Szívből szólt – Ilyen volt a Savaria Slam Poetry februári estje

0
Szívből szólt – Ilyen volt a Savaria Slam Poetry februári estje

2019 első szombathelyi Slam Poetry estjén az érzelmeké volt a főszerep. Februári témaként a Szív Tv lett a befutó, ami intenzíven megmozgatta a versenyzők fantáziáját. Bár a hangulat családiasabb volt, mint a szezonnyitón, de így is szép számmal képviseltette magát a szombathelyi fiatalság.

És nagy meglepetésemre nem csak a fiatalok. Ezúttal kifejezetten sokan érkeztek a diák és hallgató korosztályon túlról is, ami igazán színessé tette a társaságot. Egyébként is megfigyelhető volt már az elmúlt évben a felnőttek érdeklődése a még gyermekcipőben toporgó, ám annál nagyobb népszerűségnek örvendő slam-világ felé. Van, aki csak kíváncsi, de megfigyeltem már visszatérő vendégeket is – ezt kifejezetten jó látni egy-egy ilyen esten.

A Valentin nap roppant közelsége miatt pedig két dolgot semmiképp nem hagyhattak ki a szombathelyiek: egyrészt a téma felépítése önmagában az aktualitást tükrözte, másrészt nem maradhatott el a vendégkönyvből a zalai Jason Momoa látogatása sem. Varga Vencel lassan hazajár az AGORA-Művelődési és Sportház aulájába. Igaz, nem női szíveket, de a zsűri soraiból a színpadra merészkedő slammereket meghódítani mindenképp. Egyszerre repültek pulóverek és szavak a pódiumra.

A zalai Jason Momoa (Fotó: Lutor Katalin)

Ezúttal a zsűri is rendhagyó alakzatot vett fel, hiszen a csapatkapitány, Krausz Dávid sajnos nem tudta erősíteni ezúttal az értékelő ötösfogatot, így többen is szűz slamzsűriként foglalhattak helyet a tekintélyparancsoló, fehér fotelekben. És bár ez az első alkalom nem jár dupla tapssal, azért örömmel tolongtak a közönség tagjai a kiváltságos pozíciókért.

Jól megszokott felépítés szerint zajlott az este, kezdve az Open mic-kel, aminek konferálását Pogi végezte, amire megint csak mondhatnám, hogy jól megszokott színvonalon, de a megszokott szó nála nem igazán lenne releváns. A hangnem és stílus vázára mindig valami újat, vicceset és közönséget megmozgató koncepciót tud felfűzni. Legyen szó akár limerickáradatról, novellákról, vagy pusztán egy semmiből feltörő rapp-gejzír elindításáról. Ez a plusz élvezet és időkitöltés rendre azt az érzést kelti bennem, hogy a fellépőkön kívül mindig van egy plusz performansz, mégpedig az egész estét összefogóan, Paukovics Gergely koordinálásában.

Atya és a fiú (Fotó: Lutor Katalin)

Mielőtt kezdetét vette volna a fellépők felsorakoztatása, a szóbajnokok – ahogy azt illik – egyperces néma csenddel adóztak a február 13-án elhunyt Tandori Dezső emléke előtt, aki nem csak a kortárs költészetben, de a Slam Poetry kultúrában is nagy hatással bír az alkotóközösségre. A verseny során volt, aki meg is emlékezett szövegével a Kossuth- és József Attila-díjas költőről.

A verseny sokszínű volt, bár első hallásra nehéznek tűnt gondolati körbe fogalmazni egy olyan témát, mint a Szív Tv, de a fellépők igazán szellemes módokon oldották meg a szövegek felépítését. Meglepően eltérő, meglepően kevés romantikát magába foglaló slameket hallhatott a közönség, ami szépen mutatja a törekvést a jobbnál jobb alkotások színpadra vitelénél. A mezőny is erős volt, és bár nem volt túl sok versenyző, az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy a dobogó miképpen is fog alakulni.

A Szív TV dobogója:

I. helyezett: Florencia Horváth
II. helyezett: Lutor Katalin
III. helyezett: Dániel Antal

Végül Horváth Florencia lett a befutó, de úgy gondolom, az egész mezőny nagy elismerést érdemel. Mindenki kitett magáért, izgalmas és változatos szövegeket hallhattunk. A vasi fiatalságot pedig csak biztatni tudom, hogy látogassanak el a Savaria Slam Poetry tavaszi félévének további eseményeire is. Azoknak sem kell sokat várnia, akik már most izgatottan készülnek a következő eseményre, hiszen jövő szerdán (február 20.) ismét Slam Poetry Workshoppal örvendeztetnek meg minket a szervezők, melynek otthont a Spricc Romkocsma ad majd.


Lutor Katalin galériája


Nincs megjeleníthető cikk