“Minden életrajz szomorú” – könyvbemutató Kristóf Ágota életrajzáról

0
“Minden életrajz szomorú” – könyvbemutató Kristóf Ágota életrajzáról

Híres szombathelyi nők. Igen. Nők. Nő Agota Kristofként és Kristóf Ágotaként. S írója egy másik szombathelyi nő: Czetter Ibolya. Néhány év múlva majd őket fogják példaként bemutatni, ha valaki megkérdezi, milyen az erős nő. Az a bizonyos NŐ. Talán most is. Kristóf Ágota a sorozat 15. állomása. Vajon ki lesz a következő?!

Nem lehet oka panaszra a Szülőföld Kiadónak, ugyanis immáron a 15. kötet kerül kiadásra a Híres szombathelyi nők sorozatban. S számunkra büszkeség, hogy egyetemünk tanszékének igazgatója, Czetter Ibolya tanárnő munkáját dicséri a legújabb kötet, mely Kristóf Ágota életrajzát hivatott bemutatni. Czetter tanárnő egyszerre kezdett foglalkozni Márai Sándorral (akiről legalább ugyanekkora szenvedéllyel beszél bármikor)  és Kristóf Ágotával és talán kettőjük írói stílusának, világának különbözősége is az, ami végül nem engedte választásra bírni, inkább mindkét irányba elindította. Az ismeretlen csábítása. Meg kell ismerni. S bár ott a máig gyötrő bűntudat, amiért nem találkozott Kristóf Ágotával, de az irodalom által még személyesebb viszony alakult ki alkotó és befogadó között.

04

Kristóf Ágotával kapcsolatban első találkozás alkalmával sokakban merülnek fel identitásbeli kérdések. Az emigrációval együtt bekövetkező névváltoztatás okán, a keresztnévként is létező Kristóf név vezetéknévként való szereplése ismét keresztnév helyére kerül a magyar sorrend szerint. Ez a nemzetközi és magyar viszonylatokban való felemlítés pillanatában többeket elbizonytalaníthat. Ágota Kristof. Bár a forma más, a tartalom ugyanaz. A nő.

Minden életrajz szomorú.

Minden élet ostromolt erőd.

Nincs annál érdekesebb történet, mint egy ember.

Kislányként képeken bakancsban, zsebes tunikában mosolyog a filmre. Haját apró csatok fogják félre. Nos, a nagy írónők is így kezdik. Bár, mint megtudtuk rendkívül vagány leányzó volt, s valójában, szíve mélyén szívesebben lett volna fiú. Most méltó helyét foglalhatja el a szombathelyi nők közt. A város női közt, mely városnak már beleíródott történetébe, s mely város beleíródott történetébe. A városé, mely a miénk is. A városé, melyé vagyunk. Mindenki szombathelyi. A fiatalabb korcsoportokhoz Szász János filmje segítségével, a Nagy Füzet fantasztikus filmvászonra vitelével juthatott el. S el is jutott. Aki itt volt, tudja. De ezt nem kell magyarázni. Ez egyszerűen a miénk.

01

S miközben mi az Őrvidékházban Czetter Tanárnő csodálatos gondolatait hallgatjuk, addig Neuchatelben épp Kristóf Ágota Analfabéta című műve alapján színpadra vitt darabot mutatnak be. A világ most átöleli Kristóf Ágotát, s úgy érnek most össze a pillanatok, mint papírlapok egy füzetben. Egy nagy füzetben.

09

Nincs megjeleníthető cikk