt

Magánkiadás, 2021.

Gecsei Ádám – Gondár Flóra viszonylag friss szerzők a hazai színes meseírói palettán. Acca ​és Zokni felfedezi a Szigetközt című mesesorozatuk első kötetét olvashattuk, amely a címben is szereplő Szigetközről mesél.

@Honey_Fly szerint: „Nem kérdés, hogy a szerzők szívéhez közel áll a Szigetköz. Amit nem csodálok, mert tényleg nagyon klassz hely! A történetek rövidek, kisebbek számára is befogadhatóak, nem tömik tele a fejünket infóval mégis meghozzák a kedvet az utazáshoz.”

 

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

Napkút Kiadó, 2021.

Kemendy Júlia Csenge szintén friss szerző ezen a csodálatos írói palettán. Az írónő egy igen különleges mesét álmodott meg számunkra, ahol egy régi malom adta babonák kelnek életre és három fiatal gyermek csodálatos kalandjait meséli el.

@krlany véleménye nem is lehetne igazabb: „A tündérek mindenütt ott vannak, bizony, ez nem kérdés. Neked csak észre kell venned őket, no meg azt, hogy mid van. Ne a hiányra építs, hanem a már meglévő dolgokra. Nagy tanulság ez, amit Berti is megtanul e kedves történet során. Meg jó lenne, ha ez mondjuk úgy alap lenne. Jó néhány felnőttre is ráférne ez a szemlélet.”

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár

Móra, 2021.

Kiss Judit Ágnes írónő szintén egy igen sokrétű alkotó, hiszen számos ifjúsági és gyermekkönyvet köszönhetünk neki. Gyermekeink többnyire már ismerhetik az oly kedvelt Babaróka sorozat meséit, hiszen egy kedves kis róka kölyöknek igazán nehéz ellenállni, nem igaz? Az mostani mese szintén kiemelkedő a maga kategóriájában, amely A csodabogár címmel az emberi másságra és a társadalmi elfogadásra hívja fel elsődlegesen a figyelmet.

@bagie véleménye szerint: „Nagyon tetszett, ahogyan Csodabogár segít a csodabogaraknak, kívülállóknak, nyomiknak…Zsófi egyedül érzi magát az iskolában testi fogyatékossága miatt, egy Csodabogár segítségével sikerül barátokat szereznie, az olvasó pedig megtanulhatja, hogyan viselkedjen közösségben, akár csodabogár, akár nem :)”

Takács Viktória: Luca mese

Scolar KID, 2021.

Takács Viktória írónőt úgy gondolom, lassan nem kell bemutatnom, elvégre évről évre csodálhatjuk meg illusztrációit és olvashatjuk különleges történeteit. A szerző könyvei a Hagyományaink című kiadói sorozatban jelennek meg elsődlegesen, ahol olyan régi ünnepekre és társadalmi értékekre hívja fel a figyelmet, amelyet a mai fiatalok csak a tévéből vagy a nagyszülőktől hallhatnak. A mostani kötete Luca mese címmel Luca napjáról mesél a gyermekeknek.

@Tarja_Kauppinen csodás gondolatai így szólnak: „Takács Viktória hagyományőrző sorozata a legértékesebb gyermekirodalmi széria a jelenleg futók közül. Ez a kötet is rendet tesz a fejekben jó néhány olyan folklórelemet illetően, amikkel kapcsolatban teljes a káosz. Boszorkányokért és szellemekért sem kéne más nemzetek kultúrájához fordulni, mert a miénkben is vannak ilyenek. Ráadásul arra is rávilágít ez a könyv, hogy a vallás, a hagyományok, őseink kultúrája nem valami unalmas, dohszagú, idejétmúlt dolog, épp ellenkezőleg: innen erednek a gyökereink. Kapaszkodjunk hát a földünkbe, őrizzük és ápoljuk a kulturális örökségünket, különben úgy járunk, mint a pelyva: elfúj minket a szél.”

Zalka Csenge Virág: A varjúherceg

Móra, 2021.

Zalka Csenge Virág szerző történetei a népmeséket és porlepte meséket idézi mai gyermekek számára. A mesék bár kisebb gyerekeknek íródtak, mégis a felnőttek is jól szórakozhatnak általa. A varjúherceg című mesekönyvében számos ismertebb történetet és karaktert fedezhetünk fel, ilyen például a Piroska és a farkas.

@krlany szerint: Bármennyire is tetszett a Törpeszarvas, ez magasan veri azt. Közismert és klasszikus mesék ritka változataival találkozhatunk a kötetben, és némelyikük sokkal szebb, mint a jól ismert, úgyhogy nem is értem, miért nem ezek híresültek el… (jó-jó, van rá néhány tippem!). Az is izgi benne, hogy sokszor tükröt tart, és bemutat a lányos-mesék, fiús-mesék sztereotípiáknak. Mint láthatjuk, nincsenek ilyenek, mert mindkét nemű változata létezik ezeknek a meséknek. Ami még nagyon hasznos információ, az az ATU létezése. Simán el tudnék veszni benne.”

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

Móra, 2021.

Zágoni Balázs szintén egy igen termékeny alkotó kis hazánkban, akinek több korosztályt felölelő történetei remek szórakozást ígérnek a családnak. A Karácsonyi kitérő meseregénye egy kis család ünnepi kalandjáról mesél, amely az olvasói szívekbe észrevétlenül lopja be magát.

@Nikolett0907 szerint: „A karácsony sokunk számára a csillogást, a meleg otthont, a család szeretetét és sok – sok ajándékot jelenti. De elfelejtjük, hogy számos ember számára nem adatnak meg ezek a körülmények, legtöbbször egyik sem. De mi van akkor, ha egy kicsi lányt nem hagy nyugodni egy koldussal történt esetlen kalamajka? Ezt a kérdést is járja körbe a mostani meseregény. Persze sok másról is szól, ezért fontos, hogy nyitott szívvel álljunk neki az olvasásának.”

A tízes lista kihirdetésével elindult a közönségszavazás is. IDE kattintva te is kiválaszthatod a kedvencedet!

Kiemelt kép: f21.hu (szerkesztett)
A felhasznált kép forrása: a Merítés-díj Facebook oldala