Az első alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra a várakozáson felüli, 81 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 10 döntős nevét a Könyves Magazin közölte. 

Az Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László alkotta előzsűri kiválasztotta a legjobb tíz pályázatot, amelyek közül az ösztöndíj első évére felkért, Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választja ki a végső győzteseket – egy nőt és egy férfit –, akik a Mastercard® Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. A győzteseket június 11-én, pénteken 14 órakor hirdetik ki a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

alkototars-logo
Forrás: Mastercard Alkotótárs

A Mastercard Alkotótárs 10 döntőse: 

André Ferenc: első két verseskötete után Európai álomparalízis. Kepler könyve című munkatervével pályázott, amely játékba hozza Madách Imre Az ember tragédiája című művét.

Czakó Zsófia: a Scolar Kiadónál megjelent Nagypénteken nem illik kertészkedni című könyve után új tervével, a Szívhanggal pályázott, amely részben egy vidéki kórház női patológiai osztályán játszódik. A főszereplő, Anna nehezen fogadja el első terhességének elvesztését.

Fehér Renátó: a Garázsmenet és a Holtidény című verseskötetek (Magvető) szerzője Torkolatcsönd című kötettervével pályázott. A verseskötet folytatja a megkezdett költői pályát, a költészet és társadalmi valóság határsávjában vizsgálja a nyelv társadalmi funkcióját.

Kállay Eszter: 2020-ban jelent meg a Magvetőnél Kéz a levegőben című verseskötete. A Ha kijöttél, megbeszéljük? című kötetterve saját tapasztalatokból kiindulva mutatja meg a nőkre háruló gondoskodási munkát.

Laboda Kornél: az eddig megjelent két kötetét (mátéPONTindul, Gavarin és az álomantenna) követően személyesebb elbeszélésfüzérrel pályázott. A Zilver tanulóévei egy Budapestre, a Színház- és Filmművészeti Egyetemre kerülő kamaszfiú felnövéstörténetét beszéli el.

Mécs Anna: Kétszer három méter című regénytervével jelentkezett a Gyerekzár és a Kapcsolati hiba szerzője. Az elbeszélő két idősíkon, 25 és 88 éves korában meséli el édesapja történetét.

Mohácsi Balázs: a költő prózahibridjében személyes történeteken keresztül beszél betegségről, tragédiáról, egy kiadhatatlanná vált verseskötetről.

Seres Lili Hanna: Somlai Janka, a húszas évei végén járó budapesti újságíró egy emlékbetörés hatására kutakodni kezd a múltjában, hogy aztán emlékfoszlányait önreflektív, kritikus gondolatmenetekkel, a jelen történéseivel és fantáziaképeivel keverve följegyezze.

Simon BettinaStrand című verseskötetét követő Rengeteg állat a vonatból című munkatervével pályázott, amelynek fontos szervezőeleme a tévedés, amely építi, és nem rombolja a vers igazságát.

Vajna Ádám: Az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? munkacímű verseskötetbe két klasszikus verstémához, a közéleti és szerelmi lírához igyekszik friss irányokból közelíteni.