„Én is Kemény Zsófi akartam lenni, de ezt meghagytam Závada Petinek” – ezzel a mondattal nyitotta meg Süveg Márk az április 26-án rendezett Slam Poetry estet az Anker’tben. A rendezvény színvonalas volt, a közönség lelkes, a versenyzők pedig szavakban nem szenvedtek hiányt.

Az elején a házigazdák, Bárány Bence és Zeek röviden ismertették a szabályokat, majd a közönség soraiból kértek fel embereket a bírák szerepének betöltésére. Minden versenyző három és fél percet kapott, hogy megbotránkoztassa, elkápráztassa vagy éppen elgondolkoztassa a közönséget. A jelentkezett versenyzőket két blokkra osztották fel, így a 10-10 versenyzőt rövid szünettel megszakítva hallgathatták meg az odaérkezők. Akik nem kerültek be a versenyre, azok az Open Mic-en állhattak színpadra, elsőként Király Csenge, majd a szünet után Hajnal Stefi. Néhány fiatal „slamszűzként” állt a reflektorfénybe, de ez csöppet sem befolyásolta ütős szövegeik sikerét.

Hogy mi is a slam? – „…Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek…”, kötetlen témában rímes szöveg elmondása intenzív gesztusokkal. Fontos tudni, hogy a slammerek általában élnek az irónia és a szarkazmus eszközeivel, de a humor sem szorul háttérbe, illetve nem riadnak meg az elmúlt hetekben lezajlott választások és tüntetések kritikájától sem. Az április végi esten előkerült a szerelem, a boldogság és a család kérdése is. Fiatalok és idősebbek, fiúk és lányok  egyaránt kiálltak a színpadra, hogy kegyetlen őszinteséggel és olykor trágárságokkal fűszerezett gondolatokkal adjanak elő úgy, hogy közben saját élményeik által megérintsék az embert. Hol sírást, hol nevetést váltottak ki, feloldották a kezdeti idegenség érzését, és tetszésnyilvánításra (csettintésre) késztettek. Egyszóval a kialakult légkör elvitt a végletekig az érzelmek kimeríthetetlen skáláján.

Egyik kedvencem az estről Hegedűs Klár Rafael slamje volt, amelyben Istennel és az ördöggel való találkozását mesélte el. Életében először az 55-ös buszon találkozott Istennel, aki egy babakocsiból nézett vissza rá, majd az ördöggel, mikor elhagyta az apja. Idővel újra Istent látta a Deák téren, kannás borral a kezében. Amikor a bátyja elhunyt egy balesetben, az ördög bukkant fel. Aztán a szülőszobán pillantotta meg Istent… Egész életét ez a kettősség kísérte végig.

Fotó: Feigl Zsófia

Vannak-e a slamnek határai? – Korlátok átlépése, tabudöntögetés, merészség, nyíltság. Ezekkel a szavakkal írható le Nyári Olivér Az elsőszülött fiú első szexkapcsolata című slamje, melyben a meg nem született bátyjára emlékezett. ”Te már gondolkoztál azon, hogy most kinek a helyén ülsz?” – tette fel a kérdést.

Mind a 20 versenyzőt pontozták, és az eredményhirdetésen végül a harmadik helyet Bánóczi Beának sikerült megszereznie, a második Pinthér Anna lett. Az abszolút ováció kísérte Bájer Máté slamje joggal érdemelte ki a győztes címet.

A közeljövőben rendezik meg a Team Slam OB döntőjét, május 6-án a Trafóban. Az egyéni versenyeknél már csak ez nyújthat nagyobb izgalmat, nemcsak azoknak, akik voltak már slam-esten, de azok számára is, akik most kóstolnának bele először a műfajba. A fővárosban sosincs hiány a “szavakat szabadon szavalni” jellegű eseményekből, mivel május 9-én a Három Hollóban csettintgethetünk a Földalatti Slam versenyzőinek. Érdemes lehet ellátogatni!


Feigl Zsófi galériája


A kiemelt kép Feigl Zsófi fotója