Irodalmi rendezvények a hétre – December 2-től 8-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – December 2-től 8-ig

Kolozsvári Kikötő 5.0 – Port Cluj – December 2-től 4-ig

Helyszín: Kolozsvár (több helyszínen zajló program)

Hétfő, december 2:

13:00 – Felolvasás a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Mihók Tamás, Szabó Kata, Gál Hunor, Simon Bettina. Moderátor: Szterczey Szabolcs

17:00 – Urs Widmer Valentin Lustig zarándoklata című kötetének bemutatója. A könyvet ismerteti: Karácsonyi Zsolt. Meghívott: Hajdú Áron, a Bookart Kiadó vezetője. Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

19:00 – Első Hajó. Meghívottak: Mihók Tamás, Szabó Kata, Gál Hunor, Simon Bettina. Fedélzeti tiszt: André Ferenc. Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

21:00 – Poetry and Beyond. Fischer Botond, Emil Gherasim és Andrei Mărginean zenés-vizuális versestje. Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

Kedd, december 3:

11:00 – Felolvasás a Református Kollégiumban. Csillag Lajos, Hernyák Zsóka, Vass Norbert, Seres Lili Hanna. Moderátor: Mărcuțiu-Rácz Dóra.

16:00 – Transz-hajó. Román költők délutánja (RO): Robert G. Elekes, Dan Negară, Vlad Moldovan, Beszélgetőtárs: Ovio Olaru. Insomnia Café

19:00 – Második Hajó. Purosz Leonidasz, Kemenes Henriette, Cirok Szabó István, Csillag Lajos. Fedélzeti tiszt: Sánta Miriám. Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

21:00 – Poetry and Beyond. Dawid Mateusz és Lynn Suh zenés versestje (ENG/POL). Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

Szerda, december 4:

11:00 – Felolvasás az Apáczai Csere János Elmélet Líceumban. Purosz Leonidasz, Cirok Szabó István, Kemenes Henriette. Moderátor: Serestély Zalán

16:00 – Központi hajó. Fiatal lengyel, szerb és ukrán szerzők délutánja (ENG): Andriy Lyubka (UKR), Nina Manel (POL), Marjan Čakarević (SRB). Moderátor: László Noémi. BBTE, Bölcsészkar, Popovici-terem

19:00 – Harmadik Hajó: Hernyák Zsóka, Vass Norbert, Győrfi Kata, Seres Lili Hanna. Moderátor: Fischer Botond. Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

21:00 – Poetry and Beyond. Beatwándor koncert. André Ferenc, Horváth Benji és Bányász Berci (VJ Lamaskier) audio-vizuális versformációja (ENG/HU/RO). Bulgakov Café (I. M. Klein/ Virág utca 17)

Károlyi Csaba: Pompás hely – könyvbemutató – December 2. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Károlyi Csaba Pompás hely című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.

A szerzővel Grecsó Krisztián, Mészáros Sándor és Szilágyi Zsófia beszélget.

Fülszöveg:

Károlyi Csaba egyszerre szenvedélyes és türelmes olvasó. Úgy követi a kortárs irodalmat, mint ma csak kevesen: olvas, újraolvas, lelkesedik és morog, pályaalakulásokat követ, új íróknak örül meg, rossznak ítélt megoldásokon bosszankodik. Nem a szakmának beszél az irodalomról, hanem, ahogy ő mondja, a művelt nagyközönségnek, mindazoknak, akik, bárhonnan jöjjenek is, magukat keresik a művekben, itt és most. Kinyitja az olvasók előtt azt a regényt, novelláskötetet, beszélgetőkönyvet, amelyet megszerettek, vagy segít nekik megérteni, mi is lehet vele a bajuk. Úgy helyezkedik bele egy-egy könyvbe, hogy közben mégsem önmagát tolja előtérbe – és a kritikái együtt képet adnak arról, milyen is mostanában az irodalmunk. Meg az életünk.

Szilágyi Zsófia

Károlyi Csaba 1962-ben született Debrecenben. 1986-ban végzett az ELTE bölcsészkarán, 1994-ben doktorált ugyanitt. 1989‒1999 közt a Nappali ház irodalmi és művészeti szemle felelős szerkesztője, 1993‒94-ben a JAK-füzetek szerkesztője, 1994‒97 közt a JAK elnöke volt. 1994-ben szerkesztésében jelent meg a Csipesszel a lángot Tanulmányok a legújabb magyar irodalomról című kötet. 1996 óta az Élet és Irodalom szerkesztője, 2009-től főszerkesztő-helyettese. Az ELTE Esztétika Tanszékén tanít. Tíz éve vezetője az ÉS-kvartetteknek. Artisjus- és Üveggolyó-díjas.
Kötetei: Ellakni, nézelődni (esszék, kritikák, 1994), Lepkeháló (kritikák, tanulmányok, 1998), Non finito (irodalmi beszélgetések, 2003), Nincs harmadik híd (kritikák, 2014), Mindig más történik (25 irodalmi beszélgetés, 2015), ÉS-kvartett 2009‒2015 (irodalomkritikai beszélgetések, e-könyv, 2016)

„Egy kenguru-uszályt méltóztassék!” – Márai és a gasztronómia – December 2. 19 óra

Helyszín: Jókai Anna Szalon

Márai Sándor Estek Hirtling István és Mészáros Tibor előadásában.

“Maradjunk az evésnél. Ebben a szép Franciaországban, ami napos időben igazán olyan, mint egyetlen gazdag, kedves kert, minden legapróbb dolognak megvan a maga ezeréves ceremóniája, amiben a lakosság vallásosan hisz – így az evésnek is. A francia, ez a legnyárspolgáribb embere Európának, akihez képest a német polgár a maga jámborságában egy életvidor gavallér, alapjában a legigénytelenebb evő, s az a sokféle, amit tizenöt tálban egy étkezésnél maga elé hordat, mifelénk sértés lenne egy jobb gyomrú kanárinak is.”

Belépődíj: 1500 Ft

Mesélő – storytelling foglalkozás: Látszatélet – December 2. 19 óra

Helyszín: Trafó House

A Mesélő egy olyan storytelling est, ahol maguk a résztvevők oszthatják meg egymással személyes történeteiket egy megadott téma mentén, inspiráló színházi játékok segítségével. Nem baj, ha fogalmad sincs, hogy mit tudnál mesélni, vagy soha nem jártál hasonló eseményen, hiszen a Mesélőn közösen kereshetitek meg a különböző nézőpontokat, hallgathattok és sztorizhattok, mert mindenki története fontos és érdekes!

A december 2-ai foglalkozáson a Mundruczó Kornél / Proton SzínházLátszatélet című előadás témája lesz főszerepben.

Az előadás megtekintése nem feltétel, annak témái kapják a központi szerepet. Az előadással kapcsolat további információkat itt találhatsz:
https://trafo.hu/programok/szinhaz_latszatelet_4

“Magunk választjuk a sorsunkat vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A szereplők látszatéleteket élnek, melyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás két duettje két széljegyzet egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.”

Kikkel? – Papp Katika színész és Nagy Emese drámainstruktorral

Részvételi díj: 500 ft/fő

Jelentkezés regisztrációhoz kötött a jegypenztar@trafo.hu címen!

Maximum létszám: 40 fő

Az értelmes rend – Beszélgetés Polcz Alaine emlékére – December 3. 17 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az esemény leírásából:

Az év vége táján igyekszünk minden feladatunkat befejezni, pontot tenni ügyeink végére, rendezni dolgainkat – kívül és belül. Tesszük ezt azért, hogy könnyebb szívvel és lélekkel nyithassunk új fejezetet. Azért, hogy rend legyen.

Polcz Alaine hatalmas élet- és szakmai tapasztalatát felhasználva már akkor is életvezetési kalauzokat írt a legkülönfélébb műfajokba rejtve (Az életed, Bíró Berta; Szakácskönyv szingliknek; Főzzünk örömmel; Rend és rendetlenség), amikor még senki sem hallott a coachingról, tudatos életvezetésről, a minimalista életstílusról, az ökológiai szemléletről és környezettudatosságról vagy éppen a slow áramlatokról.

Olyan, néha látszólag triviális dolgokról ír, olyan tanácsokat ad – anélkül, hogy ítéletet mondana –, amelyek racionális, a természettel harmonikus, kellő ritmusú, minden szélsőséget nélkülöző, az erőforrásokkal józanul bánó életvitelt tesznek lehetővé, javítva hangulatunkat és komfortérzetünket – és ezzel a körülöttünk élőkét is.

Vendégeink ezen az estén Szécsi Noémi író, Ablonczy Anna, Polcz Alaine hagyatékának gondozója és Navratil Andrea énekes, ökológus.

A beszélgetést vezeti: Török Petra

A program ingyenes.

Felolvasószínház – A bilincs a szabadság legyen – December 3. 19 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Felolvasószínházi előadás Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötete alapján

Egy talpig racionális, föld jegyében született, görcsösségig kemény és csontos lény vonzódott egy levegő jegyében született, betegségeitől törékeny lényhez. És viszont. Szerintem ez így rendjén való volt, még ha ennyire ellentétes alkatok viszonyát a külvilág általában nem is érti. (Részlet Nádas Péter esszéjéből)

Szereplők: Balsai Móni és Trill Zsolt színművészek

Rendező: Seres Tamás

Támogatói belépőjegy a felolvasószínházi előadásra: 3000 Ft
a jegymester.hu oldalon: https://www.jegymester.hu/hun/Event/18000566/A-bilincs-a-szabadsag-legyen és a múzeum jegypénztárában.

A PIM az est teljes bevételét a Magyar Hospice Alapítvány javára ajánlja fel.

KULTopik: A poszthumanizmus változatai – December 3. 18 óra

Helyszín: MODEM (Debrecen)

A mára követhetetlenül felgyorsult technikai és tudományos fejlődés olyan problémákkal szembesíti társadalmunkat, amelyekre eddigi története során nem akadt példa. A génmanipuláció révén a test biológiai sajátosságainak megváltoztathatósága, az egyre gépiesebb humán környezetben való élet, vagy épp az ökológiai katasztrófa bekövetkeztének lehetősége újabb és újabb kérdéseket vetnek fel, a válaszokra pedig egyre nagyobb szükség van.

Horváth Márk, Lovász Ádám és Nemes Z. Márió esztéták A poszthumanizmus változatai című, a Prae Kiadó gondozásában megjelent tanulmánykötete hiánypótló kísérlet a válaszadásra. A szerzők munkája a ma még érvényben lévő, de egyre inkább megdőlni látszó emberkép kritikáján keresztül gondolkodtat el minket változásban lévő világunk múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A szerzőkkel Kovács Edward költő-kritikus beszélget a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában.

Kovács Dominik és Kovács Viktor estje – December 4. 18 óra

Helyszín: Óvóhely

Kovács Dominik és Kovács Viktor estje

Az iker szerzőpáros az ELTE hallgatói, elbeszéléseiket több irodalmi folyóiratban közölték, Mintapinty című monodrámájukat 2018-ban mutatta be a debreceni Csokonai Színház. Tragikomédiájuknak, a Jégtortának, melyből itthon Hegedűs D. Géza rendezett felolvasószínházi előadást, 2020 márciusában Zürichben lesz német nyelvű premierje.

Az est folyamán a novellák és a drámák részletei hangzanak el a szerzők előadásában ˗ dalbetétekkel és alkotói gondolatokkal.

Belépő: 1000 Ft, mellyel a szerzőket és az Óvóhely kultúrbunkert támogatod.

FISZ líraműhely – Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – December 5. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér

Az esemény leírásából:

“Folytatódik a FISZ Fiatal Írók Szövetsége líraműhelye Gábor Mezei és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2019. december 5-én 19 órakor az Itt és Most Közösségi Térben! Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com, és hozzatok nyomtatott példányokat!”

Suttogók – József Attila-est – December 5. 19 óra

Helyszín: KuglerArt Szalon Gallery and Shop

József Attila költészetének személyes hangvételű közvetítése

A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál különdíjas előadása.

Előzetes: https://youtu.be/4mEA5dd0Ta8

A Suttogók előadás József Attila verseibe való alámerülés. Befelé hallgatózás. Személyesség, közvetlenség, bensőséges csendekkel. Csupa irónia, kihívó gyengédség, az élet egyszerű igenlése. Éles és lázadó. Sejhaj. Közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról. József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézése, ahogy ma bennünk rezdül.

Előadók: Hajduk Károly, Jászberényi Gábor, Kroó Balázs
Rendező: Zsalakovics Anikó

„József Attilának semmiféle elismerés nem jutott azok részéről, akik a társadalomban, kultúrában hatalmi pozíciókat birtokolnak. Itt élhet és sikolthat szenvedésében egy nagyszerű ember: süket fülekre talál főképp azok körében, akik a legszívesebben nevezgetik magukat a kultúra hordozóinak.” (Fejtő Ferenc)

Belépő: 3000 Ft

Hallgatás – megfigyelés – visszacsatolás. Könyvbemutató – December 6. 17:30

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A közelmúltban több olyan kötet is napvilágot látott az MTA–ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportja, az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, illetve az ELTE Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszéke, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Prae Kiadó, az Alföld Alapítvány és a Tempevölgy Könyvek közreműködésével, amelyek az irodalom- és kultúratudományok szerteágazó érdeklődési területeiről adnak számot. A 23 szerzőt felvonultató Hallgatás. Poétika, politika, performativitás című kötet a hallgatás irodalmi, filmes és filozófiai alakzatait faggatja, a szintén többszerzős Szabó Lőrinc- és Esterházy-tanulmánygyűjtemény a szerzők életművével való korszerű, új kutatási irányokat is kijelölő számvetés és egyben kezdeményezés. Molnár Gábor Tamás önálló kötete irodalomértelmezés és reflexivitás fogalmát és módszereit köti össze, közép-, illetve felsőoktatási metodológiai kérdéseket fölvetve, míg Palkó Gábor munkája a rendszerelmélet művészet- és médiumelméleti aspektusait villantja fel az irodalomértés horizontjában.

A köteteket a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös termében mutatják be:

Kabdebó Lóránt – Kulcsár-Szabó Zoltán – L. Varga Péter – Palkó Gábor (szerk.): “örök véget és örök kezdetet.” Tanulmányok Szabó Lőrincről. A kötetet bemutatja: Lőrincz Csongor

Lőrincz Csongor – L. Varga Péter – Palkó Gábor (szerk.): “Nincs vége. Ez a befejezés.” Tanulmányok Esterházy Péterről. A kötetet bemutatja: Hansági Ágnes

Fodor Péter – Kulcsár-Szabó Zoltán – L. Varga Péter – Palkó Gábor (szerk.): Hallgatás. Poétika, politika, performativitás. A kötetet bemutatja: Molnár Gábor Tamás

Molnár Gábor Tamás: Visszacsatolások. Irodalomértelmezés és reflexivitás. A kötetet bemutatja: Tamás Ábel

Palkó Gábor: A másodlagos megfigyelés gyakorlatai. Analóg és digitális szövegpraxisok olvasatai rendszerelméleti és médiaarchológiai összefüggésben. A kötetet bemutatja: Kulcsár-Szabó Zoltán

Az eseményen a kötetek megvásárolhatók lesznek.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincs megjeleníthető cikk