Egyetlen nyár Long Islanden – A nagy Gatsby

0
Egyetlen nyár Long Islanden – A nagy Gatsby

A nagy Gatsby méltán nevezhető korszakalkotó műnek. Nemcsak azért, mert elsőként mutatta be az 1920-as évek vérpezsdítő, romantikus és mostanra nosztalgikusnak titulált dzsesszkorszakát, de mindemellett tartalmaz olyan alapigazságokat, melyek minden generációnak hasznosak lehetnek – persze, csak ha jól értelmezik őket.

Fitzgeraldnak regényírói tudatosságával, szimbólumaival, csengő zeneisége segítségével sikerült életének főművét nemcsak korrajzzá, hanem korán túlmutató üzenetté is tennie. Hogy mi ez az üzenet? Belegondolva igen egyszerű, mégis mély mondanivalóval bír: az emberéletet csak emberhez méltó álmokért, vágyakért és célokért szabad feláldozni, a hamis értékek szüntelen hajszolása megaláz, lelkileg megtör és a pusztulás értelmetlenségéhez vezet.

fitzgerald
F. Scott Fitzgerald Forrás: Signature Reads

Elképesztőnek tartom, hogy egy alig kétszáz (kötéstől függően) oldalas könyv ennyire tartalmas és érdekfeszítő tud maradni egészen az elejétől kezdve a végéig. Hibátlan felépítésű mestermunka, egyetlen félmondat sem került véletlenül bele. Áradoznék még róla, de célravezetőbbnek tartom, ha mindent a legelején kezdünk. Az 1925-ben megjelent könyv elkalauzol bennünket a dzsessz csillogó, harsány világába, melyet már nem tudunk újraélni, csakis ezen lapok forgatása közben.

A nagy Gatsby az amerikai álom kergetéséről és a fájdalmas megvilágosodásról szól. Egyetlen nyár Long Islanden képes mindent más perspektívában megvilágítani az addig triviálisnak hitteket. Jay Gatsby, a titokzatos milliomos gyémántként tündököl a West Eggben élő sznobok között. Fiatal, lenyűgöző és mindenki sejti, hogy vaj van a füle mögött, eszelős pletykák kapnak szárnyra a szomszédok között emberölésről, simlis üzletekről, hazugság árán kicsalt hatalmas összegekről. A történet narrátora azonban nem a címszereplő, hanem Nick Carraway, a csendes, józan ítélőképességgel rendelkező, becsületes középnyugati fiatalember, aki Gatsby tökéletes ellentéte és kiegészítő eleme. Házat vásárol magának egy hatalmas villa mellett, melynek lakóját mindenki csak névről ismeri, ám szentül hiszik, hogy minden mendemonda igaz róla. Nick részt vesz szomszédjának pezsgőhabos pazarló estélyein, ahol szép lassan kibontakozik előtte Gatsby valódi énje és sorsa, egyéniségének rejtett mozgatórugói. Míg a nyár egyre inkább rohan a vége felé, mi a milliomos életét visszafelé ismerjük meg Nick leírásaiban. A fiatalember a mélyszegénységből önerővel tornázta fel magát a csúcsra – pénzzel mindent meg tudott szerezni magának, kivéve Daisyt, első és utolsó igaz szerelmét. A háború elsodorta egymástól őket, majd mikor újra találkozhattak volna, a nő feleségül ment Tom Buchananhez, a gazdag, társadalmi körökben roppant befolyásos férfihoz. Az igazi szélmalomharc csak ekkor veszi kezdetét; minden parti csakis önző célokból kerül megtartásra: hátha egyszer megint felbukkan a vendégseregben az aranyszőke, kislányos bájú asszony.

Ezek után felpörögnek az események: újra feléledő érzések bukkannak a felszínre, titkos találkozások, nyílt színen történő kenyértörés, gyilkosság, őrület, büntetés és bűnhődés. Gatsby gyökértelen lebegése a tengerparti luxusvillában, a lampionos kerti estélyek, a mólóvégi zöld fény üzenete a víz felett: a húszas évek talmi varázsának szimbóluma. Az elfecsérelt élet végén a kegyetlen vég pedig már leplezetlenül jelképezi a történet általános érvényét. A romantikus vonások Gatsbyt díszítik, akinek az a tragédiája, hogy méltatlan álmokkal szőtte körül az életét –melyekkel együtt el is süllyed. A könyv elvarratlan szála jó adag gondolkodni valót ad az olvasónak. A főhősnővel kapcsolatban az utolsó mondat rendkívül kiábrándító, érezni rajta Nick keserű csalódottságát:

Tom és Daisy felelőtlen emberek voltak – amerre csak jártak, mindent és mindenkit összetörtek, aztán ijedtükben visszahúzódtak a pénzük bástyái mögé…

Minden megvan ebben a rövid regényben, ami egy hideg, őszi délutánra kell. Néha szükségünk van arra, hogy kiszakadjunk saját életünkből és egy másikba csöppenjünk – A nagy Gatsby képes megadni ezt az élményt, talán még többet is, mint várnánk tőle. Zseniális és halhatatlan mese álmokról, fájó szerelemről és be nem teljesült vágyakról.

Forrás: Uploaded Magazin, Kerekes Anett

Nincs megjeleníthető cikk