Különleges születésnapi ünnepséggel készül az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál: augusztus 12. és 15. között négynapos kulturális kalandra várnak mindenkit a zalai Szentgyörgyváron, a Mastercard támogatásával: ez a Margófeszt

A Balatontól pár kilóméterre fekvő településen megvalósuló rendezvény egy igazi összművészeti fesztiválnak ígérkezik irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, slam poetryvel, kertmozival és hozzá helyi borokkal, ételekkel, a környező tájat bebarangoló programokkal, a hosszú hétvége zárásaként pedig egy közös brunch-csal.

Zalában lenni kell! – mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója, és a szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy akár egy, akár több napra érkezik valaki, valóban Zalában érezze magát. Több olyan programmal is készülnek – túrák, workshopok –, melyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják.

Ilyen lesz például a fesztivál unikumának ígérkező Sántakutya-sorozat is, ami az ott élők bevonásával izgalmas történeteket mesél a zalai dombok öleléséből, de nem stand up comedy-stílusban.

Terítéken az irodalom

A fesztivál irodalmi színpadán több zalai kötődésű szerző is fontos szerepet kap: a Margófeszt vendége lesz Bödőcs Tibor és Szálinger Balázs, az évtizedek óta itt élő Nádas Péter, Bereményi Géza, de találkozhatunk Boldizsár Ildikóval, Halász Ritával, Háy Jánossal, Kiss Noémivel, Maros Andrással és Ugron Zsolnával is, vagy az idén is bográcsozással készülő Cserna-Szabó Andrással és a Hévíz folyóirattal.

Délutánonként bemutatkoznak a 2021-ben először meghirdetett Mastercard Alkotótárs ösztöndíj döntősei, akik egy alkotótábor keretében szintén Zalába költöznek erre a hétre. Sármelléken a Slam Poetry Magyarországgal együttműködésben egész napos workshopokat rendeznek, amiket esténként bemutatnak a fesztiválon.

Margófeszt irodalom vendégek
Boldizsár Ildikó, Nádas Péter, Bereményi Géza és Halász Rita is a Margófeszt vendégei lesznek.

Zene és szöveg

A négy nap folyamán több izgalmas zenei-irodalmi produkcióval is találkozhatunk: színpadra lép a Szűcsinger Szűcs Krisztiánnal és Szálinger BalázzsalZávada Péter és Ratkóczi Huba formációja, a Tranzkaphka, Simon Márton és Boros Levente közös spoken word projektje, illetve a Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából készült Cserepek, félálomban című előadás Prieger Zsolttal és Törőcsik Franciskával.

A koncerteket illetően pedig olyan fellépők közül lehet válogatni, mint például a VAN filmzenekar, a Lázár tesók, BOEBECK, Egyedi Péter, Papaver, Diabolus in Musica vagy a fesztivál utolsó estjét záró Anima Sound System.

margófeszt
Anima Sound System, szintén Margófeszt-fellépő

A színház sem maradhat ki

A színházi repertoár részeként augusztus 12-én lesz látható a Bödőcs Tibor azonos című regényéből készült Meg se kínáltak című előadás Keresztes Tamás rendezésében Thuróczy Szabolccsal.

Augusztus 13-án a Capa Központ Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasó-színházi estje érkezik a Margófesztre, a világhírű magyar származású fotóriporter szerepében Adorjáni Bálinttal.

Az utolsó nap pedig Dennis Kelly 23 perc című monodrámájával Járó Zsuzsa lép színpadra.

Thuróczy Szabolcs Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című könyvének színpadi feldolgozásában.

Belépés és további információk

A rendezvényt napijeggyel és bérlettel is lehet látogatni – a zalaiaknak kedvezményes áron. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítenek megoldani.

A hagyományteremtő céllal életre hívott Margófeszt kulturális fesztivál régiós együttműködési partnere a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

További információkért keressétek fel a rendezvény weboldalát, kövessétek a Margófesztet Facebookon és instagramon, valamint hallgassatok bele a fellépők dalaiba a fesztivál Spotify-csatornáján! 

Kiemelt kép: Margófeszt