A december számunkra nemcsak az év végét, hanem az f21.hu gyermek- és ifjúsági irodalom rovatának első születésnapját is jelenti. Az elmúlt évben több olyan szöveg került íróink kezébe, amelyek a halál és a gyász feldolgozásában kívánnak segítséget nyújtani – jelen cikkben ezekből elevenítünk fel hármat, továbbá egy friss megjelenésről is hírt adunk.

Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél. Agócs Írisz rajzaival

(Pagony, 2021)

Shona Innes Agócs Írisz illusztrációival kísért lapozói a legkisebbeknek segítenek eligazodni a világ olyan, a felnőttek számára sem könnyű fogalmai körül, mint a család, a szorongás vagy épp az elmúlás. A Pagony Ölelj meg! sorozatában megjelent A család olyan, mint egy süti és a halál fogalmát körüljáró Az élet olyan, mint a szél című kötetekről Bálint Zsófia írt lelkes hangvételű és alapos recenziót:

Az élet olyan, mint a szél a halál, az elmúlás és a gyász témáját dolgozza fel, a szövegben a néha feltámadó, néha elillanó szél a szeszélyesen elszökő, láthatatlan, de érzékelhető élet metaforájává válik. Shona Innes a szél-metaforával egy olyan elmúlásképet alkot, ami teret enged bármelyik vallási elképzelésnek, bármiféle különbségtétel vagy értékrend felállítása nélkül: az élet elszáll, de hogy hova tűnik, arról mindenki mást gondol.”

A teljes cikk ide kattintva érhető el. 
gyász
(forrás: pagony.hu)

Guus Kuijer: Polli 2. – Derült égből boldogság

(Pagony, 2017)

A nagyközönség számára a Minden dolgok könyve kapcsán ismert Guus Kuijer Polli-sorozata a tizenhárom éves, költőnek készülő lány mindennapjainak és dilemmáinak elbeszélése során egyik súlyos témából a másikba vezeti az olvasót: a szülői támogatás hiánya, az édesapa függősége, a megbocsátás, a hit, a multikulturális társadalom és a rasszizmus kérdései mellett a második kötetben Polli dédnagyapjának betegségével, majd halálával az elengedés és a gyász problémái is terítékre kerülnek. Szegő Márton az Astrid Lindgren-díjas holland szerző éleslátásához és érzékenységéhez méltó alapossággal és lényeglátással mutatja be a sorozatot:

„Miután kiderül, hogy Polli nagyapja végzetes betegségben szenvedett, a sírhelye egyféle zarándokhelyként kezd funkcionálni a szereplők számára. Ekkor szembesül Polli azzal, hogy milyen űr keletkezhet az emberben, ha valakije végérvényesen is eltűnik az életéből: »Pedig én azt hittem, megáll a világ, de az élet ment tovább, mert az élet ilyen, és kész. Nem állhat meg, kivéve, ha meghal. Csak nagypapa állt meg, mi mentünk tovább. Ez van. Pfuj, de undorító mondat ez.«”

A teljes cikk ide kattintva érhető el. 

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

(Kolibri Kiadó, 2018)

A POKET zsebkönyvek ifjúsági kiadványait bemutató sorozatunk készítése során leltünk rá Rosemarie Eichinger Esznek-e a halottak epertortát? című ifjúsági regényére. A történet különc főszereplője, Emma édesapja egy temetőben dolgozik, így a lány számára az elmúlás mindennapos dolog. A lány a halál fogalmát körüllengő szorongást és az ikertestvérét elveszítő Peter félelmeit sokszor humorral és iróniával oldja fel, miközben nem mindennapi képzelőereje is segítségére van ebben. Nagy Andrea Flóra cikkében a kötet segítőkönyvként való olvasatának lehetőségére mutat rá:

„A regény olvasása közben felfedezhetőek olyan megküzdési stratégiák, amik egy konkrét trauma kapcsán is segíthetik az elengedést. Az egyik ilyen példa erre a saját túlvilág megalkotása, amit Emma a temetőben elhunytakról képzelt el. Ez a gyászfeldolgozást is segítheti, az olvasás közben újabb kérdések merülhetnek fel például arról, hogy vajon milyen lehet a túlvilágon az élet.”

A teljes cikk ide kattintva érhető el. 
gyász
(forrás: kolibri.hu)

+1 FelhőpárnaVersek léten innen és túl (antológia)

A Petőfi Irodalmi Ügynökség gondozásában megjelent, hiánypótló versantológia célja a halál körüli tabuk feloldása a (kis)gyerek és felnőtt olvasókban egyaránt. A kiadvány tulajdonságai és a Szép Magyar Könyv-díjas Orosz Annabella varázslatos illusztrációi remekül megágyaznak a közös olvasásnak, ráadásul az élmény alapjául szolgáló szövegek a kortárs magyar (gyerek)költészet méltán híres és elismert alakjainak tollából kerültek ki.

A kötet szerzői:

Balázs Imre József, Bertóti Johanna, Both Gabi, Csík Mónika, Demény Péter, Egyed Emese, Fekete Richárd, Fekete Vince, Géczi János, Haász János, Halmai Tamás, Ijjas Tamás, Jász Attila, Kántor Péter, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Krusovszky Dénes, Lackfi János, László Noémi, Magolcsay Nagy Gábor, Markó Béla, Miklya Zsolt, Murányi Zita, Németh Bálint, Simon Réka Zsuzsanna, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, Tóth Erzsébet, Tóth Krisztina, Visky András, Vörös István, Wirth Imre, Zalán Tibor.

gyász
(forrás: líra.hu)
Kiemelt kép: Steph Marshall: Grief