Irodalmi rendezvények a hétre – November 4-től 10-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – November 4-től 10-ig

November elején is izgalmas programokkal várják az irodalomkedvelőket országszerte. Ezúttal a magyar irodalmi élet középpontja Debrecenben lesz.

Debreceni Irodalmi Napok – November 4-től 6-ig

Helyszín: Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár

A nagy múltú, gazdag hagyományokkal rendelkező, fontos közművelődési funkciót betöltő Debreceni Irodalmi Napok szervezői a bevált formák megőrzése mellett idén is a programsorozat fesztiváljellegének erősítésére törekednek. Ennek jegyében az élő irodalom is megjelenik a színházban, a tudomány és az ismeretterjesztés közegében, valamint az alkotókkal való személyes találkozás formájában. A fő téma az irodalmi paródia, vagyis az utánzás, a mimikri, a humort fakasztó ismétlés kérdése nálunk és más nemzeteknél.

Mi a titka Karinthy legnépszerűbb művének, az Így írtok tinek? Mi a karikatúra és a paródia különbsége? Mi a viszony az irónia, a travesztia és a pastiche között? Vajon a paródia az irodalom inherens része, mindenkori velejárója? Miben áll a teljesítménye? Nevetségessé tesz, de közben kanonizál, megerősíti az utánzott hírnevét? Miért nyugtalanító a paródia? Mert ötvöződik benne az erőszak és a szeretet? Mert az ismételhetőség viszonylagossá (megszerezhetetlenné, illetve elveszíthetővé) teszi a szöveg és vele a szerző egyediségét? A poétikai, társadalmi és politikai viszonyok és ellentétek milyen rejtett vonatkozásait teszi láthatóvá a paródia? Ez a kérdésirány a szűkebb szakmai berkeken túl is érdeklődésre tarthat számot, amennyiben a paródia jelensége – az irodalmon innen és túl – vélhetően a művelt publikumot is foglalkoztatja majd. A tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekszenek a szervezők: irodalomtörténészek előadásaival indul a szakmai program, majd a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik.

Közreműködők: Csokonai Színház, Apollo mozi, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, Alföld folyóirat, Nagyerdei Víztorony

Részletes program az eseményben: https://www.facebook.com/events/421383991846352/

A vajdasági irodalom fél évszázada – November 4. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az estet megnyitja: Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke

A kerekasztal-beszélgetés részvevői: Fenyvesi Ottó költő, Kontra Ferenc író, Szathmári István író, Szombathy Bálint költő, képzőművész.

Moderátor: Mák Ferenc irodalomtörténész

Felolvasnak a szerzők és a legújabb nemzedék képviselői: Pejin Lea és Törteli Réka

Közreműködik: Sőregi Anna népdalénekes

Az előadás a Ludwig Múzeum: A Bosch + Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom című kiállításának irodalmi kísérőrendezvénye.

Ady 100 – írói szimpózium – November 5. 16 óra

Helyszín: Pécs, Csorba Győző Könyvtár

Az Ady 100 emlékév részeként közös írói szimpóziumot szervez a Csorba Győző Könyvtár, a Jelenkor folyóirat és a Szépírók Társasága. A program megvalósulását a Summa Artium támogatja.

Halálának 100. évfordulóján költők, írók, irodalmárok beszélnek Ady életművének egy-egy számukra fontos kérdéséről, problémájáról. Várhatóan nem az irodalomtörténeti vagy -tudományi, hanem a személyes perspektíva, az esszéisztikus megszólalásmód jellemzi az előadásokat. Bizonyára arról is szó esik majd, mennyire élő ma Ady klasszikussá vált költői hagyatéka, amely oly sok vitát provokált megszületése óta.

Az előadók: Kőrizs Imre, Schein Gábor, Ágoston Zoltán, Kukorelly Endre, Szécsi Noémi, Horváth Viktor, Mekis D. János, Fekete Richárd

Csak közelről látszik, Mi milyen távoli – November 5. 18 óra

Helyszín: Virág Benedek Ház

Beszélgetések „A városjáró, az ittmaradó” In Memoriam Tandori Dezső kiállításban

Vendégek: Alexander Brody író, Györe Balázs költő, író, Németh Gábor író

A belépés díjtalan.

Égnek a begóniák – Összeállítás Boncza Berta naplójából, visszaemlékezéséből és verseiből – November 5. 19 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Előadja: Sztarenki Dóra
Zenél: Márkos Albert
Jelmez: Szlávik Juli
Szerkesztette és rendezte: Tóth Réka Ágnes

Csinszka egy svájci lányintézetben ül és leveleket ír – Ady Endrének. Verseket küld neki bírálatért, tétova, a válaszban nem bízik, de „nemes idegjátékának rakétái” lenyűgözik a költőt. Ír, rajzol, fotózik. Nyughatatlan és lázasan fiatal. „Lánc, lánc, eszterlánc, eszterlánci cérna / Bús fiúknak víg körében kergetőzöm én ma.” Személyesen három évvel később találkoznak csak Csucsán. Csinszka menekülni akar a polgári élet elvárásaitól és lírai ábrándjait Ady alakjába sűríti. Az elképzelt idillt azonban átrajzolják a hétköznapok, szó sincs egyenrangúságról. Alázatos múzsaszerep és elfojtott ambíciók: az előadás a házasság előtti és alatti levelekből, naplóbejegyzésekből és versekből válogat, hogy megmutassa azt a nőt, aki sosem teljesedhetett ki a kor költőzsenije mellett – elfelejtett akkord maradt egy disszonáns, fekete zongorán.

Támogatók: Óbudai Társaskör, CAFe Budapest, Converse Magyarország.

Belépő: 1500 Ft

FISZ líraműhely – Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – November 7. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér

Folytatódik a FISZ Fiatal Írók Szövetsége líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2019. november 7-én 19 órakor az Itt és Most Közösségi Térben! A verseket előre a következő email címeken lehet leadni: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com, de érdemes nyomtatott példányokkal is készülni!

Esterházy Péter: Fuharosok – November 7. 19 óra

Helyszín: Ódry Színpad

Most, ezen ünnepi órán fölhívnám ezredszer is a nemzet figyelmét egy olyan gondra, amely elkerülhetetlen, és láthatóan nagy erőkkel kerülgetjük. Egy új országot kéne építeni egy új Európa újszegényeiként. Az említett probléma úgy foglalható össze, hogy minden új itt, csak mi vagyunk régiek. Minden új, de a Duna marad.
Akkor ezt most kifejtem.
Míg itt voltak az oroszok – az oroszokat most, régi, kollektív vágy, metaforaként használom ennek az egész ’45 utáni ízének a jelzésére –, minden, az országban tapasztalható rosszat rájuk testáltunk; nem ok nélkül. Most, úgymond, elmentek (menőben vannak). Sok mindent itt hagytak maguk után, legfőképpen azonban minket. Elmentek, és itt maradtunk egyedül. De jó, sóhajthatunk föl. Azután körbenézünk, s ugyan leljük honunkat e hazában, de jónak nem jó.

(Esterházy Péter: A falra hányt borsó sorozatból (2.), 1990.)

Játssza: Horváth Csenge

Látvány: Hermann Anett, Pajor Patrícia
Rendező: Forgács Péter

Közreműködők: Balla Gábor, Farkas Zoltán Batyu, Kiss Éva, Lukács Dániel, Mucsi Balázs, Nagy Henrik és Ságodi Gabriella

Beszélgetés Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs leveleiről – November 8. 18 óra

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon

Kerekasztal-beszélgetés Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs leveleiből a “láthatatlan selyemsál a számon” c. könyv alapján

A gyűjtemény a költő, esszéíró, műfordító Nemes Nagy Ágnes és a kritikus, író Lengyel Balázs másoknak írt, eddig kiadatlan postai leveleit közli. A 174 beválogatott levél címzettjei között megtalálható Áprily Lajos, Rába György, Szabó Magda vagy Aczél György, de Nádas Péter, Várady Szabolcs vagy Mesterházi Mónika is. A levelek az 1940-es évek közepétől 2005-ig követik Nemes Nagy és Lengyel irodalmi működését: az Újhold című folyóirat szerkesztésével kapcsolatos nehézségeket, a hallgatás éveit és a lassú visszatérést, ugyanakkor magánéletükbe: utazásokba, baráti kapcsolatokba is betekintést enged.

A kötetről a szerkesztők beszélgetnek: dr. Pataky Adrienn, PhD, irodalomtörténész, a Balassi Intézet oktatója és az Irodalmi Magazin szerkesztője; dr. Tüskés Anna, PhD, irodalom- és művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténet- és Elmélet Tanszékének adjunktusa; Buda Attila irodalomtörténész, az Irodalomtörténet és a Szépirodalmi Figyelő szerkesztője.

A levelekből felolvas: Takács Katalin, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész.

Nemes Márk estje – November 8. 18 óra

Helyszín: Óvóhely

Az esemény leírása:

– Sziasztok drágáim!
(“Helló…”)
– Márk vagyok, és 13 éve visszaeső grafomán.
(“Látunk és elfogadunk.”)

????

Ha létezne Anonim Alkotók Közössége, ezzel a rituális szöveggel kezdenénk egymást kenegenti. Picit fáradtan, de híve abban, hogy hatni fog… Na de, ilyen nem létezik. A muszájjóság pedig csak félig hat. Aki alkot, nem akar anonim maradni. Nem is feltétlen azért, hogy csillaga legyen a Hadik előtti járdán.

????

Sok-sok évnyi slam ide, megjelenések, aktivizmus, underground kulturális szervezések oda, e 13 év tán legnagyobb részét bizony főleg a saját fejembe zárva töltöttem. Ez az este arról szól, hogy nektek ne kelljen – és arról, hogy ha viszont már ott vagyunk, addig is, nézzünk jól körül.

????

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ 

“Látunk és elfogadunk” – azt hiszem, ennél jobb dolog nem történhet senkivel, aki alkot. Péntek este először lábjegyzeteket kap tőlem (és egymástól*) is bárki, aki lefárad a föld alá, oda, ahol minden izgalmas dolog születik. Ezek dokumentálják az útépítésemet efelé.
????
Vers, slam, tárca, haiku, szonett, talán még vezetett meditáció is.
Színes, sokat mesélős, interaktív műsorral készülünk néktek!
✍️

▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ ▂ 

Mármint mi, akik vagyunk:
– ????partnerem a moderátorok kemény gyöngye,
Csenge Enikő Élő, író, költő, a Félonline szerkesztője, amazin’ amazon,
&
– ????on
Hajba Gergő alias Dr. daydr3amer PhD, állandó Slam’N’Jam bűntársam, gitárgéniusz, DJ, producer, közösségkertész, zöld jedi,
&
– ????en a páratlan esztétikumgyár + slammel-látható versképes bűntársam
Tamás Kóczián örökít meg minket!

Ady 100 és Radnóti 75 – Versek életről -halálról – November 9. 18 óra

Helyszín: MOMkult 

Radnóti- és Ady-versek Kunfi Kuncz László előadásában.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a momkult.jegy.hu weboldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában lehet.

Nincs megjeleníthető cikk