A 2020-as év nem kedvezett a fesztiválszezonnak, azért merünk mégis ajánlót írni az eredetileg július-augusztusi rendezésű, ám idén az ősz első négy hétvégéjére eltolódott Művészetek Völgyéhez, mert talán pont ez az év fogja visszahozni az oly sokak által vágyott originál családiasságot.

Limitált résztvevőszámmal működnek, így már csak kevés jegy elérhető; ezeket a hivatalos felületen, vagy a jegy-újrahasznosító ticketswapen tudjátok megvásárolni. A teljes programfüzet letölthető innen.

Elöljáróban készülhetünk arra, hogy a hétvégi típusú programsorozatban az eddigiekhez képest egyszerre talán kevesebb párhuzamosan futó koncert, udvar, lehetőség lesz, de ha csak a nagy nevekre koncentrálunk, már azok is kellő vonzerővel bírnak egy kellemes négyszer-kétéjszakás kalandhoz. Nagyon várjuk vissza jövőre, a pót-harmincadik évfordulóra az SzFE Globe és a taliándörögdi udvarok kínálta felejthetetlen élményeket.

Az első hétvége tulajdonképpen már csütörtökön elkezdődött, kedves egyetemista barátainknak, sejthetően, amit az egytételes lineup is alátámaszt, mert nem kisebb személyiségek léptek fel a Random Trip zászlaja alatt, mint Zentai Márk (Mörk), Péterffy Lili és Dés László. A pénteki, azaz második nap az Erik Sumo Band szülinapját ünnepli (ez egy szülinapos nyár lett volna számos neves előadónak), majd szombaton, ha minden jól megy (elnézést), akkor berobog az Elefánt is a Pajta színpadra, és remélhetőleg el fogja énekelni azt is, hogy ő a nyúl. Hasonló vonalon fejeződik be a hétvége a Bagossy Brothers Company kompániájával vasárnap este. A napközbeni tematika erősen épül Zenthe Ferenc és a filmvilág köré, számos magyar (régi és új) remeket meg fogunk nézni együtt a kultúr’ falán (igazából a bolton, mint tavaly, de ki számolja), a retró kertmoziban vagy a kastélyban. Ha esetleg te sem találod letölthető verzióban A Tenkes Kapitányát, gyere el és nézzük meg együtt. Lesz jóga délelőtt, Snétberger délután, és szerzőnk szülővárosából a Köztársaság Bandája, amit feltétlenül hallgassatok meg vasárnap este hatkor! A tavaly óta létező Pest-Buda Udvarban izgalmas beszélgetések, Gryllus-Ferenczi-Szirtes zenélések és Cseh Tamás-dalok várnak.

A második hétvégére (vissza)érkezők csillaga minden bizonnyal a 15 éves Kiscsillag lesz vasárnap este, előtte pedig a pénteki Csaknekedkislányon és a szombati Bohemian Betyars és Parno Graszt együttálláson ropjuk majd, ha ugyan el nem csábít a második hétvégére már felállt Hangfoglaló udvar ifjú tehetségeinek valóságos garmadája. Lesz ott Abigél, Fiúk (na persze), meg a Bence kalandjai, ami olyan jól hangzik, hogy azon ott kell lenni. 11 órától minden nap alkotóművészeti elfoglaltságokat találunk a MANK ArtPortáján, de itt lesznek a korábban Gólyában tartott tábortüzek is. Nem, nem újabb átnevezésről van szó, ez most valóban egy új helyszín. A Pest-Buda Udvaron vasárnap esti Esti Kornéllal is zárhatunk, és ellenőriztük, bőven oda fogunk érni a Kiscsillagra is, nincsen semmi baj.

Forrás: Bevezetem.eu

A harmadik hétvége is titkos reményeket vált valóra azzal, hogy pénteken megkapjuk a Csík Zenekart, akik ugyan kéz a kézben szoktak járni a Kiscsillaggal, de ha így, akkor így, csak legyen. Szombaton Vitáris Iván és a napernyője, vasárnap pedig az Irie Maffia várható, akik szintén idén 15 évesek. A Völgykomolyzene keretein belül pénteken délutánra Chet Baker-dalokat ígérnek, illetve Szirtes Edina is feltűnik, ezek azért elég nyomós érvek. A MANK szervezésében tűzzománc és tábortűz körül fogunk ücsörögni, a Pest-Buda udvarnak pedig a hangjai lesznek tüzesek azzal, hogy elhozzák a klezmert, a Nasip Kismetet és egy kis táncházat.

Fájó szívvel soroljuk az utolsó hétvége programajánlatát, ami nem marad el e három előtt. Pénteken „nagyszínpados” a 20 éves szülinapját ünneplő 30Y, szombaton Hobo, aztán vasárnap, mint utolsó fellépő, jön majd Pásztor Anna és a barbik, akinek soha nem fogom elfelejteni azt a mondatát, hogy „szeretem az emberszagot”. A líraibb, elmélyülős befejezés igényével számba vesszük a Magyar Írószövetség által kínált lehetőségeket, így Lackfi János tart majd versműhelyt, illetve részt vehetünk egy csodás páros, Varró Dániel és Szirtes Edina zenés versimpróján, melyet a kötelező Ferenczi György és a rackái követnek, ami már tavaly is remek volt.

A filmek mellett minden hétvégén átadhatjuk magunkat a könnyezős szinten nosztalgikus Kapolcs környéki, dörögdi túráknak, mert ugyan már, kinek nincs egy jó szalmakazlas vagy csillagnézős sztorija innen, vagy a terepfutásnak, de idén is lesz Társasjátékvölgy, ami kiváló alkalom, hogy kipróbáljunk olyan játékokat, amikkel egy következő karantén alatt elüthetjük majd az időt. Vigyázat, új helyszín, a Művészvölgy Kúriában, mi sem tudjuk, hol van, de majd ezt is megkeressük együtt. 

Azoknak, akik nem jutottak el a programfüzet aljára, a kellemes meglepetést e sorok jelenthetik: nem zárul le a Völgy, idén a Művészvölgy Kúria Kastély egészen januárig kínál minden hónap meghatározott szombatján jobbnál jobb előadásokat. Lesz Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert est, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Szendrői Csaba (vigyázz, kisbetűs rész!), illetve Lovasi András Halloweenkor (micsoda fordulat). Ez a Kapolcs központjában található Kastély és kávézója szintén egész évben várja a látogatókat.

Kiemelt kép: Az Utazó Magazin