A Géniusz (eredeti címén: Genius) című sorozat 2017-ben indult a National Geographicon. Első évada pedig történelmünk egyik legnagyobb tudósáról és géniuszáról szólt, Albert Einsteinről. Jelenleg a második évad fut, melynek a középpontjában a XX. század egyik legkiemelkedőbb festője, Pablo Picasso áll.

Az első évad során megismerkedhetünk Einstein gyermekkorával, betekintést nyerhetünk lázadásaiba, elméjének kialakulásába. Párhuzamosan látjuk a már érett tudós, illetve a még lázadó kamasz életének alakulását, ezáltal végig kísérhetjük az egyik legnagyobb fizikus hétköznapi életét, melyből rájöhetünk, hogy ő ugyanolyan halandó volt, mint bármelyikünk. Szemtanúivá válhatunk szerelmei kibontakozásának és csalódásainak, de a családi viszályoknak és a náci uralomnak szintúgy. Feltételezett gondolatmentetét a fényről igyekszik a sorozat úgy átadni, hogy a laikusok számára is érthető legyen. Aki attól fél, hogy unatkozni fog a sok elméleti fizika mellett, megjegyezném, hogy Einstein magánélete sokkalta izgalmasabb volt, mint azt gondolnánk. A már érett fizikust Geoffrey Rush alakítja, míg fiatal énjét Johnny Flynn kelti életre.

A második évad április 22-én indult, és Pablo Picasso életét és munkásságát mutatja be. Mikor kiderült, hogy a festő lesz a következő főszereplő, Ken Billernek (a sorozat producere és rendezője) első gondolata Antonio Banderas volt. Több ismert képe is előkerül a sorozat alatt, és egy többletjelentéssel ruházza fel őket a néző számára, hisz így már nem csak a festőt, de az embert is megismerhetjük, aki megalkotta ezeket a mesterműveket. Természetesen a művész élete mellett rálátást nyerünk családi drámáira és anyagi nehézségeire is. A fiatal Picassót Alex Rich alakítja, aki átadja a kamerákon keresztül azt a szenvedélyt, mely a fiatal művészben lakozhatott, emellett pedig valóban hasonlít az idősebb Picassót alakító Antonio Banderasra. Az alkotás igyekszik a lehető legélethűbben átadni, hogy milyen is lehetett teljes valójában Picasso élete. A magyar nézőknek talán még pozitívum, hogy a sorozat bizonyos részeit Budapesten forgatták.

A Géniusz sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már berendelték a harmadik évadot is melynek főszereplője ezúttal egy hölgy lesz. Nem más mint a Frankenstein szerzője, vagyis Mary Shelley lesz a következő évad középpontjában.

A sorozat új részeit vasárnaponként 20:00-kor adják a National Geographicon, de online is megtekinthető a teljes sorozat.

 

Kiemelt kép: www.faymiklos.hu