Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei.

Aaron Blumm – Ki ölte meg a Török Zolit? – beszélgetés | Február 20. 20 óra

Helyszín: Kis Présház

A kötetről Deczki Sarolta beszélget Aaron Blumm-mal

„Ez a geci már megint itt van. Úgy csinál, hogy ne vegyem észre: egy pillanatra előugrik, majd rögtön el is tűnik, aztán megint előjön, megint elbújik, mint rózsa a tövisek között, takargatja magát, hogy ne is lássam, így én is úgy teszek, mintha itt sem lenne. De egyszer csak tényleg előugrik, ott áll előttem, és akkor már baszhatom, itt van, újra jár a nyelve, fecseg, kuruttyol összevissza, pedig jobb lenne, ha hallgatna, hiszen tudja, csak fájdalmat okoz a szavaival. Nem is sejti még, neki most aztán annyi, végképp kicsinálom, aztán vigyoroghat kedvére. Isten bizony, kicsinálom, kicsinálom, ha addig élek is.”

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Farkas Zsolt könyvbemutatója az Írók Boltjában | Február 21. 18 óra

Helyszín: Írók Boltja

Farkas Zsolt neve legendás bölcsészettudományos körökben, kiváltképp az irodalomtudomány területén. Új kötetében irodalmi, nyelvészeti, filmművészeti, történelmi (politikai) és filozófiai kérdések egyaránt egy rég kiforrott, egységes, ugyanakkor provokatív nyelven keresztül artikulálódnak. A szerző szerteágazó érdeklődése, valamint szokatlan látásmódja izgalmassá és frissé teszi a tanulmánykötetet, miközben sajátos humora és felszabadult stílusa rendkívüli módon élvezhetővé is.

A szerzőt Pintér Dóra kérdezi majd a nagyívű munkáról.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Grecsó Krisztián: Lányos apa – Könyvbemutató | Február 21. 19 óra

Helyszín: Radnóti Miklós Színház

Grecsó Krisztiánnal a Lányos apa című új kötetről Szabó T. Anna beszélget. Közreműködik: Porogi Ádám és Rozs Tamás

Családi történetek olvashatók ebben a könyvben: a szülőkről, akik nevelnek minket, vagy épp a szülőkről, akikké válhatunk. Hogyan határozzák meg a saját gyerekkorunk történetei a felnőttkori választásainkat? Meg lehet-e szakítani a rossz mintákat, meg lehet-e őrizni a jókat? Hogyan lehet érvényesen elmesélni, mekkora boldogság – minden nehézség ellenére – apává válni? Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak – legyen az egy játszótéri séta a kislányával vagy egy kamaszkori emlék –, ám rendre olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. A nehéz témák elmesélésén is átüt a derű, a boldogság keresése, amely minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon bonyolult állapot.

Irodalmi rendezvények a hétre - Február 20-tól 26-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Kiss Dávid – Medvék bolygója – könyvbemutató | Február 21. 20 óra

Helyszín: Kis Présház

Kiss Dávid 1988-ban született Sopronban. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott politológus szakon. Versei 2015 óta jelennek meg, az írás mellett család- és helytörténeti kutatásokkal, valamint műfordítással is foglalkozik. A Fiatal Írók Szövetségének tagja és az ambroozia.hu munkatársa.

Első, Medvék bolygója című kötete a 2022-es Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában.

Az eseményt Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

Kiss Dávid versei

„Kiss Dávid verseit egyfajta komolyság jellemzi. Érett, néhol egyenesen bölcs ez a líra, amit érdekesen ellenpontoz szerzőjének fiatal volta. A komolyságot úgy értem, hogy nyilvánvalóan, minden igaz, amit leír: a tájak, az ősök, a beszédmódok vagy a szerelmes elvesztése.

Az igazat persze ne tévesszük össze a valódival: Kiss Dávid versei néha váratlanul átcsúsznak a fantasztikumba, majd vissza: szlalomozik évtizedek és évszázadok között, nyelvek és nevek között, szerte a Kárpát-medencében. (Van is szójegyzék a kötetben!)

Én örömmel olvasom, örülök, hogy a költészetet lehet így is használni.”

Nádasdy Ádám

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

PIM Esti Extra a Polcz Alaine-kiállításban | Február 22. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Rendhagyó tárlatvezetés az új, időszaki Polcz Alaine-t bemutató Világjáték című kiállításban.

Ablonczy Anna Polcz Alaine naplóinak gépírónője, majd Alaine bizalmasa és a Mészöly-hagyaték elrendezésében segítője volt. Személyes élményeiről mesél a kiállításban. „A szüleimen és rajta kívül kevés embert ismerek, aki hasonló hatással volt-van az életemre. Persze, hogy hiányzik, de akkor előveszem valamelyik könyvét, vagy felidézem, ahogy jön elém az előszobában, kitárt karjaival.”

Tárlatvezetők: Ablonczy Anna szerkesztő, Polcz Alaine egykor közeli munkatársa, Török Petra kurátor

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Margó Olvasókör: Évek | Február 22. 19 óra

Helyszín: Tompa17

Könyv: Annie Ernaux – Évek Ott Annával és Szeder Katával

A Facebook-esemény leírásából:

Az olvasókör valóban olvasókör, vagyis nemcsak együtt olvasunk, hanem közösen ki is beszéljük az aktuális könyveket. A Margó Olvasókört a Tompa17 nevű új kávézóban tartjuk, a beszélgetéseket különböző felállásokban Ott Anna, Szeder Kata és Valuska László vezetik.
A januári olvasmány Annie Ernaux Évek című regénye lesz.

Miért pont ezt választottuk?

Tavaly a francia Annie Ernaux nyerte az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint azért a bátorságért és éleslátásért, amivel feltárja a személyes memória gyökereit, elidegenedését és határait. Ernaux hisz az írás felszabadító erejében – munkássága megalkuvást nem tűrő, közérthető, letisztult. Az Évek című önéletírását az életmű megkoronázásaként szokták emlegetni, ami a ’40-es évektől indítva a 2000-es évek elejéig veszi leltárba élete emlékeit, egy fél évszázad hangulatait.

Ha részese lennél a Margó Olvasókörnek, akkor csatlakozz a zárt csoportunkba!

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

SZÓKÖZ III. – Beszélgetés a fogságba született íróval, Visky Andrással | Február 22. 19 óra

Helyszín: Három Szerb Kávéház

SZÓKÖZ – a Három Szerb Kávéház irodalom- és olvasásnépszerűsítő eseménysorozata, amelynek ingyenesen látogatható alkalmain mérvadó kortárs magyar írók és költők mesélnek legújabb könyveik elkészülésének folyamatáról, (élet)pályájuk alakulására nézve is meghatározó tapasztalataikról.

Ezeken a havi rendszerességű esteken olyan gondolatébresztő, önmagunk és környezetünk mélyebb megértését is elősegítő beszélgetések részeseivé válhatnak az érdeklődők, amelyeknek kiindulópontjait a legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozó irodalmi alkotások adják. A SZÓKÖZ házigazdája Juhász Tibor író, költő, a pozsonyi Irodalmi Szemle és a zalai Pannon Tükör szerkesztője.

Február 22-én Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író lesz a SZÓKÖZ vendége. Figyelemre méltó költői és színházi munkássága mellett a tavaly megjelent, Kitelepítés című regénye lesz a beszélgetés középpontjában, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációjának mondható. Visky András köztiszteletben álló, református lelkész édesapját az ’56 utáni erdélyi megtorlás során bebörtönözték. Nem sokkal később a családját – az ekkoriban kétéves Andrást az édesanyjával és a testvéreivel együtt – a Duna-deltába internálták. Visky András pályája során ezek az események egyre meghatározóbb referenciákká léptek elő, és olyan tényirodalmi, valamint önéletrajzi alkotásként is megközelíthető remekműveket inspiráltak, mint a Kitelepítés. Milyen viszonyban áll a regény a diktatúrák irodalmi ábrázolás-hagyományával? Elégséges magyarázatokkal szolgálhat-e a Szentírás egy olyan világban, amelyet az agresszió és a félelem igazgat? Hogyan lehet megtartani a hitet a lágerben, és hogyan tarthat meg bennünket a hit? Az Isten szóra bírhatóságának problémájával is elhivatottan foglalkozó Visky András ezekhez hasonló kérdésekre válaszol az esten.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Fejből mondott slamek FSA-versenye: „föl kéne szabadulni már!” | Február 22. 20:30

Helyszín: Gödör

19:00 – Jordán Tamás estje: Szabad ötletek jegyzéke. 
20:30 – Fejből mondott slamek FSA-versenye a 80 éves Jordán Tamás tiszteletére – „föl kéne szabadulni már!”

A Földalatti Slam Akadémia (FSA) előző, szintén Jordán Tamás József Attila-estjét követő slam versenye után Tamás kiemelte, hogy a fejből mondott szövegben nem a hatásra törekvés, hanem a mondanivaló a hangsúlyos. Tamás tiszteletére az FSA február 22-ei versenyén csak fejből mondott slammel lehet részt venni. A téma József Attila Hazám című versének e sora: „föl kéne szabadulni már!” Ehhez a slamek szabadon kapcsolódhatnak. Szólhatnak erről a József Attila-versről, a Jordán Tamás által a verseny előtt József Attila-versekkel együtt elmondott Szabad ötletek jegyzéke című József Attila-naplóról, a politikai felszabadulásról, az elfogultságainktól, a szorongásainktól, a gépezéstől, vagy éppen a slam szöveg olvasása alóli felszabadulásról.

Zsűri: Garaczi László, Horváth Florencia, Láng Orsolya, Taródi Luca, Vincze Bence és ketten a közönségből.

Zenei közreműködő: Pető Dávid

A dobogósok az Álomgyár Kiadó és a Prae Kiadó könyvei közül választhatnak, és a Mórocz Pincészet egy-egy üveg borát kapják. A slam verseny után a text-shirt.com különdíjasa pólót kap ajándékba az előadott slamje általa választott sorával. Az ajánlott 3 perc 15 másodperc túllépését a zsűri mérlegeli, amikor a verseny végén kiválasztja a dobogósokat. Az eredményhirdetés előtt a zsűri elnöke és tagjai rövid szóbeli értékelést mondhatnak.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Jazzköltészet | Február 22. 20:30

Helyszín: Jedermann

versel: Márton Ágnes, Gyukics Gábor

zenél: Grencsó István – kifutó, Kováts Zoltán Sándor – nagybőgő

A jazzköltészet lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Boggie: Költőim – vendég: Tóth Réka Ágnes | Február 23. 19 óra

Helyszín: Magvető Café

Boggie a sorozatban vendégül látja a magyar író-költő világ színe javát, a fiatal feltörekvő nemzedéktől a befutott sztár írókig. Az est azon túl, hogy egy teljes értékű Boggie koncert, betekintést nyújt az adott költő világába egy bensőséges pódiumbeszélgetésen keresztül. A szobakoncert fénypontja egy meglepetés versfeldolgozás Boggie zenei tolmácsolásában.
A sorozat első idei vendége Tóth Réka Ágnes lesz, akinek frissen megjelent Ultraibolya című kötete lesz Boggie zenei célkeresztjében.

Az est során kivesézik a zenész-költő lét mibenlétét, az alkotás fájdalmát és örömét, az új kötetekhez, lemezekhez vezető utakat, és ki tudja, még mit.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Pingvin ovi – Versfelolvasás Simon Mártonnal | Február 23. 19 óra

Helyszín: Virág Benedek Ház

A Facebook-esemény leírásából:

Az estén rendhagyó módon a Simon Márton által online elindított „Pingvin ovi” projektet igyekszünk ismét személyes jelenlétre cserélni, egy válogatott versekből álló felolvasás keretében. Találkozunk ismert és ismeretlen klasszikusokkal, előkerülnek kihagyhatatlan darabok és friss találatok is, mindezt egy-egy kapcsolódó történettel keretezve. Versek, beszélgetés és közös merülés valaminek a mélyére, ami jó.

Simon Márton költő, műfordító, slammer, négy önálló verseskötete jelent meg eddig, a legutóbbi Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni címmel 2021-ben.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

FISZ Líraműhely Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével | Február 23. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

Folytatódik a FISZ líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2023. február 23-án 19 órakor az Itt és Most Közösségi térben. Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Somorjai Réka – kötetlenül | Február 23. 19:30

Helyszín: Kis Présház

Somorjai Réka 1994-ben született Budapesten. Az ELTE-n és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett diplomát. Verset, prózát és drámát ír, szövegeit többek közt az Alföld, a Tiszatáj és a Litera közölte. 2023-ban Móricz-ösztöndíjat nyert.

Az est során legújabb írásaiból olvas fel.

Az eseményt Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Holtszezon 2023 – Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál | Február 23-tól 26-ig 

Helyszín: Veszprém

A Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál a határterületekről, a feltörekvő előadókról és az alkotásról szól. Arról, hogy egy fantasy-regény, egy krimisorozat vagy a legújabb Pogány Induló-dal is elvezethet Dosztojevszkijig vagy Tóth Krisztináig. És persze ez fordítva is igaz: Pilinszkyből kiindulva is megérkezhetünk egy Platon Karataev-dalszövegbe vagy éppen a saját versed egyik sorába.

Szóval, ha Hellfire Club-pólóban nézed a Sárkányok házát vagy a Wednesdayt, akkor a Holtszezon rólad is szól.

Ha az ágyadon egy József Attila-kötet hever, a táskádban Dosztojevszkij lapul, a kezedben pedig éppen a legújabb POKET-et tartod, akkor a Holtszezon a tiéd is.

Ha összedobsz egy tojásrántottát, miközben 6363 vagy Felső Tízezer szól a JBL-ből, akkor itt a helyed.

Ha szoktál írni, rajzolni vagy zenélni, akkor imádni fogod Veszprémet az utolsó februári hétvégén, és mi is imádni fogjuk, hogy itt vagy velünk.

Ha egyáltalán nem érdekel az irodalom, akkor a Holtszezon a te tereped. (Még az is kiderülhet, hogy mindig is érdekelt a dolog, csak eddig hip-hopnak vagy képregénynek hívtad.)

És ha olvasásfanatikus vagy, akkor nincs is mit mondanunk. Ja, de van. Csak néhány név az idei programkínálatból: Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Kemény Zsófi, Varró Dániel, Kira Poutanen (FIN), Visky András, Klára Vlasáková (CZ), Szálinger Balázs.

Hát így.

A Holtszezon a Tiétek!

További részletek: https://veszprembalaton2023.hu/oldal/holtszezon

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Kassák-konferencia az Irodalmi Magazinnal | Február 24. 10 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A magyar avantgárd meghatározó alkotójának emlékére szervez konferenciát az Irodalmi Magazin.

Program: https://fb.me/e/2FbvhRR2b

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Február 20-tól 26-ig

Words & Music 20. Szöveg és zene – Vajna Ádám – Palojtay János & Bolcsó Bálint | Február 24. 20 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Vajna Ádám verse