#áthatás – Egy gondolat a változásról

0
#áthatás – Egy gondolat a változásról

Bebuzultál fiam? Kitagadlak a családomból.

Nem vagytok már nácik? Buzipárt!

Az imént leírtakban kettő, társadalmunkra nagyon is jellemző reakciót vetettem fel.

Az első az egyén komolyabb, mélyebb változása. “Komolyabb változás” alatt értem például a radikális lakóhelyváltoztatással együtt járó változást az életvitelben, a kultúra megváltoztatását, vagy például a szexuális irányultság megváltozásának felismerését és felvállalását.

A második rész egy közösség megváltozására utal. Ennek tipikus példája lehet egy politikai párt irányvonalának, ideológiájának radikális változása. Aktuálpolitikai példaként hozhatnánk fel a Jobbik néppártosodási kísérletét, amelynek során kijelenthető, hogy a párt főbb irányvonalai egyértelműen változást mutatnak, azonban az egyes tagok belső változását nem tudjuk megvizsgálni. Ilyen változás esetén felvetődik az őszinteség kérdése, melyet talán csak az idő igazolhat.

Képesek vagyunk elhinni, megérteni, de legfőképpen ELFOGADNI a másik változását? Úgy gondolom, hogy jelenleg a válasz inkább a nem felé hajlik, semmint az igen felé. Társadalmunkban tabunak számít, ha egy egyén, vagy egy csoport netán többször is változik. Ebben az esetben a változót (legyen az akár egy személy, akár csoport) egyszerűen kidobja magából közösségünk, mert a többszöri változás által diszkreditálva lett.

Bebuzultál fiam? Kitagadlak a családomból.

Nem vagytok már nácik? Buzipárt!

Horváth Máté

Kiemelt kép: thebluediamondgallery.com

Bejegyzés szerkesztése

Nincs megjeleníthető cikk