15 éves Magyarország legrangosabb független irodalmi díja, az Aegon Művészeti Díj. A jubileum nemcsak ünneplésre ad okot, hanem a megújulásra is: 2020-tól az Aegon Irodalmi Díj nevet viseli az elismerés, és felfrissült logóval népszerűsíti a kortárs irodalmat és az olvasás szeretetét. Átalakult a jelölés, valamint a kiválasztás menete is, de az alapértékek és a független, szakmai szempontok érvényesülése mit sem változott.

A névváltás és az új arculat még inkább kifejezi az Aegon Magyarország elkötelezettségét a kortárs irodalom iránt, amelynek népszerűsítésére a vállalat az elmúlt másfél évtizedben csaknem félmilliárd forintot költött. Idén a jelölési struktúra is megváltozott: míg korábban a kiadók választották ki azokat a könyveket, amelyek versenybe kerülhettek a díjért, 2020-tól egy hétfős szakértői testület dönti el, melyik az a 20 alkotás az előző év kortárs magyar szépirodalmi terméséből, amelyik érdemes lehet az elismerésre. E szakmai testület tagjai online felületen adják le voksaikat, és körükben mostantól egy új résztvevő is helyet kap: a legfiatalabb olvasókat az Aegon Magyarország által támogatott Irodalom másképp középiskolai verseny egyik korábbi résztvevője képviseli. A most nyilvánosságra hozott 20 alkotásból végül egy ötfős zsűri állítja össze az öt könyvből álló shortlistet, és dönt egyúttal a hárommillió forintot elnyerő alkotásról is.

Az idei hosszú lista:

Balla Zsófia: A darázs fészke
Bari Károly: A mozdulatlanság örökbefogadás
Barnás Ferenc: Életünk végéig
Bodor Ádám: Sehol
Csabai László: A vidék lelke
Darvasi László: Magyar sellő
Grecsó Krisztián: Vera
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb    
Kovács András Ferenc: Requiem Tzimbalomra       
Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak
Kukorelly Endre: CéCéCéPé  
Láng Zsolt: Bolyai
Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt        
Nemes Z. Márió: Barokk Femina     
Pál Sándor Attila: Balladáskönyv      
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint   
Schein Gábor: Megleszünk itt           
Szilágyi István: Katlanváros   
Tóth Krisztina: Fehér farkas  

A jelölt könyvek a Magvető Kiadó, a Pesti Kalligram, a Jelenkor Kiadó, és az MMA Kiadó gondozásában jelentek meg.

A 2020-as szakmai jelölő testület tagjai:

Balajthy Ágnes, Irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus
Bazsányi Sándor, irodalomkritikus, egyetemi oktató
Dr. Csobánka Zsuzsa Emese, középiskolai tanár, drámapedagógus, író, költő
Kisházy Eszter, az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatója
Kulcsár-Szabó Zoltán, tanszékvezető egyetemi tanár
Margócsy István, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár
Thimár Attila, egyetemi oktató, szerkesztő

Az Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal és több tízmillió forint értékű médiamegjelenéssel járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza. Az Aegon Magyarország emellett ingyenesen letölthető középiskolai tancsomagokat készít, saját íróportré filmjeivel és estjeivel jelen van a fesztiválokon, valamint a fontos kulturális események támogatójaként közel viszi közönségéhez az irodalmat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az induló lelkesedésből tizenöt évnyi komoly munkának, értő figyelemnek és elkötelezett támogatásnak köszönhetően a Díj mára a legnagyobb presztízsű szakmai díjjá lett.  Az Aegon Irodalmi Díjat 2006 óta minden évben ünnepi keretek közt adhattuk át a legjobb mai magyar mű szerzőjénekSpiró György nagyregényével, a Fogsággal kezdődött a Díj története, ami máig szinte minden irodalmi műfaj és minden nemzedék munkáját megjutalmazta” – nyilatkozta Zatykó Péter, az Aegon Magyarország vezérigazgatója.

Forrás: Litera.hu