Augusztus 20. és 25. között idén is megrendezik a Nyolc Ág Művésztábort Kámban, Vas megyében. Az előkészületek az elmúlt félév nehézségei miatt későn vették kezdetüket, de erre tekintettel a szervezők kitolták a jelentkezési határidőt augusztus 15-e éjfélig. A Nyolc Ág idén is sok szeretettel várja táborozóit a festői környezetben és a négynapnyi inspiráló programmal, melyek között zenei, irodalmi, képzőművészeti és színházi események is helyet kaptak.

Az idei évben több változtatás is történt a tábor struktúrájában. Az első és leglátványosabb, hogy idén megszűnt a napok tematikus egysége, és így az egész tábor egy összművészeti teleppé alakult át vegyes beosztású napokkal, melyeken egymást érik a zenei, irodalmi, színházi és képzőművészeti programok. Emellett új helyszínnel is bővülni fog a tér, a jól megszokott központi pavilonkomplexum mellett egy erdei, Samsara-jellegű kisszínpad ad majd helyet a nyugodtabb, chillesebb programoknak.

A tábor díja idén 1500 forint/fő/nap, ami tartalmazza a reggelit, a fellépők költségeit, a felszereléseket és a higiéniai eszközöket, melyekre idén a vírushelyzetre való tekintettel fokozottan ügyel a szervezőcsapat. Emellett az ebéd az idei évben ebédjegy rendszerben fog zajlani, melynek ára 800 forint/fő/nap, de természetesen a helyi termelők és kisbolt kielégítik az egyéb vásárlói igényeket is.

A szállás kapcsán fontos kiemelni, hogy a fedett helyszín befogadóképessége korlátozott, így, aki csak teheti, sátorral és hálózsákkal is készüljön – a kámi erdős park felejthetetlen és szabad élménnyel ajándékozza meg a benne alvókat.

A regisztrációs űrlapot az alábbi linken lehet kitölteni, ahol a jelentkezés mellett támogatói jegy váltásával is lehet segíteni idén a Nyolc Ág Művésztábor létrejöttét, az f21.hu fenntartását: https://forms.gle/WLyA4hooTVvVApxj8

Augusztus 20. – 0. nap

9:00 – Érkezés, sátorverés

11:00 – Tábordíszlet felállítása

15:30 – Szamosvári Bence: Drámajátékok

18:00 – Íjászedzés és pár szó az ősi fegyverről Kocsis Marcellal és Nagy Dáviddal (a program igény szerint később is rendelkezésre áll)

20:00 – Tábortüzes, zenés este

Augusztus 21. – 1. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Péczely Dóra)

13:00 – Ebéd

15:00 – Kerekasztal beszélgetés a Prae Kiadó szerkesztőivel és szerzőivel (Vendégek: Balogh Endre, Péczely Dóra, Nyerges Gábor Ádám, Seres Lili Hanna)

16:30 – Faműves workshop Stamler Lilivel

18:00 – Borkóstoló Balogh Endrével és Nyerges Gábor Ádámmal

20:00 – Tábortűz, beszélgetés

Augusztus 22. – 2. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Seres Lili Hanna)

13:00 – Ebéd

15:00 – Nyáry Pál: Drámafoglalkozás, drámajátékok

16:30 – Faműves workshop Stamler Lilivel

18:00 – Zenés, felolvasós beszélgetés Háy Jánossal (Moderátor: Egri Dorottya)

20:00 – Koncertek: Grabovski, IDEGEN (Éjfélkor várhatóan érkezik egy meglepetés-zenekar akusztikus koncertet adni)

Augusztus 23. – 3. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté, vendég: Vajna Ádám)

11:00 – Horváth Nóra tűzzsonglőr bemutatója tűz nélkül, koreográfiák tanulása, pár szó erről a művészetről

Horváth Nóra

13:00 – Ebéd

15:00 – Termékeny félreértés – Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna kötetbemutatója, beszélgetés

16:00 – Önismereti workshop Hamana Mátyással

18:00 – w. Horváth Tibor és Takáts Fruzsi performance előadása

20:00 – Koncertek: Doma Bence, Sorbonne Sexual, az este folyamán pedig Horváth Nóra tűzzsonglőr-bemutatója

Augusztus 24. – 4. nap

09:00 – Reggeli

10:30 – Líraműhely (Moderátorok: Eszenyi Fanni, Bándi Máté)

13:00 – Ebéd

15:00 – Az absztrakt festészet kialakulása és távlatai – Kovács László előadása

16:00 – Papp Noémi kézműves workshopja

17:00 – Bortúra a szőlőhegyen – a helyszínen Caesar’s Bread akusztik

20:00 – Színdarab – Tóth Vivien: Nincs (Molnár Flóra rendezése)

21:30 – Búcsúbuli


Ökoszempontok a Nyolc Ág Művésztáborban

A Föld bolygó és az emberi fogyasztás harcában a Föld vesztésre áll: természetesen vesztésre állunk mi, fogyasztók is. Kevés esély van rá, hogy az utánunk jövő emberek olyannak ismerjék meg ezt a kék glóbuszt, amilyennek mi ismertük fiatalon. Mivel az f21.hu-nak és a Savaria Irodalmi Műhelynek inkább csak virtuális lábnyoma van, mintsem kézzelfogható, így nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a Nyolc Ág Művésztábor fenntartható és a környezettel barátságos legyen. Ennek érdekében hoztunk pár egyszerű, erőfeszítés nélkül betartható szabályt a kámi tábor életére vonatkozóan.

Itt nem épül elefántcsonttorony – Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor

1. Nincsenek eldobható műanyag poharak: mindenki gondoskodjon újratölthető műanyag pohárról vagy használja a „kincstári” poharakat.
2. Nincsenek műanyag tányérok és evőeszközök: a mosogatás nemes feladat, amelyből mindenki egyformán veszi ki a részét.
3. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, a szemét és hulladék azonnal a megfelelő helyre, a kihelyezett szemetesekbe kerül.
4. A cigaretta sokak elemi élvezte, de a csikk sem bomlik le varázsütésre: számos magunk készítette hamutartó várja őket a táborban.
5. Nincsen pazarlás: annyi áramot, annyi vizet, annyi erőforrást használunk, amennyire éppen szükségünk van.
6. Gondoskodj saját magadról: használj vászonzsákot, vegyél üveges sört, tanulj a workshopokon!

Oké, de mit keres egy művésztábor Kámban?

Az első tábort 2017-ben szervezték az f21.hu szerkesztői és azok barátai, hogy az oldal körül formálódó, ugyanakkor még kiforratlan és zöldfülű társaságot szorosabban kössék össze a személyes ismeretségek és élmények. Az ars poetica leglényegesebb eleme az értékesen, családiasan és kötetlenül eltöltött idő lett – ezt az örökséget vitte tovább a 2018-as találkozó, amely már összeszedettebb, külsősöket is megszólító rendezvénnyé vált.

A 2019-es, harmadik tábor az előző alkalmak erényeit ötvözte azzal a törekvéssel, hogy a művészet iránt érdeklődő résztvevők a személyes ismeretségek és találkozások útján egyre inkább betagozódjanak a magyar kultúra fősodrába. Ezt a célkitűzést a szervezők relevánsnak érzik 2020-ban is, hiszen a táborlakók túlnyomó többsége újságíró, zenész, képzőművész, színházi ember, vagy más szoros kapcsolatban áll a művészettel. Az imént említett célokhoz a tábor fentebb olvasható programja is igazodik, amely annak is bizonyítéka, hogy a lassú, fokozatos építkezés kifizetődő és a bizalmat (amellyel akár a hazai zenei vagy irodalmi élet ismertebb nevei tüntetik ki a tábort és a weblapot) csak kemény munkával lehet elnyerni – és ez így helyes. A tábor két védnöke Háy János és Beck Zoltán, a fellépők pedig sokszor a meghívó közösség elveit bőven elegendőnek tartották, hogy megtiszteljék a kámi művésztábort.

Összefoglalva, a Nyolc Ág Művésztábor egy vidéki kezdeményezés, amely családias, de nem bennfentes és csak hidakat szeretne építeni, árkot ásni soha: hidakat a vidék és főváros között, az „élő kánon” arcai és az újabb hullámok fiataljai között. Nagyon fontos, hogy a tábor szimbiózisban létezik a faluval, amelynek közössége és önkormányzata példaértékűen támogatja a kezdeményezést: segítséggel, segítő kezekkel, anyagi eszközökkel és természetesen türelemmel is – a tábor pedig mindent megtesz, hogy országosan is hírét vigye a község szeretetének.

További részletekről tájékozódhatnak a Nyolc Ág Művésztábor Facebook-oldalán vagy Vincze Bencénél a +36704106578-as telefonszámon.

A IV. Nyolc Ág Művésztábor létrejöttét támogatta:

Kám Község Önkormányzata, f21.hu, Prae Kiadó, külön köszönet Kám nagyszerű lakosainak

Fotók a korábbi évekből:

Nyolc Ág Művésztábor