#áthatás – Az első szó a legsúlyosabb?

0
#áthatás – Az első szó a legsúlyosabb?

A fehér papír bosszantó üressége egyre kétségbe ejtőbben fehér és időtlen. Mikor kerül rá az első szó és mi lesz az, ami meghatároz mindent? Az írás olyan, mint a szeretkezés – írta M. Vasalis holland költőnő, s azt igazán mindenki személyes fantáziájára bízom, ez alatt mit ért, de ha nem ért semmit (mert nem ért egyet), akkor is csodálatos mondat. A leütések előtti pillanat, már rendeződnek a gondolatok, csak a szavak még nem állnak készen. A tollvonást megelőző belső lendület. Ebből a fehér papírból még lehet bármi, függetlenül tőlem.

Máris elkezdtem szétcincálni a bármit, hiszen mondani szeretnék valamit, ami több az eddigi mondatoknál, valami olyan jót, mint Vasalis, amiben ott vagyok én, de mégsem szükségszerűen, hiszen a leírás pillanata után túlnő rajtam. Szeretném elmondani, mit jelent nekem írni, de lehet, csak az az elidegeníthetetlen tény van, hogy írás nélkül én magam lennék kevesebb, én magam nem lennék.

Belehalna-e, ha nem írhatna? – teszi fel a kérdést Rainer Maria Rilke és kérdezem én is magamtól, de csak két dolgot tudok: az első szó mindig a legnehezebb, és a fehér papír időtlen üressége a legnagyobb kihívás.

Bán Boglárka

Kiemelt kép: Medium

Nincs megjeleníthető cikk