Irodalmi rendezvények a hétre – November 18-tól 24-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – November 18-tól 24-ig

Szajbély Mihály: Csáth Géza élete és munkái / Könyvbemutató – November 18. 17:30

Helyszín: Magvető Café 

Szajbély Mihállyal Bazsányi Sándor beszélget a “régimódi” Csáth-monográfiáról.

Csáth Géza varázslatos, sokoldalú művészi tevékenységének, megdöbbentő életútjának megítélése folyamatos változásban van. Legjobb ismerője és szakértője Szajbély Mihály, aki most megírta ,,régimódi” monográfiáját: a könyv egyszerre életrajz és az életmű értelmezése. Csáth különböző műfajú írásai magyarázzák és megvilágítják az életét meghatározó személyes eseményeket, és viszont – e kölcsönhatások szövevénye pedig segíthet megértenünk Csáth töredékes életművét és tragédiába torkolló életét. A gazdag forrásanyagra épülő, új kutatásokat is magába foglaló kötet kiválóan használható az oktatásban, de méltán számíthat a nagyközönség érdeklődésére is.

Sylvia Plachy – Dalok fekete-fehérben – November 19-től 24-ig 10 és 18 óra között

Helyszín: Műcsarnok – Kunsthalle Budapest

Sylvia Plachy fényképei utat nyitnak a saját álmainkhoz és emlékeinkhez. Amikor fotografál, úgy létezik, ahogy csak a gyerekek tudnak.

Budapesten született a második világháború alatt. Tizenhárom évesen, az 1956-os forradalom után szüleivel, lovaskocsiban rejtőzve – egy kis bőrönddel és a mackójával – hagyta el az országot, új életet kezdeni egy új világban.

„Sötét volt mögöttünk, és sötétség előttünk” – írta erről az Önarckép hazatérő tehenekkel (Self Portrait with Cows Going Home) című albumban, amiért 2004-ben Golden Light-díjat kapott. Két évvel a menekülés után családjával először New Jersey-ben, majd New York Queens negyedében telepedtek le. Arthur Freed fotográfiai kurzusára járva döntötte el, hogy fotográfus lesz, és az ő javaslatára kereste fel a szintén magyar származású André Kertészt. Mély barátság alakult ki kettejük között, ami egészen Kertész haláláig tartott.

„André Kertész szelíd ember volt. Csodálattal nézte az élet minden apró örömét, különleges látásmódja ragályos volt: ‘Nézd!’ gyakran mondta megszakítva beszélgetésünket vagy sétánkat és rámutatott egy elrepülő madárra, szórt fényre, vagy csak egy kecses gesztusra.”

Sylvia Plachy 1974-től harminc évig dolgozott fotográfusként a New York-i Village Voice hetilapnak. Saját, a címlapon is megjelenő rovata Sylvia Plachy’s Unguided Tour (Vezetés nélküli városnézés Sylvia Plachyval) címmel nyolc éven át egy-egy képben mesélt a városról.

Az azonos című, 1990-es album képeit ezek közül válogatta, amely egy Tom Waits lemezzel jelent meg, és elnyerte az ICP (International Canter of Photography) Infinity díját.

„Robert Frank Amerikaiak című albuma óta nem találkoztam ilyen mélységű és erejű életművel. Megnevetett és megszakad tőle a szívem. Erkölcsi lény. Ő minden, aminek egy fotográfusnak lennie kell” – írta a kötetről Richard Avedon.

Fotóit rendszeresen lehozzák a The New Yorker, a New York Times, a Fortune, az Art Forum, a Granta, a Camera Arts, a Vogue, a Metropolis Magazine, a Grand Street, a Newsweek, a New York magazin és más lapok hasábjain. Az 1996-ban publikált Red Light című kötetében James Ridgeway íróval közösen mutatták be a New York-i szexipart. Ezt követi a Sign & Relics (1999) című album Wim Wenders előszavával, majd 2007-ben a Going On About Town, 2008-ban pedig az Out of the Corner of my Eye.
A csoportos tárlatokon kívül számos önálló kiállítása volt (Whitney Museum, Phillip Morris, Minneapolis Institute of Arts, Queens Museum, Boca Raton Museum of Art, Minneapolis Institute of Art, valamint berlini, párizsi, budapesti, manchersteri, Los-Angeles-i, atlantai, ljubljanai, tokiói, kolozsvári, Charlottesville-i és New York-i galériákban), részt vett az Arles-i, madridi, perpignoni és pingyaoi nemzetközi fotófesztiválokon. Műveit a Museum of Modern Art, a San Francisco Museum of Modern Art, a Minneapolis Művészeti Intézet, a Houston Szépművészeti Múzeum és a párizsi Bibliothèque nationale de France, valamint számos magángyűjtemény őrzi.

Sylvia Plachy egy történelemtanárhoz, Elliot Brodyhoz ment feleségül, a házaspár fia Adrien Brody színész.

Magyarországon több kiállítást is bemutatott az elmúlt évtizedekben. A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban a Signs & Relics című tárlat 1999-ben, a Self Portrait with Cows Going Home – a Budapest Galéria Kiállítóházában 2006-ban került megrendezésre. A Mikor Lesz Holnap című kiállítás szintén a Mai Manó Házban, 2015-ben volt látható. A kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezésében 2016-ban Sepsiszentgyörgyön, az Erdélyi Művészeti Központban, 2018-ban Rómában pedig a FotoLeggendo fesztivál kiemelt kiállításaként, a Museo di Roma in Trastevere.ben mutatták be. A kiállításhoz katalógus is készült.

PIM az A38 Hajón: Árnyjátékok – Babits Mihály életműkoncert – November 19. 20 óra

Helyszín: A38 Hajó

„Nem ittam, nem vadásztam és nem politizáltam” – vallotta magáról Babits Mihály, aki egy beszédében azt is elárulta, számára Dantéról beszélni olyan, mintha a szerelmeséről beszélne. Pedig a költőnek nemcsak szerelmei, de női rajongói is voltak. Az esten Babits levelein, versein és A gólyakalifa című regényén keresztül nyerhetünk betekintést a költő életébe, Esti kérdés című versét pedig maga mondja el. Közreműködnek Katona Kinga és Figeczky Bence színművészek.

Az estét A PIM az A38 Hajón sorozat rezidens zenekara, az ATMO instrumentális jam sessionje helyezi keretbe, a zenei-irodalmi impulzusok mellé a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakos hallgatók munkái adnak vizuális élményt.

Az ATMO tagjai:

Usztics Péter – gitár
Cséry zoltán – billenytű
Gyarmati Gábor – basszusgitár
Szumper Ádám Ákos – dobok

Jegyár: 500 Ft.-

Betűevők találkozó – Bulgakov és az oroszok – November 20. 17 óra

Helyszín: SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged)

Ebben a hónapban Bulgakov életéről és műveiről, nevesebb orosz írókról szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a SZTE Klebelsberg Könyvtárban.

A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon (https://www.facebook.com/groups/betuevok/) és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Bárki csatlakozhat, aki szívesen olvas és szeretne új olvasmányokat begyűjteni.

FISZ líraműhely – Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – November 21. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér

Az esemény leírása:

Folytatódik a FISZ Fiatal Írók Szövetsége líraműhelye Gábor Mezei és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2019. november 21-én 19 órakor az Itt és Most Közösségi Térben! Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com, és hozzatok nyomtatott példányokat!

Société Könyvklub – Rossz versek és 14 el nem beszélt történet – November 21. 19 óra

Helyszín: Société Budapest 

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert a Párizsban tanuló barátnője, Anna szakított vele: az alapsztorit ismerhetjük a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című filmből. A film DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelenik meg, tizennégy szerző nézőpontjából meséli tovább a film szereplőinek életét.

Szerzők:

Tóth Krisztina, Berg Judit, Krusovszky Dénes, Fabricius Gábor, Totth Benedek, Mán-Várhegyi Réka, Simon Márton, Szentesi Éva, Németh Gábor, Reisz Gábor, Jakab Juli, Reisz Ádám, Valuska László

???? Az olvasás magányos műfaj, de az olvasmányélmény megosztása mégis közösséget építhet. A Société könyvklub keretén belül minden hónapban kijelölünk egy könyvet, amibe mi fejest ugrunk és elmerülünk benne. Olvassátok ti is velünk, hogy a hónap végén Ott Annával és egy ismert művésszel együtt beszélhessük meg, hogy kinek mit adott a könyv ????

Ady Endre születésnapja – November 22. 16 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

16:00 Koszorúzás az Ady Emlékmúzeum falán elhelyezett emléktáblánál

17:00 Petőfi Irodalmi Múzeum

  • A föltámadás szomorúsága című Ady-kiállításban Borbás Andrea irodalomtörténész tart tárlatvezetést.

Ady kiállítás és az Ady Teátrum előadása – November 22. 17:30

Helyszín: Csokonai Művelődési Ház

Az író életét, munkásságát bemutató tárgyi és írásos anyag
karakterben, képekben, prózában, zenével fűszerezve.

Irodalmi est: Vendégünk Krusovszky Dénes – November 22. 18 óra

Helyszín: Wesselényi17

Beszélgetőpartner: Ott Anna

Krusovszky Dénes nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet.

Első regénye az Akik már nem leszünk sosem 2018-ban jelent meg
2019-ben Libri közönségdíjat nyert.

Belépő: 1000 Ft

Csillag Péter: Ady stoplisban zenés könyvbemutató – November 22. 18 óra

Helyszín: Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

Csillag Péter Ady stoplisban című könyvének bemutató estje. Futball, irodalom, bor és zene.

Zongorán közreműködik: Helle Maximilián

A verseket előadja: Thury Gábor

11. Moly-szülinap – November 23. 9:30

Helyszín: Átrium

A program:

9:30 – Gyülekező: ajándék könyvjelző, tombolavásárlás, barátkozás

9:50 – Megnyitó

10:00 – Merítés-díj: a gyermek és az ifjúsági kategóriák díjátadója, vendégek: Bodor Attila, Harcos Bálint, Maksai Kinga, Gabriella Eld, moderátor: @krlany

11:00 – Torta

11.40 – Interaktív pódiumbeszélgetés a Merítésről (https://www.facebook.com/events/1411972562299506/)

12.10 – Irodalmi kvíz

13:20 – Tombola https://moly.hu/polcok/tombol-a-polc-11-moly-szulinap

Fotó Fieszta a PIM-ben – November 23. 16 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az esemény leírása:

Csatlakozva a Fotóhónaphoz, idén először Fotó Fieszta a PIM-ben: egy délután, amikor a fényképeké a főszerep!

  • Szelfizz Petőfivel!
  • Állj be egy csoportképre a nyugatosokkal!
  • Vásárolj fényképeket, nézegess fotóalbumokat!
  • Hozd el otthonról feleslegessé vált, régi képeidet és találj nekik új funkciót!

A Fotó Fiesztán belelapozhatsz a múzeum írókról készült fotóalbumaiba. A kiállításokban rapid tárlatvezetéseken nézheted meg a legizgalmasabb fényképeket.

A garázsvásáron fotók, képkeretek és paszpartuk keresik új gazdájukat!
A Képfaragó Műhely újrahasznosító workshopján régi fotók nyerhetnek új funkciót. Ha szerencsés vagy, családtagjaid elsárgult, régi fényképe bekerülhet egy-egy kortárs író novellájába is: a látogatók által hozott képekből történetek épülhetnek, felkért, fiatal kortárs írók közreműködésével.

Itt lesz velünk: Kiss Noémi és szabóimolajulianna is 🙂

A múzeum új André Kertész fényképalbumának egyik leghíresebb fotókompozícióját: – Ady párizsi kávéházi asztalát -, korabeli kellékekkel rekonstruálhatod vagy akár vizuálisan újraértelmezheted. A legjobb fényképeket díjazzuk.

Fotózd magadat és barátaidat alkalmi műtermünkben, írók, illetve múzsáik legendás beállításaiban!

A Fieszta ideje alatt a múzeum professzionális fényképészeit tartanak workshopot.

https://www.facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum/videos/2658898084153898/

Mellettünk (Grecsó-fivérek összművészeti estje) – November 24. 20 óra

Helyszín: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Közreműködnek:

  • Grecsó Krisztián (próza)
  • Grecsó Zoltán (tánc-improvizáció)
  • Kertész Endre (cselló)
  • Fodor Réka (ének, djarbuka, bongo, cajon, udu, ütőgardony)
  • Gothár Márton (látvány és fényterv)

A közös identitásról, régről és máról, identitásról és szülőkről, magukról, a falusi gyerekkorról és szerelmes kamaszokról, és persze az új regényhősről, Veráról mesélnek a Grecsó-fivérek más-más nyelven, mégis dialógusban. A zene és a tánc felel az írásokra, de nem magyarázza a szöveget, nem pantomim. A közös este inkább élvezetes, különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül.

Szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. Tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozás, egy zenés-táncos színházi pódiumest a családról, a szerelmekről, az első nagy szerelemtől az első válásig.

Fotó: Dömölky Dániel

Nincs megjeleníthető cikk