Nyilvános a IV. Nyolc Ág Művésztábor programja!

f21.hu 2020. aug. 7. 0 0

Augusztus 20. és 25. között idén is megrendezik a Nyolc Ág Művésztábort Kámban, Vas megyében. Az előkészületek az elmúlt félév nehézségei miatt későn vették kezdetüket, de erre tekintettel a szervezők kitolták a jelentkezési határidőt augusztus 15-e éjfélig. A Nyolc Ág idén is sok szeretettel várja táborozóit a festői környezetben és a négynapnyi inspiráló programmal, melyek között zenei, irodalmi, képzőművészeti és színházi események is helyet kaptak.

Az idei évben több változtatás is történt a tábor struktúrájában. Az első és leglátványosabb, hogy idén megszűnt a napok tematikus egysége, és így az egész tábor egy összművészeti teleppé alakult át vegyes beosztású napokkal, melyeken egymást érik a zenei, irodalmi, színházi és képzőművészeti programok. Emellett új helyszínnel is bővülni fog a tér, a jól megszokott központi pavilonkomplexum mellett egy erdei, Samsara-jellegű kisszínpad ad majd helyet a nyugodtabb, chillesebb programoknak.

A tábor díja idén 1500 forint/fő/nap, ami tartalmazza a reggelit, a fellépők költségeit, a felszereléseket és a higiéniai eszközöket, melyekre idén a vírushelyzetre való tekintettel fokozottan ügyel a szervezőcsapat. Emellett az ebéd az idei évben ebédjegy rendszerben fog zajlani, melynek ára 800 forint/fő/nap, de természetesen a helyi termelők és kisbolt kielégítik az egyéb vásárlói igényeket is.

A szállás kapcsán fontos kiemelni, hogy a fedett helyszín befogadóképessége korlátozott, így, aki csak teheti, sátorral és hálózsákkal is készüljön – a kámi erdős park felejthetetlen és szabad élménnyel ajándékozza meg a benne alvókat.

A regisztrációs űrlapot az alábbi linken lehet kitölteni, ahol a jelentkezés mellett támogatói jegy váltásával is lehet segíteni idén a Nyolc Ág Művésztábor létrejöttét, az f21.hu fenntartását: https://forms.gle/WLyA4hooTVvVApxj8

Augusztus 20. – 0. nap

9:00 – Érkezés, sátorverés

11:00 – Tábordíszlet felállítása

15:30 – Szamosvári Bence: Drámajátékok

18:00 – Íjászedzés és pár szó az ősi fegyverről Kocsis Marcellal és Nagy Dáviddal (a program igény szerint később is rendelkezésre áll)

20:00 – Tábortüzes, zenés este

Augusztus 21. – 1. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Péczely Dóra)

13:00 – Ebéd

15:00 – Kerekasztal beszélgetés a Prae Kiadó szerkesztőivel és szerzőivel (Vendégek: Balogh Endre, Péczely Dóra, Nyerges Gábor Ádám, Seres Lili Hanna)

16:30 – Faműves workshop Stamler Lilivel

18:00 – Borkóstoló Balogh Endrével és Nyerges Gábor Ádámmal

20:00 – Tábortűz, beszélgetés

Augusztus 22. – 2. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Seres Lili Hanna)

13:00 – Ebéd

15:00 – Nyáry Pál: Drámafoglalkozás, drámajátékok

16:30 – Faműves workshop Stamler Lilivel

18:00 – Zenés, felolvasós beszélgetés Háy Jánossal (Moderátor: Egri Dorottya)

20:00 – Koncertek: Grabovski, IDEGEN (Éjfélkor várhatóan érkezik egy meglepetés-zenekar akusztikus koncertet adni)

Augusztus 23. – 3. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Vajna Ádám)

11:00 – Horváth Nóra tűzzsonglőr bemutatója tűz nélkül, koreográfiák tanulása, pár szó erről a művészetről

Horváth Nóra

13:00 – Ebéd

15:00 – Termékeny félreértés – Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna kötetbemutatója, beszélgetés

16:00 – Önismereti workshop Hamana Mátyással

18:00 – w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsi performance előadása

20:00 – Koncertek: Doma Bence, Sorbonne Sexual, az este folyamán pedig Horváth Nóra tűzzsonglőr-bemutatója

Augusztus 24. – 4. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté)

13:00 – Ebéd

15:00 – Az absztrakt festészet kialakulása és távlatai – Kovács László előadása

16:00 – Papp Noémi kézműves workshopja

17:00 – Bortúra a szőlőhegyen – a helyszínen Caesar’s Bread akusztik

20:00 – Színdarab – Tóth Vivien: Nincs (Molnár Flóra rendezése)

21:30 – Búcsúbuli


Ökoszempontok a Nyolc Ág Művésztáborban

A Föld bolygó és az emberi fogyasztás harcában a Föld vesztésre áll: természetesen vesztésre állunk mi, fogyasztók is. Kevés esély van rá, hogy az utánunk jövő emberek olyannak ismerjék meg ezt a kék glóbuszt, amilyennek mi ismertük fiatalon. Mivel az f21.hu-nak és a Savaria Irodalmi Műhelynek inkább csak virtuális lábnyoma van, mintsem kézzelfogható, így nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a Nyolc Ág Művésztábor fenntartható és a környezettel barátságos legyen. Ennek érdekében hoztunk pár egyszerű, erőfeszítés nélkül betartható szabályt a kámi tábor életére vonatkozóan.

1. Nincsenek eldobható műanyag poharak: mindenki gondoskodjon újratölthető műanyag pohárról vagy használja a „kincstári” poharakat.
2. Nincsenek műanyag tányérok és evőeszközök: a mosogatás nemes feladat, amelyből mindenki egyformán veszi ki a részét.
3. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, a szemét és hulladék azonnal a megfelelő helyre, a kihelyezett szemetesekbe kerül.
4. A cigaretta sokak elemi élvezte, de a csikk sem bomlik le varázsütésre: számos magunk készítette hamutartó várja őket a táborban.
5. Nincsen pazarlás: annyi áramot, annyi vizet, annyi erőforrást használunk, amennyire éppen szükségünk van.
6. Gondoskodj saját magadról: használj vászonzsákot, vegyél üveges sört, tanulj a workshopokon!

Oké, de mit keres egy művésztábor Kámban?

Az első tábort 2017-ben szervezték az f21.hu szerkesztői és azok barátai, hogy az oldal körül formálódó, ugyanakkor még kiforratlan és zöldfülű társaságot szorosabban kössék össze a személyes ismeretségek és élmények. Az ars poetica leglényegesebb eleme az értékesen, családiasan és kötetlenül eltöltött idő lett – ezt az örökséget vitte tovább a 2018-as találkozó, amely már összeszedettebb, külsősöket is megszólító rendezvénnyé vált.

A 2019-es, harmadik tábor az előző alkalmak erényeit ötvözte azzal a törekvéssel, hogy a művészet iránt érdeklődő résztvevők a személyes ismeretségek és találkozások útján egyre inkább betagozódjanak a magyar kultúra fősodrába. Ezt a célkitűzést a szervezők relevánsnak érzik 2020-ban is, hiszen a táborlakók túlnyomó többsége újságíró, zenész, képzőművész, színházi ember, vagy más szoros kapcsolatban áll a művészettel. Az imént említett célokhoz a tábor fentebb olvasható programja is igazodik, amely annak is bizonyítéka, hogy a lassú, fokozatos építkezés kifizetődő és a bizalmat (amellyel akár a hazai zenei vagy irodalmi élet ismertebb nevei tüntetik ki a tábort és a weblapot) csak kemény munkával lehet elnyerni – és ez így helyes. A tábor két védnöke Háy János és Beck Zoltán, a fellépők pedig sokszor a meghívó közösség elveit bőven elegendőnek tartották, hogy megtiszteljék a kámi művésztábort.

Összefoglalva, a Nyolc Ág Művésztábor egy vidéki kezdeményezés, amely családias, de nem bennfentes és csak hidakat szeretne építeni, árkot ásni soha: hidakat a vidék és főváros között, az „élő kánon” arcai és az újabb hullámok fiataljai között. Nagyon fontos, hogy a tábor szimbiózisban létezik a faluval, amelynek közössége és önkormányzata példaértékűen támogatja a kezdeményezést: segítséggel, segítő kezekkel, anyagi eszközökkel és természetesen türelemmel is – a tábor pedig mindent megtesz, hogy országosan is hírét vigye a község szeretetének.

További részletekről tájékozódhatnak a Nyolc Ág Művésztábor Facebook-oldalán vagy Vincze Bencénél a +36704106578-as telefonszámon.

A IV. Nyolc Ág Művésztábor létrejöttét támogatta:

Kám Község Önkormányzata, f21.hu, Prae Kiadó, külön köszönet Kám nagyszerű lakosainak

Fotók a korábbi évekből:

Tags: Áfra János, Balogh Endre, Bándi Máté, borkóstoló, Doma Bence, Egri Dorottya, Eszenyi Fanni, f21.hu, Grabovski, Hamana Mátyás, Háy János, Idegen, Idegen zenekar, IV. Nyolc Ág Művésztábor, Kám, Kocsis Marcell, Kovács László, művészet, művésztábor, Nagy Dávid, Nyáry Pál, Nyerges Gábor Ádám, Nyolc Ág Művésztábor, Papp Noémi, Péczely Dóra, programajánló, Seres Lili Hanna, Sorbonne Sexual, Stamler Lili, Színház, tábor, Takáts Fruzsi, Vajna Ádám, Vas megye, Vincze Bence, w. Horváth Tibor, zene Categories: PROGRAMAJÁNLÓ
Related Posts