Újra megtelik a Katlan – Ilyen lesz a 12. Ördögkatlan Fesztivál

0
Újra megtelik a Katlan – Ilyen lesz a 12. Ördögkatlan Fesztivál

Az a helyzet, hogy Katlan lesz. Csak azért is, idén is, és nagyon boldog vagyok.

A tizenkettedik összművészeti fesztivál június végei izgalmával magam elé ragadtam a virtuális programfüzetet, és addig böngésztem és lapozgattam, amíg kiemelődött öt esemény, ami ott lesz, és ami alig-félig ismerve nagyon izgalmasnak tűnt – nekem. Teljesen és barátian szubjektív ajánlom őket.

1. Csütörtököt mondok? Kiss Pista önálló estje

“Hogy miről szól, s hogy kiknek ajánlanám? Azoknak semmiképp, akik már láttak olyan színházi estet, ahol az egyedüli szereplő egy kellékes volt. Egy igazi kellékes. Olyan, akinél többet csak kevesen tudhatnak a kaposvári színház elmúlt 30 évéről. Mert ő (bár csak a háttérben), de átélte. És van miről mesélnie. Csak mondja, mondja a magáét. Önök pedig, hölgyeim és uraim, sokat fognak nevetni is. Mert, ahogy mondani szokás: Színház az egész világ. De ő azt is tudja, miközben a kulisszák mögé terelgeti nézőit, hogy a Színház nem szelíd intézmény! És ennek időnként hangot is ad. A teljesség igénye nélkül, mesél Pogány Jutkáról, Koltairól, Csákányi Eszterről, Nagy Viktorról, Mohácsiról, Babarczyról és Mellesleg Andreáról is. Leendő nézőim! Arra kérem önöket, legyenek bátrak, Én is az vagyok, hiszen magamat ajánlom. FOGLALJANAK HELYET!” 

A (sorszámos) előadás augusztus 1-jén lesz majd, 21:00-től a Nagyharsány- Narancsligetben.

2. Improvokál: A Hamilton-ház rejtélye

Az Improvokál Társulat pécsi bölcsészekből született 2007-ben. Az improvizációs színház stabil elemei ma ők, friss figyelők, lendületes, fiatal figurák ezen az örökké zsongó palettán, ami az improvizáció. A Katlan Pécsi Bölcsész udvarában több mindennel készülnek idén, és a legizgalmasabb, hogy a koncepció köré tartalom majd ott, mindenki előtt születik meg Nagyharsányban.

Az egy, amit kiválasztottam amolyan (ahogy az ajánlásukban írják) élő Cluedo az élő impró közepette, egy (délutánra) múlt századi kúriában, ráadásul egymás után kétszer. Önjelölt Sherlockokat várnak például, rejtélyt szomjazó agytekervényeseket. Ennyi talán elég is.

Interaktív detektívjáték, augusztus 1., 16:30, Bölcsész udvar, Ősi pincészet

3. Rájátszás

Költők és zenészek, szövegeik és dallamaik. Egy színpadon az egész produkció, a koncertté zenélt vers és mind az alkotók. 

2011 óta létezik ebben az olvasatban a Rájátszás, egy koncertsorozat (meg azóta kiadott könyv, hozzá CD-melléklet) sok jó emberrel, kis helyen.
Idén a Katlanon július 31-én 18:00-tól hallgatható Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jankovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán Nagyharsányban, a Narancsligetben.

4. Jövőtánc

Élőzene és élő tánc – hat pár. Közös munka, improvizációetüdök. A pár, az két ember: egy zenész, egy táncos.

Nagyharsány tornaterem, augusztus 1., 18:00.

5. Szűcsinger

Szűcsingerről mondják őmaguk: 

Irodalmi-zenés teljesítmény! Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs nagy világa. Sokszor.

Szűcs Krisztián zenész (anno Heaven Street Seven, Neo) és Szálinger Balázs költő (kötetcímei, néhányat említve: 360 fok, 361 fok, Köztársaság) közössége. Vigyázzunk, mert ez itt zene és irodalom, egyszerre.

Egy darab ízelítő július 31. 15:30-ig (amikor is a Katlan egyik gyöngyszemhelyén, a Vylyan Teraszon lehet majd letelepedve hallgatni őket):

Tavaly is összeszedtem, hogy miért érdemes Katlanra járni:

Ez azt hiszem nem változott, ilyenkor, amikor a nyár már egy ideje lehelget, és forró az aszfalt, ér vágyni erre a vidékre, ér zsongani, meg saját top 5-öt válogatni a száz meg száz, mindenféle műfajú programból és ér bérletet is elővásárolni, itt.

Személyesen pedig Budapesten, itt.

Nagyharsány-Kisharsány-Villánykövesd-Beremend! Halihó!

Kiemelt kép: nepszava.hu

Nincs megjeleníthető cikk