A BBC Amerika új nagysikerű sorozata Luke Jennings Villanell regénysorozatán alapszik. A magyar nézők számára az HBO kínálatában elérhető Megszállottak viadala két ambiciózus nő különös kapcsolatát mutatja be a törvény két ellentétes oldaláról.

Villanell elegáns, luxusban utazó és mérhetetlenül intelligens. Emellett az oroszok által képzett bérgyilkos és pszichopata. Jodie Comer (A fehér hercegnő, My Mad Fat Diary) eddigi legerősebb alakítását láthatjuk. A sorozat nézése közben kicsit összezavarodik a néző, mert annak ellenére, hogy gyilkol – amit kifejezetten válogatott módszerekkel tesz – megszeretjük, bájosnak tartjuk, és néha még sajnáljuk is.

Eve ennek teljes ellentettje. Sanra Oh (A Grace klinika, Neveletlen hercegnő) remekül hozza a munkájában és a magánéletében egyaránt beporosodó MI5 alkalmazottat. Neki tűnik fel először Villanell „munkássága”, de miután senki sem hallgatja meg és egy gyilkossági szemtanú is meghal, elveszti a munkáját. Szerencséjére azonban Carolyn Martens, akit Fiona Shaw (Harry Potter) alakít, az orosz ügyosztályból hisz neki és a saját csapata élére teszi, akik tudtuk nélkül Villanell nyomába erednek. Ekkor kezdődik meg a két nő macska-egér párharca, amit nyolc részen keresztül követhetünk végig.

Forrás: ew.com

Szeretem ezt az új irányzatot, amin a film és sorozatgyártók haladnak. Nem félnek erős női karaktereket képernyőre helyezni, miközben a férfi karaktereket sem nyomják el – egyfajta egyenlőséget közvetítenek a nézőknek. A Killing Eve is részben ennek köszönheti átütő sikerét, jót tett neki Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) rendezői munkája. Ha nagyon példálózni szeretnék, akkor Eve és Villanell közötti feszült, különös kémiát leginkább a Mads Mikkelsen féle Hannibal Lecter és Will Graham kapcsolatához lehetne hasonlítani – ami valljuk be, szintén hatalmas sikernek bizonyult.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a sorozat tökéletes lenne. A thriller és krimi műfaja nem egyszerű, hiszen figyelni kell a részletekre, és azon néha elcsúsztak a forgatókönyv írói. A valóságnak például kevésbé felelhet meg, hogy egy mindenre kiélezett profi bérgyilkos figyelmetlenül, mindent összefogdosva hagyja el a tetthelyeket, majd a rendőrök ennek ellenére se tudják összekötni a szálakat és egy emberhez fűzni az eseményeket.

De ezek ellenére is be kell vallanom, hogy a Megszállottak viadala magával ragadja a nézőt. Az események pörögnek, a szereplőkkel törődni kezdünk, de vannak, akikért még aggódni sincs időnk. Ha valaki egy ilyen sorozatot keres és szereti a fekete humort, annak csak ajánlani tudom a Killing Eve-et. Jövőre pedig jön a második évad is!

Kiemelt kép: www.sorozatjunkie.hu