Június 14-én folytatódik az Atmosphere programsorozat, ezúttal Borda Rékával, Ferencz Mónikával, Garaczi Lászlóval, Horváth Florenciával, Moskát Anitával és Závada Péterrel, Nagy István zenei kíséretével. Az f21.hu-t is üzemeltető Nyolc Ág Stúdió és az Auróra együttműködésében megvalósuló Atmosphere rendezvénysorozaton minden hónapban kisérleti felolvasások keretében költők, prózaírók és egy zenész alkotói együttállása biztosítja az átszellemülés lehetőségét.

Az Atmosphere eseménysorozattal a szervezők nem titkolt célja, hogy felülírják azokat a hagyományos művészi megnyilatkozáshoz kapcsolt asszociációkat, amiktől a hazai művészeti közeg néhány ígéretes próbálkozás ellenére máig nem tudott megszabadulni.

Ez most nem beszélgetés lesz, nem vita és nem kerekasztal szépirodalmi szövegek kíséretében. A cél egy olyan zenés és vizuális élményekkel kísért felolvasás, amely az érzékekre hatva teremt meg egy nem mindennapi flow-élményt. Átszellemülés, atmoszférateremtés, a művészeti rétegek által nyújtott kikapcsolás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

f21.hu – A fiatalság százada (@f21.hu) által megosztott bejegyzés


Vincze Bence, a rendezvénysorozat főszervezője az Atmosphere előkészületeiről, elindításáról: „2021-ben egy hónapot Mariborban töltöttem, ahol számomra igazán intenzív sokkélmény volt, hogy a kulturális rendezvények szervezése során mekkora hangsúlyt fektetnek a különböző művészeti ágak harmonizálásába, közelítésébe. Összehasonlíthatatlan a hagyománya a magyar kultúraszervezéssel, sokkal inkább nyit egy szélesebb közönség felé, nagyobb energiákat tesz az új művészet-fogyasztók megragadásába anélkül, hogy ehhez populáris eszközöket kellene alkalmaznia. Egyszerűen azzal a filozófiával dolgoznak, hogy egy adott művésznek és kultúrafogyasztónak nem csak a saját körébe érdemes járni, hiszen az alkotói és befogadói létnek is egyaránt fontos eleme a széles ismeretség, a más szférákkal, más beállítottságú emberekkel való találkozás. Ez persze egy szerencsés helyzet eredménye, amiben a gazdag bányaváros háttértőkéje és a Berlinből a 20. század végén beszivárgó underground művészet találkozik. Minden hétre jut egy-egy olyan esemény, ahol a flow-t az teremti meg, ahogy az electrot, az irodalmat és a képzőművészetet olvasztják egybe. Fantasztikusak élményt nyújtanak az ilyen estek! Mindemellett nagy lépés, hogy sokkal gyakrabban igyekeznek teret keresni a kevésbé színpadi művészeti produktumoknak, mint az irodalom vagy a képzőművészet. Itthon például gyakran panaszkodik az irodalmi szféra arra, hogy nincs széles befogadóréteg, ugyanazok fogyasztják az irodalmat, mint akik csinálják. Azt gondolom, ezt szakmai kerekasztalok és beszélgetések keretében nem is lehet szélesíteni, ahova a kortárs irodalomban kevésbé jártas olvasó nem is mer elmenni. Ki kell nyitni a kapukat, és ha szükséges, egymást támogatva kell a különböző művészeti ágakat erősíteni. Tehát az Atmosphere nem egy légből kapott ötlet, ebből merítettünk és ezt szeretnénk megteremteni vele, hatást és flow-élményt.” 

Annak érdekében, hogy ennek elérését megkönnyítsék, a teret heverőkkel, párnákkal rendezik be, illetve a fénytechnika, animáció is kiemelt szerepet kap. A tökéletes kényelem megteremtéséhez bárki hozhatja magával a kedvenc párnáját, pokrócát vagy bármilyen heverőt.

Mivel a Nyolc Ág Stúdió egyik legfontosabb küldetése a mentorálás, ezért minden Atmosphere eseményen a meghívott felolvasók után biztosítanak felolvasási lehetőséget fiatal költőknek, íróknak is egy open mic keretében.

Időpont: Június 14. 19:30

HelyszínAuróra pince

Jegyek: 1500 Ft,- (a jegyek a helyszínen válthatók meg, ugyanitt megvásárolhatók lesznek a felolvasók korábban megjelent kötetei is, emellett támogatói jegy vásárlásával segíthetsz a nehéz helyzetbe került Élet és Irodalomnak is).

atmosphere
Seres Lili Hanna felolvas az első Atmosphere eseményen (fotó: Vincze Márton)

Az évad első Atmosphere estjéről készült beszámolók:

Prae.hu – https://www.prae.hu/article/13489-beboritott-ter/

„Ahogyan egyébként a három művészeti ág okozta révület is felemelő, meghökkentő volt, pedig irodalmi eseteken a megterhelőbb szövegek miatt olykor egy idő után már nehéz figyelni. Itt a zene oldotta a hangulatot, a megszólalók színpadra lépése közötti zenés blokk segítette a befogadást.”

Elte Online – https://elteonlinenew.elte.hu/…/ellebego-szovegek…/

„Mindezek fényében személy szerint nagy reményeket fűzök az Atmosphere-sorozathoz. A vizuális kontextus, az elektronikus zene és a szöveg magával ragadó egyveleget alkot – főleg azoknak ajánlható, akiket nem szerzők, hanem maga a művészet érdekel. Az biztos, hogy én teljesen megrészegülten dugtam ki a fejem az Auróra udvarára a szeánsz után. És ha ebben az Atmosphere-nek nem is kizárólagos, de biztos, hogy jelentős szerepe van.”

atmosphere
Fotó: Vincze Márton

Fellépők:

Borda Réka (Szeged, 1992) költő, író, szerkesztő, a MOME PhD szakos hallgatója. Első kötete (Hoax) 2017-ben, első regénye (Égig érő csalán) 2022-ben jelent meg a Scolar Kiadó gondozásában. Utóbbi Margó-díj, Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj és Írók Boltja Könyvösztöndíj shortlistes lett. A Könyves Magazin támogatásában futó Panodyssey platform magyarországi nagykövete, valamint a Kóspallagi Írótanya fiatal tehetségeket felkaroló tábor egyik szervezője.

Ferencz Mónika költő, múfordító. Két kötete jelent meg, a legutóbbi Búvárkodás haladóknak címmel.

Garaczi László 1956-ban született Budapesten, 1981 óta publikál, vers, novella, regény, dráma, esszé, forgatókönyv műfajban. Számos elismerésben, díjban részesült. Utolsó könyve: Weszteg (regény, Magvető Kiadó, 2022). Könyvei németül a Droschl Verlagnál jelennek meg.

Horváth Florencia 2002-ben született Celldömölkön, jelenleg Budapesten él. Az ELTE magyar-színház szakos hallgatója, a Fiatal Írók Szövetségének tagja, verseket, kritikákat, cikkeket ír, nyaranta kreatív írást tanít gyerekeknek. A Kötetlenül című beszélgetéssorozat állandó moderátora. 2021-ben Móricz-ösztöndíjat nyert, 2022-ben a Salvatore Quasimodo Költőverseny elismerő oklevelét vehette át. 2023-ban a Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás nyertese. Első verseskötete megjelenés előtt áll.

Moskát Anita 1989-ben született. Végzettsége szerint biológus, később szerkesztőként dolgozott Budapesten, jelenleg szabadúszó. Irha és bőr című regényéért Zsoldos Péter-díjat kapott. Eddig megjelent kötetei: A hazugság tézisei (2022), Irha és bőr (2019), Horgonyhely (2015), Bábel fiai (2014).

Závada Péter 1982-ben született Budapesten. Verset és drámát ír, olykor fordít. Az ELTE Esztétika szakán tanít. Színpadi szövegeit az Örkény, a Katona és a Stúdió K is játssza. A Negyed folyóirat szerkesztője, a Délkör tagja.