„Add tovább” – Karácsonyi jótékonysági akciók

0
„Add tovább” – Karácsonyi jótékonysági akciók
Lutor Katalin fotója

Az év adventi, karácsony előtti szakaszában sokkal fontosabbá válik egy kicsi örömet ajándékozni másoknak. Átélni azt az érzést, amit az év többi napján nem mindig veszünk észre. Hiszen a rohanó mindennapokban sokan úgy gondolják, “nincs idő” foglalkozni a nélkülöző gyerekekkel, az utcára kirakott kiskutyákkal, a rászorulókkal. Akik viszont felfigyelnek ezekre a dolgokra, és elragadja őket a jótékonykodás csodás gesztusa és varázsa, azoknak idén is összegyűjtöttük a legfontosabb adományozási lehetőségeket. Ha mindenki tesz egy kicsit a szebb világért, az már akár maga lehet a csoda.

Már sokadik alkalommal szervezik meg hazánkban a Cipősdoboz akciót. Nem kell mást tenni, csak keresni egy jó állapotban lévő cipősdobozt, ráírni, hogy hány éves és milyen nemű gyermeknek lesz, és teletölteni ajándékokkal. Lehet ez akár mesekönyv, írószer, játék, higiéniai felszerelés és egy kedves üzenetet is írhatunk mellé. Az elkészült cipősdobozokat legkésőbb december 20-áig kell eljuttatni az ország bármely gyűjtőhelyére. Amennyiben mégis postai úton szeretnétek elküldeni, a következő címre tehetitek ezt meg: Baptista Szeretetszolgálat 1102 Budapest, Bánya u. 1. A csomagokat a Baptista Szeretetszolgálat juttatja el a gyermekotthonokba, kórházakba, vagy akár nagycsaládosokhoz az ünnepek előtt. Ha pedig részese szeretnél lenni ennek a karácsonyi csodának, bátran jelentkezz önkéntesnek az alábbi e-mail címen: adrienn.kovacs@baptistasegely.hu. Idén, hogy jobban motiválják az adományozókat, keresik a legkreatívabb cipősdoboz készítőt, mindössze csak annyit kell tenni, hogy az elkészített dobozról küldj képet a ciposdoboz@baptistasegely.hu e-mail címre december 19-ig. A nyertesek különleges ajándékokban részesülnek és felkerülhetnek az internetes weboldalra is. További információ: http://ciposdoboz.hu/

Forrás: 21.kerulet.ittlakunk.hu

Abban minden állatbarát egyetért, hogy a kutyáknak, cicáknak, lovaknak kijár egy szerető gazdi. Közülük sokan azonban csak álmodhatnak erről, és menhelyen töltik nemcsak a karácsonyt, hanem az év többi napját is. A Nemzeti Lovarda ez ügyben fogott össze, és megkérnek mindenkit, akinek van felesleges eszköze, tápláléka vagy táplálékkiegészítője, az vigye el december 15-ig a Nemzeti Lovarda karácsonyfája alá. Amiket kérnek:

Lovaknak: kötőfékek, vezetőszárak, lótakarók, vödrök, táp, táplálékkiegészítő, vitamin, jutalomfalat, ápolószer (bontatlan csomagolásban), nyalósó.

Kutyáknak, cicáknak: pórázok, etető- és itatóedények, fekhelyek, törülközők, konzervek, tápok, táplálékkiegészítők, vitaminok, jutalomfalatok, ápolószerek (bontatlan csomagolásban).

A Katolikus Karitász immáron 80 éve karolja fel a szükségben szenvedőket. Most sem történik ez másképp: advent időszakában különböző programokat szerveznek, amelyek segítségével jobbá és szebbé tehetik a rászorulók ünnepét. Ilyen például az Angyalbatyu akció, amikor az előre elkészített ajándékokat gyűjtik be, vagy a karácsonyfa adományozási akció.

A Karitászhoz hasonló szervezet, a Máltai Szeretetszolgálat egész évben szorgoskodik belföldön és külföldön is. Karácsony előtt azonban még nagyobb a sürgés-forgás. Ruhákat, játékokat, könyveket gyűjtenek, és meleg ételt osztanak. Akinek esetleg nincs ideje összegyűjteni régi ruháit, játékait, az megteheti az adományozást két kattintással is a következő weboldalon: https://adomanyozz.hu/.

Évek óta Budapesten november 30-tól december 21-ig áll egy gyár. Ebben a gyárban szorgos manók dolgoznak és gyűjtik az adományokat. Ezek a manók nem mások, mint önkéntesek és a gyár pedig a Mikulásgyár. A szervezet célja a mélyszegénységben élő nagycsaládosok felkutatása és azok megsegítése. Hitvallásuk pedig a szolidaritás, náluk nincs különbség gyermek és gyermek között, inkább küzdenek a diszkrimináció ellen.

Amiket a gyárba kérnek: tisztító- és tisztálkodási szerek, jó minőségű ruhák, könyvek, takarók és tartós élelmiszerek (olaj, liszt, cukor, konzervek, só). Az önkéntesek, akik akár az Egyesült Államokból vagy Ausztráliából jönnek csak erre a különleges adventi időszakra, bedobozolják az adományokat és a Magyar Vöröskereszt segítségével eljuttatják a megyei postahivatalokba, ahonnan tovább küldik a rászoruló családokhoz. A felállított épület előtt áll egy nagyszínpad, ahol hetente színes programokkal várják az érdeklődőket. A gyár nyitva tartása: Budapesten, a Millenáris Parkban 9 és 21 óra között és a Lurdy Házban 10 és 19 óra között. Különböző gyűjtőpontokat is felállított a szervezet az ország plázáiban, aminek listáját a http://mikulasgyar.hu/cikk/gyujtopontok__plazak weboldalon találjátok.

Forrás: Családháló

Kicsiket, nagyokat is buzdítják különböző szervezetek a gyűjtésekre. Céljuk, hogy megtanítsák a fiatalabb korosztálynak, hogy nem csak kapni jó, hanem adni is. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ Tegyük szebbé a gyerekek karácsonyát névvel szervez adományozást. Az összegyűlt adományok az Alpokalja a daganatos gyerekekért alapítványhoz kerülnek. Nem kell mást tenni, csak fogni egy jó állapotú cipősdobozt, megtölteni játékkal, ruhákkal, színezőkkel, ceruzákkal és írni hozzá egy kedves üzenetet. A dobozra írjátok rá, hogy milyen nemű és hány éves gyermeknek szánnátok. Az adományok leadása a szorgalmi időszak végéig, december 14-ig tart, a következő helyszíneken: ELTE HÖK Savaria Iroda, ‘A’ épület, alagsor, Dévai kapu, nyitvatartási időben, ELTE SEK Campus Iroda ‘A’ épület (fotocellás ajtó mögött) 8.00-16:00.

Sokan választják a fővárosi jótékonykodást, mert kényelmesebb módja ez az adománygyűjtéseknek, és ott fordul meg a legtöbb ember. Sokan szeretik tudni, kinek adományoznak, ezért keresnek fel civil szervezeteket. A nagyvárosokban vannak a megszervezett események, gyűjtések, ezeknek külön marketingje van. Ám a szegénység zöme nem a nagyvárosokra esik, hanem az ország leszakadó térségeinek kisebb falvaira, ahol nagy a csend, s nem látható messziről. Itt karácsonykor nem öltözik díszbe a lakás, nem lapulnak ajándékok a fa alatt (hiszen még fa sincs), olyan átlagos nap, mint a többi. Örömtelen, reményteljes és kilátástalan. Fontos tudnunk, hogy bármikor, bármilyen módon tudunk lehetőséget találni arra, hogy adományunkkal segítsük a rászorulókat, akárhova is tartoznak, akárhonnan is jönnek. Figyeljünk egymásra, és tegyük szebbé a világot akár egy apró jó cselekedettel is!

Kiemelt kép: Lutor Katalin fotója

Nincs megjeleníthető cikk