MAPoetry – Avagy versek a GPS-en

0
MAPoetry – Avagy versek a GPS-en

A nyelv az egyik legrugalmasabb eszköz érzéseink, gondolataink kifejezésére. Az irodalmi műnemek közül a lírára ez különösen érvényes, amit az alább bemutatott MAPoetry projekt is remekül szemléltet.

A nemrég elindult kezdeményezés Facebook– és Instagram oldala már követhető. A szóban forgó és a szavakat forgató MAPoetry-t Magolcsay Nagy Gábor költő, zenész hozta létre, aki logo-mandalákat, vizuális költeményeket és versprózákat ír, zenei és összművészeti projektekben vesz részt. Visszatérve: A MAPoetry hivatalosan 2018. március elején indult útjára, hogy feltérképezze a helynevek által kreálható verseket. Mindez közterületek és tömegközlekedési megállók nevéből létrehozott versszövegeket, és hozzájuk tartozó térképeket takar. Az így megalkotott ún. tér(vers)képek hipertextként is működnek, hiszen a vers szavai felkereshetők (1.forrás). Biztosan sokan észrevették már, hogy egyes tájnevek, vagy közterületek nevei milyen jó hangzással bírnak – erre reflektál Gábor, és mindenki aki részt vesz a projektben. A szerzők topográfiai kódokból alkotnak rövid haiku- és epigrammaszerű verseket. Ennek a módszernek köszönhetően az alkotások háromdimenziós környezetünkben is visszakacsintanak ránk.

Magolcsay Nagy Gábor (Fotó: Antal Ágota)

Gábor elmondása szerint a reális énjét a hajléktalanság motiválta. 2013-ban utcára került, mínuszról kellett felépítenie az egzisztenciáját, plusz az identitását is kénytelen volt újragondolni, mert nem akart tovább egy különösen energiaigényes hobbiként tekinteni a költészetre. Megváltozott az alapállása: több teret engedett a hétköznapiságnak, a köznyelvnek és a közösségnek. Ez vezethetett oda, hogy meglátta, meghallotta a főváros közterület neveiben rejtőző metaforákat. Hivatkozási alapként tekint Papp Tibor Térversképek című kötetére, amely véleménye szerint az ideális énjére volt nagy hatással.

A MAPoetry csapata profilbővítésben is gondolkodik: a szövegíráson túl egy fesztivál megszervezése is szerepel a távlati célok között. A kezdeményezést azoknak ajánlom, akik szeretnek kilépni a lírai trendek komfortzónájából, akik szeretnek különleges élményeket szerezni, nyitottak az újra, és különösen azoknak, akik rajonganak az innovatív művészeti produktumokért.

Kiemelt kép: MAPoetry Facebook oldal

Nincs megjeleníthető cikk