Swinggel és jazzel búcsúzik a nyár a Müpában

Vincze Bence 2018. aug. 18. 0 0

Lendületes jazzel és a swing hőskorának három ikonikus alakjával zárja a nyarat a Müpa. Augusztus 20-án délutántól egészen a tűzijátékig az ingyenes Jazz 0820 különleges koncertjei várják a közönséget, az augusztus 24. és 26. között zajló New Orleans Swingfesztivál pedig az 1930-as, 1940-es évekbe repít vissza.

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is jazzel köszönti a nemzeti ünnepünket. A Jazz 0820 programjában ezúttal ismét a műfaj tradicionálisabb, közkedvelt irányzata dominál majd, amit többek közt a fiatal jazzgeneráció kiemelkedő alakjai szólaltatnak meg. Az Üvegteremben Gayer Mátyás lesz hallható triójával – a zongorista művészetének vonzereje nem is annyira fantasztikus technikájában rejlik, hanem az eredetiségében, amellyel a legismertebb sztenderdeket varázsolja magáévá. A negyvenes nemzedék kiválóan képzett, sokoldalú gitárosa, Czirják Csaba is triójával érkezik majd, amelyben ezúttal Bögöthy Ádám bőgős és a formáció állandó dobosát helyettesítő Csízi László lép színpadra. A két trióhoz tehetséges ifjú szólisták csatlakoznak majd a hazai jazzélet krémjéből. A szabadtéri színpadon is izgalmas előadók váltják egymást: elsőként az idei Jazz Showcase győztese, a WindSingers acapella énekegyüttes lép fel, amely lélegzetelállító technikával és magával ragadó energiával szólaltatja meg a legkedveltebb jazzszámokat. Utánuk a klarinétvirtuóz Joe Fritz és kvintettje kápráztatja el a közönséget, ők a legendás Benny Goodmant idézik meg műsorukkal. A napot pedig az ünnepi finálé, a Police Big Band koncertje zárja, melynek művészeti vezetője a hagyományos jazz egyik hazai koronázatlan királya, Szalóky Béla.

A WindSingers (Forrás: Müpa Sajtó)

Ahogy az elmúlt években, a Müpa idén is swinggel búcsúztatja el a nyarat. Augusztus 24. és 26. között az 1930-as, 1940-es évek zenéje költözik be a ház falai közé. Az idei New Orleans Swingfesztivál a műfaj hőskorának három ikonikus alakját idézi meg, hogy még alkalmunk legyen egy kis nyár végi pezsgésre.

Az augusztus 24-i nyitókoncerten rögtön a korszak egyik legjelentősebb szereplőjét, az amerikai harsonás-zeneszerző Glenn Millert idézi meg három kiváló énekesnő – Koós Réka, Fehér Adrienn és Tunyogi Bernadett – az őket kísérő Dixie Kings of Hungary zenészei segítségével. Miller első zenekarát 1937-ben alapította meg, de az átütő sikert az 1939-ben indított big bandje hozta meg. Újszerű, swinges hangzásukkal rövid idő alatt az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb zenekarává váltak, olyan korszakos slágerekkel, mint az est címadója, az In The Mood, a Moonlight Serenad vagy épp a Chattanooga Choo Choo, amely a zenetörténet első aranylemeze lett. A sikernek az időközben kirobbanó II. világháború vetett véget, melynek hatására Miller úgy döntött, katonai szolgálatba lép, és újonnan szervezett szolgálati zenekarával nyújt morális támaszt a harcoló csapatoknak 1944 decemberében épp Párizsba tartott egy karácsonyi műsor miatt, amikor repülőgépének nyoma veszett a tenger felett.  Annak ellenére, hogy karrierje fájóan rövidre sikerült, a jazzre gyakorolt hatása messze túlélte.

1928-ban, pontosan 90 évvel ezelőtt a korszak minden addigi konvenciót átlépő sztárja – páratlan előadó művészete mellette aktívan részt vett polgárjogi mozgalmakban, publikált és egyetemeken tartott előadást a szegregációról –, Josephine Baker első alkalommal lépett fel a budapesti Orfeumban. A 20-as évek Magyarországán a „Bronz Vénusz” mind egzotikus külsejével, mind szexuálisan túlfűtött előadásával alaposan felkavarta a főváros életét. Kosztolányi Dezső a Pesti Hírlapba írt egy glosszát róla, az Orfeum akkori igazgatója, Zerkovitz Béla pedig dalban örökítette meg a híres-hírhedt performanszot. A Gyere Josephine óriási sláger lett: maga Baker is imádta a szaftos sorokat tartalmazó szerzeményt, és Párizsba visszatérve gyakran énekelte a belőle készült francia verziót. Augusztus 25-én ez a dal is elhangzik majd, mind a magyar, mind a francia változatban. Utóbbiban Baker 21. századi megtestesítője, a francia-amerikai énekes-színésznő, Nicole Rochelle lesz a Bényei Tamás vezette Gramophonia Hot Jazz Orchestra segítségére. A jazzélményt a Keep Swinging Tánccsoport és Kautzky Armand narrálása teszi majd teljessé.

A Gramophonia Hot Jazz Orchestra (Forrás: lssf.si)

Geroge Gerswin alakja és munkássága egyfajta híd a klasszikus zene és a jazz között. Az amerikai zeneszerző munkásságát sokan ismerik, ám azt már kevesebben tudják, hogy nem csak olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint az Egy amerikai Párizsban, a Rhapsody in Blue vagy épp a Porgy és Bess. A sikerek előtt a fiatal Gershwin pluggerként – zeneboltban dolgozó zongoristaként, aki az épp aktuális slágereket játszotta a vásárlóknak – kereste a betevőt. Ebben az időszakban nemcsak a korszak szinte teljes könnyűzenei repertoárját ismerte meg, de a „slágergyártás” mivoltából is ízelítőt kapott. A New Orleans Swingfesztivál utolsó estéjén ebből a gyűjteményből kaphatunk egy bővebb merítést a Szalóky Béla vezette kvintett tolmácsolásában, akikhez erre az alkalomra csatlakozik a kiváló stride-zongorajátékáról ismert Rossano Sportiello is.

Jazz 0820

Ünnepi örömzene délutántól a tűzijátékig (ingyenes)
2018. augusztus 20. 17:00 – 23:00
Zászlótér, Üvegterem, Kültér

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/jazz-0820-2018-08-20_17-00-zaszloter

17.00: Üvegterem  – Gayer Mátyás Trió

17.00: Zászlótér  – Czirják Csaba Trió

17.00: Kültéri nagyszínpad  – WindSingers

18.00: Kültéri nagyszínpad  – Joe Fritz Quintet: Goodman és a többiek

20.00-20.50: Kültéri nagyszínpad  – Police Big Band

21.55-22.50: Kültéri nagyszínpad  – Police Big Band

In The Mood – Utazások Glenn Millerrel

New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 24. 20:00 – 21:50
Fesztivál Színház

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/in-the-mood-utazasok-glenn-millerrel-2018-08-24_20-00-fesztivalszinhaz

„Az én babám egy fekete nő” – Josephine Baker-emlékest

New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 25. 20:00 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/az-en-babam-egy-fekete-no-2018-08-25_20-00-bbnh

Gershwin, a slágergyáros

New Orleans Swingfesztivál
2018. augusztus 26. 20:00 – 21:50
Fesztivál Színház

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/gershwin-a-slagergyaros-2018-08-26_20-00-fesztivalszinhaz

Kiemelt kép: Müpa Sajtó

Tags: Bényei Tamás, Budapest, Dixie Kings of Hungary, Geroge Gerswin, Glenn Miller, Gramophonia Hot Jazz Orchestra, Hot Jazz Band, jazz, Josephine Baker, Kautzky Armand, Keep Swinging Tánccsoport, Müpa, Nicole Rochelle, Police Big Band, swing, Szalóky Béla, WindSingers Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts