Ahogyan közeledik a nyár, a kellemes, napos idő és a strand/fesztiválszezon mellett sajnos olyan kellemetlenségeket is el kell viselnünk, mint a szénanátha, vagy a színházi évadok vége. Az elsőre csak a mindig kéznél levő szemcseppekkel lehet harcolni, utóbbira pedig gyógyírt nyújthatnak a nyári színházi fesztiválok.

Magyarország legnevesebb nyári színházi eseményei a szegedi Thealter, a Pécsi Országos Színházi találkozó (POSZT), vagy a még gyerekcipőben járó új kezdeményezés, a Zsámbéki Színházi Bázisban harmadszorra megrendezett családias hangulatú Y.EAST Színházi fesztivál. Viszont vannak határon túli magyar szervezésű színházi fesztiválok, amelyek repertoárban és minőségben sem térnek el az említettektől, de a részvételhez határokat kell átlépni: ilyen a szabadkai (Szerbia) bázisú Desiré Central Station Festival, vagy a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban (Románia) tartott Temesvári Színházi Találkozó (TESZT). Az utóbbit régen bevált szokás szerint májusban tartják, így kiérdemelve az év első magyar színházi fesztiválja címet.

Mivel a TESZT a város szívében dobog, a hozzá tartozó csomópontok és bázisok egészen közel vannak egymáshoz, így a nézők, akik maratonszerűen részt vesznek a programokon, Ismerd fel a színészt játékot is játszhatnának, olyan könnyű “ismerős arcokkal” találkozni ezeken a helyeken. Sok előadó és rendező fellépés után több napig, vagy akár a fesztivál végéig marad és részt vesz a további programokon: eleinte egészen furcsa egymás mellett ülni és előadásokat nézni azokkal a fellépőkkel, akik előző nap, vagy csak pár órája még a színpadról fogadták a tapsunkat. Különös – talán inkább kiváltságos – helyzetben érezhettük sajtósként magunkat, mivel egy helyen szálltunk meg és étkeztünk a fellépőkkel, így akár együtt is ebédelhettünk a (kedvenc) színész(eink)el.

A programba összegyűjtött eladások a nemzeti sokszínűség mellett a különböző témák, műfajok, stílusok és elbeszélésmódok széles skáláját reprezentálták: láttunk kevésbé kiforrott, és aprólékosan kidolgozott, polgárpukkasztó és kevésbé megbotránkoztató vagy elgondolkodtató munkákat. Éppen ezért nem lehet őket összehasonlítani (szerencse, hogy a többi hasonló fesztiváltól függetlenül a program nem versenyalapú). Kiemelném viszont formabontó és egészen egyedi megközelítése miatt az Előadás a Narancsról című produkciót, ami napokkal később is piszkálja, ingerli a gondolataimat, és biztos vagyok benne, hogy tartósan meghatározó előadás marad számomra.

Hibának jegyezném meg – és ez a jelenség szinte végig jelen volt –, az előadások feliratozásának kezelését: rendszeresen sokat késett a szöveg, rosszabb esetben pedig több percre megállt. A közönségnek érezhetően nehézséget okozott így a színpadon történtek értelmezése, az pedig a színészeknek is zavaró lehetett, hogy a humoros részek elhangzása után fél perccel később nevetett fel a közönség.

Az előadások utáni szakmai beszélgetések, bár nagyon érdekesek voltak, sajnos olyan későn kezdődtek majd nyúltak az éjszakába, hogy nehezen tudtuk megadni a beszélőknek a megérdemelt figyelmet és koncentrációt. Nem hiba, de nagyon sajnáltam, hogy nem volt lehetőség olyan TESZT-es apróságok, mint kitűzők, plakátok vagy vászontáskák vásárlására (utóbbit a sajtósok és fellépők ingyen kaptak), nagyon szívesen vásároltam volna emlékbe vagy a fesztivál támogatásának céljából. Összecsomagolva csak egy fehér szegfűt tűztem a táskámra, és egy narancsot szorongattam szabad kezemben: az előadásokból megmaradt ajándékokat és megfogható emlékeket.

Temesvár szívében van egy olyan hatalmas pláza, melynek kanyargós utcáin el lehet tévedni. Temesvár szívében van egy épület, melynek minden ablakából más élőzene szól az utcán sétálók és a közelben kávézók örömére. Temesvár szívében van egy utca, amelynek egét szivárványszínű esernyők sokasága pettyezi. És ebben az utcában, Temesvár szívpitvarában van egy színház, ami otthont ad az egyik legfontosabb magyar színházi eseménynek. Egy fesztiválnak, ami nélkül bizonyosan betegek lennénk a színházi évadok hiányának árnyékában.

Az alábbiakban részletes tudósításainkat olvashatják:

Első és második nap

https://f21.hu/szinhaz/mondjuk-ki-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/

Harmadik nap

https://f21.hu/szinhaz/eletutak-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/

Negyedik nap

https://f21.hu/szinhaz/egyen-es-kozosseg-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/

Ötödik nap

https://f21.hu/szinhaz/megertes-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/

Hatodik nap

https://f21.hu/szinhaz/szaz-feher-virag-igazi-ferfiak-es-zrenjanin-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/

Hetedik nap

https://f21.hu/szinhaz/eloadas-a-narancsrol-coming-out-queendom-beszamolo-a-temesvari-euroegios-szinhazi-talalkozorol/

Nyolcadik nap

https://f21.hu/szinhaz/frame-nehez-sculptures-beszamolo-a-temesvari-euroregios-szinhazi-talalkozorol/